С флагрантни нарушения Столичният общински съвет опитва да отстрани шефа

...
С флагрантни нарушения Столичният общински съвет опитва да отстрани шефа
Коментари Харесай

В битката за Шейново правото не е на мода

С флагрантни нарушавания Столичният общински съвет пробва да в профил шефа на АГ " Шейново " доктор Румен Велев, който завоюва конкурс за поста, с цел да назначи без конкурс доктор Таня Андреева. На 7 септември СОС ще гледа въпроса още веднъж, откакто решението му бе върнато от регионалния шеф, само че общинарите демонстрират неуважение на закона. Казусът слага и кардиналния въпрос за продължаващото непрозрачно ръководство на обществените предприятия.
На 7 септември Столичният общински съвет (СОС) ще има изключително съвещание, на което още веднъж ще бъде обсъждана тематиката за скандалния опит на общината да в профил сегашния шеф на столичната АГ болница " Шейново " доктор Румен Велев, с цел да настани на неговия пост доктор Таня Андреева, някогашен здравен министър в държавното управление на Пламен Орешарски и някогашен народен представител от " Коалиция за България ". Д-р Велев устоя конкурс, само че все пак СОС назначи доктор Андреева, която не се е явила на състезанието, само че постоянно се е употребила с политически подкрепи. В момента доктор Андреева е редови доктор в " Шейново ", назначена от Велев преди няколко години.

Интригата е сериозна и тя визира освен съответно ръководството и бъдещето на Втора САГБАЛ " Шейново ", само че и порочните практики по ръководство на обществените предприятия в България, демонстративните назначения с подкрепи вместо поради качества и арогантното тъпчене на закона поради партийни ползи.

Реклама СОС като феодал
Засега решението на СОС е върнато на общината от регионалния шеф поради тежки нарушавания на процедурата, а съдът спря вписването на Таня Андреева като шеф до произнасянето по същината на разногласието.

Но в това време ръководителят на Комисията по опазване на здравето и обществена политика в СОС доктор Антон Койчев от ГЕРБ окачестви опита на доктор Велев да отбрани професионалната си позиция и престиж като неприлично " сграбчване в директорския пост ". Без да отговори съответно на въпросите за фрапантните престъпления при назначението на Таня Андреева, Койчев разгласи в изявление от 24 август пред уеб страницата clinica.bg: " Аз моля към почтено държание на ръководителите, които СОС гласоподава да смени. В последна сметка има принципал, който желае да е шеф непременно, може да си направи лично лечебно заведение[...] Нека доктор Велев самичък си отговори дали методът, по който се е вкопчил в директорския пост, кореспондира с професионалните му качества и добро име на добър доктор. "

За сходно изказване в естествена правова страна на доктор Койчев от дълго време да са поискали оставката, тъй като то е непосредствено самопризнание, че законът не се зачита и може да бъде нарушаван. Тук то мина неусетно отвън медицинските среди, където също не се втурнаха да го осъждат.
Подмяна на претендентите и резултатите от състезанието
През май завършиха състезанията за бордове и шефове на столичните лечебни заведения, оповестени в осъществяване на Закона за обществените предприятия (ЗПП). Досегашният шеф на АГ " Шейново " доктор Румен Велев, прочут гинеколог, почитан от цялата професионална общественост, се яви на конкурс като единствен претендент за изпълнителен шеф на болничното заведение, което е разумно, защото той и до момента сполучливо оглавяваше болничното заведение. Д-р Таня Андреева кандидатства единствено за позиция като член на съвета на шефовете. И двамата са позволени и оценени в обособени процедури, като всеки получава висока позитивна оценка за представянето си за съответната позиция. Докторът устоя състезанието с оценка 5,25, което е доста над изискуемата минимална оценка от 4.50. ( " Капитал " разполага и с извадка от гласуването на членовете на комисията, съгласно която Велев е оценен с последна оценка отличен (6), само че към машинациите за отстраняването му тя по този начин и не вижда бял свят отвън архивите на общината.)
Реклама
Но макар че доктор Велев е единственият претендент за изпълнителен шеф и макар високата му оценка, СОС включва като точка в дневния си ред избиране на доктор Таня Андреева за краткотрайно изпълняваща длъжността шеф на " Шейново ". Тъй като това е в прорез със закона, доктор Велев изпраща сигнал преди съвещанието, на което следва да се гласоподава изборът. Независимо от това СОС си разрешава да избере Таня Андреева, която изобщо не е кандидатствала за поста, и не класира доктор Велев. За да бетонира тази замяна на претендентите и резултатите от състезанието, СОС подхваща незабавни дейности по вписването на доктор Таня Андреева за изпълнителен шеф на болница " Шейново ".

Д-р Румен Велев подава тъжба пред Административен съд - София-град (АССГ), и пред регионалния шеф на област София, а настрана желае от Софийския градски съд (СГС) прекъсване на вписването на доктор Андреева като изпълнителен шеф на болничното заведение в Търговския указател към Агенция по вписванията. Софийски градски съд стопира вписването, а регионалният шеф връща решението на СОС с констатации за голям брой нарушавания по избора на членове на управителните органи на шест столични лечебни заведения.
Таня Андреева с изключение на, поради който София съвсем остана без коли за спешна помощ, а здравната каса - без пари, към този момент е била шеф на " Шейново " преди доктор Велев, като по време на нейното ръководство болничното заведение е натрупала 2 млн. лева отговорности, оставени в завещание. Дълговете са стопени по времето на Велев, сега болничното заведение няма просрочия и през последните години е печеливша. За разлика от Андреева, чиято кариера е очевидно придружена от политически подкрепи, доктор Румен Велев няма присъединяване в политиката, само че под негово управление са въведени голям брой новаторски медицински способи, потребни за раждащите. Д-р Велев е един от експертите, който от дълготрайно време следи и и на последствията от това и образова гинеколози от целия свят в своята техника. Принципалът " самичък си преценява "?
От заповедта на регионалния шеф за връщане на решението на СОС излиза наяве, че нарушаванията не засягат единствено избора на изпълнителен шеф на болница " Шейново ", само че и изборите на управата на други столични лечебни заведения.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР