С гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и БСП през парламентарната

...
С гласовете на ГЕРБ, Обединени патриоти и БСП през парламентарната
Коментари Харесай

ГЕРБ и БСП се обединиха за 10-годишната давност на дълговете

С гласовете на ГЕРБ, „ Обединени патриоти ” и Българска социалистическа партия през парламентарната правна комисия минаха на второ четене измененията в Закона за отговорностите и договорите, с които се вкарва 10-годишна безспорна отминалост за задълженията на физическите лица. Предложението, импортирано от ръководещото болшинство, от бизнеса, правосъдната власт и даже от правосъдното и финансовото министерство.

Това обаче не е повлияло на депутатите. Законовата смяна е била утвърдена на ненадейно свикано съвещание на правната комисия, траяло половин час, освен това в отсъствието на нейния ръководител – Анна Александрова от ГЕРБ, която е в болница поради COVID-19,. Разисквания не е имало, като поддръжка за предлагането са дали и опозиционните депутати от Българска социалистическа партия, което е разрешило приемането му с цялостно единогласие.

След предварителни разисквания в работна група членовете на правната комисия се сплотиха към следната дефиниция: „ С приключването на десетгодишна давност се погасяват парични вземания против физически лица, без значение от спирането ѝ, с изключение на когато задължението е отсрочено или разсрочено “. Въвеждат се и следните изключения, при които това предписание няма да се ползва: при отговорности от комерсиалната активност на еднолични търговци или на физически лица – съдружници в сдружение по член 357 от Закона за отговорностите и договорите; за непозволено увреждане; за безпричинно обогатяване; за издръжка; за трудово възнаграждение; за компенсации по Кодекса на труда.

Абсолютна отминалост няма да тече сред близки родственици – родители и деца, съпрузи, настойници, попечители, за вземания на сдружение против шефа и до момента в който трае правосъдният развой за вземането.

Промените ще влязат в действие 3 месеца след обнародването им в Държавен вестник, взеха решение още депутатите.

Очаква се законопроектът скоро да влезе на второ четене в пленарната зала.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР