С 30 до 40% ще се вдигне цената на квадратен

...
С 30 до 40% ще се вдигне цената на квадратен
Коментари Харесай

Нови регулации може да оскъпят жилищата с до 40%

С 30 до 40% ще се вдигне цената на квадратен метър в новостроящите се жилищни сгради заради нови условия за достъпност на хора с увреждания. За това сигнализират от Националната асоциация на строителните бизнесмени във връзка влязла наскоро в действие разпоредба за повсеместен дизайн на детайлите за налична среда, направена от Министерството на районното развиване и благоустройството.

С наредбата всички нови многофамилни жилищни сгради трябва да бъдат проектирани с задоволително необятни асансьори, коридори, врати и пространства освен в общите елементи, само че също по този начин и във всеки един отделен апартамент, тъй че да е допустимо напредването на хора с инвалидни колички и патерици. Балконите и тоалетните, да вземем за пример, би трябвало да са с повърхност най-малко 1.50 на 1.50 м , коридорите - 1.20 м, в случай че по дължината си имат порти, самите порти не би трябвало да са по-тесни от 0.80 м, а входните - от 1 метър, показват от сдружението на строителните бизнесмени.

" Всичко това е отлично, стига обществото да може да си разреши да го заплати. Ситуацията в България обаче не е такав а ", разяснява Георги Шопов, ръководител на Националната асоциация на строителните бизнесмени. Според асоциацията тези нови условия за всеки апартамент в една сграда ще доведат до по-голяма жилищна площ и ще вдигнат цените между 30 и 40%. 

От Министерство на регионалното развитие не са показали оценка на въздействието от новите условия за досегаемост в жилищните здания. Напротив, в претекстовете към наредбата създателите й показват: "...за прилагането на нормативния акт не са нужни спомагателни финансови средства ". Според претекстовете появяването на новата разпоредба е обвързвана с влизането в действие на изцяло нов Закон за хората с увреждания през 2019 година, който отменя предишния Закон за интеграция на хората с увреждания, а с това и до неотдавна настоящата Наредба № 4 от 2009 година за планиране, осъществяване и поддържане на градежите в сходство с условията за налична среда за популацията.

От Министерство на регионалното развитие прецизираха пред в. " Сега ", че в действителност новата наредба поставя условия за по-широки тераси и врати в новите жилища, само че не и за тоалетните и коридорите. А оценка на въздействието на новите регулации не се налагала, тъй като те се вкарвали с разпоредба на министъра на районното развиване, а не със закон или поднормативен акт на Министерски съвет. " Доколкото новите условия се отнасят до равни и нехлъзгави подови повърхности, до минимални размери на вратите и минимални размери на отворените пространства 150/150 cm, то не е ясно по какъв начин се аргументира подобен растеж от 40% на цените на новите жилища ", разясниха още от Министерство на регионалното развитие. От министерството показаха, че в работната група за разработване на наредбата са взели участие професионалните организации на участниците в проектирането и строителството, а по време на публичните съвещания не са постъпвали оферти и мнения от тях.

Всъщност против новите регулации в строителството на жилищни сгради с изключение на от Националната асоциация на строителните бизнесмени са се оповестили от Камарата на архитектите в България и от асоциацията за самостоятелен строителен контрол. Техни членове са взели участие в изработването и обсъждането на проектонаредбата, само че са били подведени и с изненада научават едвам при обнародването й, че новите механически условия за досегаемост важат за всяко жилище в една постройка . По старата наредба от 2009 година, в случай че една постройка е с повече от 30 жилището, наложително на партера й би трябвало да се проектира апартамент за човек с увреждания - с необятна тоалетна, необятни порти и коридори. 

" Всъщност никой не е срещу това постройките да бъдат съобразени с хората с увреждания, само че безусловно ненужно е всички жилища да бъдат пригодени за обитаване от такива хора. Това ще оскъпи целия артикул и в последна сметка лицата с увреждания също ще платят по-висока цена “, разяснява Георги Шопов.

Новите механически условия ще усложнят прекалено проектирането на жилищните здания, а  площта на един двустаен апартамент ще нарасне до 80 кв. м , споделят строителните бизнесмени. Те показват, че към този момент ще е невъзможно в един тристраен апаратамент с изключение на баня с тоалетна да има и отделна тоалетна с мивка, тъй като няма да дава отговор на условията за повърхност 1.50 м на 1.50 м. 

" Някои от новите правила даже са технически неизпълними - да вземем за пример при еркер 1.50 м е невъзможно терасата да е най-малко 1.50 м необятна. Това не може да се проектира. Освен това по този начин се постанова един образ на архитектурата, което не е редно ", споделя Георги Шопов.

Новата разпоредба за универсалния дизайн е обнародвана на 12 февруари тази година, и само месец по-късно към този момент е в действие . От Министерство на регионалното развитие не са се съобразили с предлагането на строителните фирми да се даде 6-месечен отлагателен период за готовите и към този момент утвърдени планове. Сега архитектите ще би трябвало да преправят наново плановете, най-много поради по-широките тераси, което ще оскъпи жилищата. Все отново от Министерство на регионалното развитие дадоха отговор на " Сега ", че обмислят да дадат гратисен интервал, само че не е ясно за какъв брой месеца и кога ще стане това.

 

РЕМОНТ

Най-големият парадокс съгласно архитектите и строителните бизнесмени е, че новите условия не са ориентирани единствено към новото строителство на жилищни здания - те стават наложителни и при всеки основен ремонт , преустройство и смяна на предзначението на парцела. " Първо, не излиза наяве за какъв вид поправки става въпрос. Така както е написано, излиза, че в случай че едно домакинство прави преустрояване на жилището си, то също би трябвало да се преценява с новите изсквания. Как може да се разшири една тераса до 1.50 м, да вземем за пример? ", пита Георги Шопов. 

От сдружението са поискали от Министерство на регионалното развитие разясняващи указания как да ползват наредбата и към момента чакат отговор. От асоциацията на строителните бизнесмени приканват Министерство на регионалното развитие да прояви здрав разсъдък и да анулира тази част от наредбата , която визира измененията за жилищните здания. 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР