С фалстарт. Така започна заключителната дискусия за подробния устройствен план

...
С фалстарт. Така започна заключителната дискусия за подробния устройствен план
Коментари Харесай

Борисовата градина и частните терени в нея: има ли решение

С провал. Така стартира заключителната полемика за подробния организационен проект (ПУП) на Борисовата градина, при която доста от жителите, които се включиха, попаднаха в неверна онлайн стая, и изгубиха към половин час, до момента в който схванат, че общината е сменила линка. Други по този начин и не схванаха.

Дори и това да се одобри като рисковете на онлайн разискванията, самата полемика по този начин и не даде отговор на най-важния въпрос: какво ще е бъдещето на частните части в парка (като Къпалня " Мария Луиза ", Летния театър), което беше главното терзание на районни кметства, жители и деятели.

Ако одобри новия Подробен устройствен план на Борисовата градина, общината ще има пет години да отчужди парцелите. Ако не ги отчужди, обрича парка на ползите на частните притежатели. Дори и да го направи обаче, крайното решение, което е на Столичния общински съвет, може да бъде обжалвано от частниците (в случая с къпалнята и летния спектакъл това е Румен Гайтански-Вълка).
Реклама
А в случай че не одобри Подробен устройствен план, общината ще разполага единствено един вид - няма по какъв начин да отчуждава и може единствено да изкупува парцелите на цена, каквато изискат притежателите. По този метод кметството действително е хванато в примка, която се стяга с всяка минала секунда. А от решението, което би трябвало да вземе, и което сигурно ще би трябвало да бъде в посока придобиване на частните части, зависи ориста на всички неосъществени паркове - над 30 дка. (Четете в понеделник на уеб страницата на " Капитал " на какви разновидности се е спряла общината за връщането на парковете).
Цъкаща бомба
Граждански начинания упорстват да се измисли механизъм, който да подсигурява, че тези парцели ще бъдат отчуждени. " Базисният проблем на ПУП-а е с т.нар " частна благосъстоятелност ". Няма проект за отчуждаване към Подробен устройствен план! Ние нямаме базисни решения собствеността в Борисовата градина да е обществена, тъй като това е единствения метод да бъде непокътната като цялст ", разяснява по време на публичното разискване Гергана Пирозова, която е основател и админ на фейсбук групата " Да спасим Борисовата градина ".
Предложения за решението на казуса с частните части подадоха районните кмества, " Зелени закони ", от групата на " Демократична България ", както и от фейсбук групата " Да спасим Борисовата градина "
От друга страна, до момента в който не бъде признат ПУП-а, общината няма по какъв начин да отчуждава. " След като се одобри Подробен устройствен план ще стартират да текат периодите от пет години за отчуждения. Апелирам да имаме разсъдък да приемем проекта, тъй като по-късно ще имаме всички лостове да придобием тези парцели. Това точно е главната цел на този проект ", разяснява за " Капитал " основният проектант на София Здравко Здравков.
Реклама
Без това, общината има единствено един вид - да изкупува парцели, само че единствено на цени, каквито изискат притежателите (ако изобщо поискат), а те могат да бъдат повишени в пъти. И е напълно законно да заградят с огради парцелите си (къпалнята даже се охранява от кучета). " Според в този момент настоящото законодателство, в хипотезите от член 151 от Закон за устройство на територията те могат да създадат лека ограда - искахме да променим това, само че поредност от парламенти не го одобриха ", споделя арх. Здравков.

Тук София се сблъсква с най-тежкото завещание от епохата " ГЕРБ и Фандъкова " - недоверието на жителите. Ощината упорства да одобри проекта с мотив, че единствено по този начин може да си върне терените, само че мнозина не имат вяра, че в идващите пет години в действителност ще си удържи на думата. Има доста аргументи за това съмнение, само че ето една значима - до момента в който действаше мораториума върху всички парцели, отредени за обществени потребности, общината не измисли по какъв начин да си ги върне.
Да има или да няма Подробен устройствен план
Според арх. Здравков приемането на Подробен устройствен план може да се окаже по-дълго от предстоящото, тъй като най-вероятно решението на общинския съвет ще бъде обжалвано от частните притежатели (блиц изявление с него четете в карето най-долу).

Голяма част от възраженията на жителите пък бяха изобщо за самия проект. " Да се спре процедурата за този Подробен устройствен план и да се изготви нов план. Смисълът на заданието за правенето му беше да запази парка като място за отдих и рекреация, а това не е направено, съобщи и Марта Георгиева, която е общински консултант от " Демократична България ".
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Транспорт 3 Свят 1 Технологии 2 Транспорт 3 Свят 1 Технологии Реклама
В отговор създателят на плана - арх. Атанас Ковачев съобщи, че това единствено ще утежни, съгласно него, казуса. " Мария Луиза се нуждае от сериозна реорганизация, както е заложено и в проекта. Има оферти Подробен устройствен план да се върне още веднъж за разглеждане, а това значи да отделим във времето нашето и вашето предпочитание да възстановим къпалнята и тя да работи ", разяснява той по време на публичното разискване.
Големи или дребни части
Друго предложение на жители и деятели предложиха парцелите с частната благосъстоятелност да не бъдат обединявани в общи, огромни парцели, в които да взе участие общината, а да бъдат разграничени на обособени, дребни парцели, с отреждане за " обществена инфраструктура ". Според тях това би дало спомагателна сигурност, че общината ще ги отчужди.

" Създаване на по-малки УПИ-та за обществена инфрастуктура, също е вероятен сюжет, нашите специалисти решиха отреждането " за парк ", което да ни подсигурява присъединяване на общината. Но това отново е съображение за прибиване по Закона за устройство на територията ", разяснява арх. Здравков, като разясни, че ще се реши кой е по-удачния вид по време на експертните разисквания. Гергана Пирозова пък подсети, че те не са обществени и жителите няма по какъв начин да схванат какво се приказва на тях. " Нямаме визия какво вие си обсъждате в експертните препоръки по нашите мнения ", съобщи тя.

Според районния кмет на " Средец " в този момент е допустимо покупко-продажбите, с помощта на които парцелите в парка са се озовали в частни реци, да бъдат тествани, с цел да се реши дали са законни и действителни. " Ако това се окаже невероятно, другият вид е планът за Подробен устройствен план да планува съответни отчуждителни мероприятия, под които Следствен отдел към окръжна прокуратура да се подпише, бюджетира и извърши. Тогава към този момент ще сме стъпили на здрава основа и няма да се губим в безкрайни съмнения дали едно или друго решение не се оферират в услуга на съответен човек с прякор или различен частен интерес ", написа той във фейсбук профила си.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама арх. Здравко Здравков: ПУП-ът ще се апелира от частните притежатели Главният арх. на София Здравко Здравков приканва за приемането на ПУП-а Фотограф: Надежда Чипева Вие настоявате за приемането на Подробен устройствен план. Знаете, че ще стартират да текат тези пет години за отчуждения, при положение, че това стана. Не е ли добре занапред общината да е задействала механизъм, който да ѝ дава сигурност, че ще направи това нещо? Подробен устройствен план е много дълъг развой. След днешното публично разискване следва разглеждане в експерни препоръки в трите ранона, след това на общински експертен съвет Не е ясно по кое време ще стигне в Столичния общински съвет, уповавам се да е в границите на тази година. Но крайният административен акт - решението на СОС най-вероятно ще бъде обжалвано. Обикновено притежателите на частни парцели не се легитимират в този публичен развой. Тоест считате, че притежателите ще се апелират ПУП-а на Борисовата, в случай че общинският съвет го одобри?Да, това е реалност във всичките ни обществнеи проекти. Давам ви образец с проектите за " Дружба ", втора част. Този проект се одобри след 4 преработки. Най-накрая стана задоволително зелен и удовлетвори публичните настройки оптимално, одобри се 2018 година Моите адвокати до ден сегашен водят каузи с тези притежатели, чиито парцели сме отредили за озеленяване, детски градини, улици. Този проект, създавайки тези ограничавания, основава съответните права на тези притежатели да стартират да подават искове към Столична община.Не може ли общината да договаря със притежателите?Не, това са техни законови права. Единственият механизъм, който сега имаме, е формата на изкупуване при договаряне на съответна цена по решение на Столичен обшщински съвет. Но нито един от тези притежатели в Борисовата градина не е декларирал волята си да предложи тезиимоти. Ако оферират, пък желаят големи суми. Например за един парцел в " Манаситрски ливади-запад " за учебно заведение ни предложиха да бъде изкупен за сума, все ендо ние ще вършим там небостъргач.Същото стана и в " Манастирски ливади-изток, за парцел за детска градина и учебно заведение. Създадоха се публични напрежения, хората споделиха, че желаят общинска детска градина. После цената, която предложи този притежател беше непостижима. Надхвърляше милиони евро. Ако е процедура по изкупуване, ние би трябвало да се съобразяваме с цената, която предложат. Ако е по отчуждаване, там цената се дефинира по закона за общинска благосъстоятелност, като се вършат съответните аналози. Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Анина Сантова
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР