С днешна дата светът вече е станал прекалено широк, за

...
С днешна дата светът вече е станал прекалено широк, за
Коментари Харесай

Учени откриха близо 50 вреди от социалните мрежи

С днешна дата светът към този момент е станал прекомерно необятен, с цел да бъде събран в тясно схващане. Социалните мрежи, без подозрение, са улеснение и опция да си споделяме свободно – нещо, за което хората в предишното са си мечтали. Подобно на всичко останало обаче, обществените медии също могат да носят със себе си рой от недостатъци, в случай че прекалим с потреблението им. Истината изисква да признаем, че постоянно се трансформираме в бегълци, които употребяват обществените мрежи като скришен тунел, с цел да прескачаме в един по-безотговорен и отдалечен на действителността свят. А това води със себе си последици с изострен връх, които интензивно ни следват по петите.

Скорошно изследване разкрива тъмната страна на обществените мрежи, която крие доста евентуални опасности за психологичното положение. От троленето в обществените медии до кибертормоз и закани против правото ни на ненарушим персонален живот.

Учени от Технологичния университет в Сидни са разкрили 46 характерни нездравословни резултата от потреблението на обществените мрежи. Сред тях са физически вреди, проблеми с психологичното здраве, влияние върху продуктивността в работата или в учебно заведение, както и проблеми със сигурността и персоналния живот, оповестява „ Стъди Файндс “.

Повече от 3,6 милиарда души, което е към половината от международното население, употребяват обществени мрежи като Facebook и Инстаграм. Според учените най-хубавият метод да се заобиколят тези рискове, е да бъдем по-наясно с тях и да демонстрираме сдържаност, когато сме в онлайн пространството.

" Световната здравна организация призна нуждата от по-нататъшни проучвания на зависимостта към осведомителните технологии, както и потребността от създаване на тактики за попречване и лекуване на този проблем " - споделя доктор Ейла Ерфани, заместник-ръководител на Училището по информация, системи и моделиране към Технологичния университет.

Авторите на проучването обособяват десетките рискове в обществените медии в шест характерни области.

Нарушения в общественото другарство: Това включва както психически вреди, като меланхолия, тревога или ревнивост, по този начин и други вреди за потребителите, като загуба на време, сила и даже пари.

Досадно наличие: Тези вреди се появяват, когато потребителите преглеждат наличие, което ги нервира, разстройва или изнервя. Обикновено това включва смущаващо, принудително, полово или непристойно наличие.

Загриженост за неприкосновеността на персоналния живот: Това са закани за неприкосновеността на персоналния живот, свързани със съхраняването, повторното потребление или шерването на персонална информация с трети страни.

Заплахи за сигурността : Това са вреди от машинация или илюзия, които могат да зародят при фишинг (когато причинителят приема непозната идентичност онлайн).

Кибертормоз : Това включва всякаква корист или тормоз от страна на групи или лица, които изпращат обидни известия, лъжат за други хора, преследват лица или популяризират клюки.

Ниско равнище на продуктивност: Това се отнася до негативното влияние, което потреблението на обществените медии може да окаже върху работата или университетските достижения.

" Прегледахме повече от 50 научни публикации, оповестени сред 2003 и 2018 година Някои от най-често срещаните отрицателни въздействия включваха психически вреди като ревнивост, самотност, тревога и намалено самочувствие, както и неща като излагане на злотворен програмен продукт и опасности от фишинг “- споделя докторантката и създател на проучването Лейла Борун.

Важно е да помним едно, до момента в който гледаме в унес някоя обществена мрежа в метрото напът за у дома – светът, погледнат през екрана на телефона, не е и на половина толкоз прелъстителен, колкото този през прозореца.
„ Facebook “ дава един милиард $ на инфлуенсъри, с цел да стане известен измежду младите


 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР