С бавни стъпки, облечени в характерните за тях бежово-зеленикави костюми,

...
С бавни стъпки, облечени в характерните за тях бежово-зеленикави костюми,
Коментари Харесай

Творят ли двама: историята на Гилбърт и Джордж

С мудни стъпки, облечени в присъщите за тях бежово-зеленикави костюми, английските актьори Гилбърт и Джордж (известни като арт дуото G&G) стигат до разположената посред зала с огромни техни картини дървена скамейка. Сядат и с вперени в камерата погледи в непосредствен проект споделят: " Нашето изкуство е гибел, вяра, живот, боязън, секс, пари, раса, вяра, скапано, разголено, човешко, международно. " Двамата се редуват и допълват в изброяването на думите, както постоянно вършат още от началото на своя взаимен път в изкуството и в живота през 1967 година Намират се в открития през април The Gilbert&George Center на Heneage Street в лондонския квартал Ист енд. Те към този момент петдесет и пет години живеят на пет минути отсам, в техния реставриран дом и студио на Fournier Street.В The Gilbert&George Center посетителите влизат през зелена врата от ковано желязо с буквите G&G по дизайн на двамата актьори и се озовават в усамотен калдъръмен двор. 280 кв.м изложбена повърхност са разпределени в три галерии на разнообразни равнища, всяка от тях със лична атмосфера.
Залата на първия етаж Фотограф: Prudence Cuming Източник: Courtesy The Gilbert & George Centre
С мудни стъпки, облечени в присъщите за тях бежово-зеленикави костюми, английските актьори Гилбърт и Джордж (известни като арт дуото G&G) стигат до разположената посред зала с огромни техни картини дървена скамейка. Сядат и с вперени в камерата погледи в непосредствен проект споделят: " Нашето изкуство е гибел, вяра, живот, боязън, секс, пари, раса, вяра, скапано, разголено, човешко, международно. " Двамата се редуват и допълват в изброяването на думите, както постоянно вършат още от началото на своя взаимен път в изкуството и в живота през 1967 година Намират се в открития през април The Gilbert&George Center на Heneage Street в лондонския квартал Ист енд. Те към този момент петдесет и пет години живеят на пет минути отсам, в техния реставриран дом и студио на Fournier Street.

В The Gilbert&George Center посетителите влизат през зелена врата от ковано желязо с буквите G&G по дизайн на двамата актьори и се озовават в усамотен калдъръмен двор. 280 кв.м изложбена повърхност са разпределени в три галерии на разнообразни равнища, всяка от тях със лична атмосфера.
Залата на първия етаж Фотограф: Prudence Cuming Източник: Courtesy The Gilbert & George Centre
" Целта ни беше да вдъхнем нов живот в остарелия промишлен пейзаж в квартала и да почетем както новаторския темперамент на артистичното дуо, по този начин и дълбокото им почитание към многопластовото завещание на " техния " Лондон ", споделя за " Капитал " създателят на архитектурния план Мануел Ирсара, съосновател на SIRS Architects и племенник на Гилбърт.

Двамата актьори са взели ефективно присъединяване в основаването на плана. В преустройството на постройката от XIX век създателите са били водени от чувствителността на G&G към лондонската архитектура като завещание на града. В същото време са основали модерни изложбени пространства, подобаващи за тяхното изкуство. Мебели от дъб по поръчка и парапети от солиден бронз са единствено част от присъщите детайли в новия център. През 2015 година Гилбърт и Джордж попадат на постройката, тогавашна пивоварна, трансформирала се в жилищна постройка през последните десетилетия. Реконструкцията стартира през 2019 година
Реклама
" Новото непрекъснато място " за творчеството на G&G даже физически припомня за личния им дом, като се трансформира в находка и за феновете на архитектурата и дизайна. В публикация в The Gardian архитектурният критик Роуън Мур споделя, че при превръщането си в значима културна институция " евтината конструкция на остарялата пивоварна е допряна от благосъстоянието и магията на актуалното изкуство, като към момента наподобява по същия метод ", или " тиква, превърната в карета, като в същото време резервира част от " тиквената " си същина.
Едно от техните творби Фотограф: © Gilbert & George Източник: Courtesy The Gilbert & George Centre
Гилбърт и Джордж остават правилни на своя блян Art for All, по тази причина достъпът до съвсем всички събития в новооткрития център е безвъзмезден и без нужда от предварителна резервация. Приемат се обаче дарения. " Нашето изкуство е другарството, което се основава сред фена и картините. Искаме посредством него да извадим фанатика от вътрешността на либерала и назад - либерала от вътрешността на фанатика ", споделят Гилбърт и Джордж.

Изложбата The Paradisical Pictures, с която беше открит центърът, е серия от произведения, в които двамата актьори се озовават в психеделичен пейзаж от останки от плодове, цветя и сухи листа. G&G са се спрели на тази серия, тъй като " осъзнаваме, че множеството хора считат парадайса за " афтърпарти ", а ние го виждаме като предоргазмично празненство ".

Гилбърт (1943 г.) и Джордж (1942 г.) се срещат като студенти по статуя в St. Martin`s School of Art в Лондон. В арт средите се прочуват, като се трансформират в living sculptures през 70-те година на XX в. Вдъхновение за творчеството си черпят от актуалния живот, като постоянно слагат под въпрос обществени проблеми, табута, метафизичен хрумвания. В своето считано за визионерско изкуство двамата са по едно и също време участници и очевидци. Изкуството им е определяно още като ексцентрично, провокативно, интензивно, близо до сюрреализма.
Реклама
Освен че The Gilbert&George Center ще е място за проявление и проучване на творчеството им, те са били подтикнати за основаването му също и от желанието да демонстрират там доста по-големи свои произведения, които " приказват доста по-високо ".

" Създадохме фондация, в която влагаме огромна част от средствата си. Тя ще се занимава с всичко, обвързвано с нашето изкуство, когато към този момент няма да ни има. Дотогава, несъмнено, има още доста време. С днешните достижения в медицината за какво да не живеем до 120-годишна възраст ", споделиха G&G в изявление за " Капитал " през 2011 година, часове преди откриването на тяхната галерия The Urethra Postcard Art в мадридската изложба Ivorypress.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Тема Неща
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР