Рязка намеса на тартора на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов разтърси разговора,

...
Рязка намеса на тартора на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов разтърси разговора,
Коментари Харесай

УДАРНО: Бойко нахлу на преговорите между Мария Габриел с ПП, бесен за ареста и Гешев

Рязка интервенция на тартора на ГЕРБ-СДС Бойко Борисов раздруса диалога, който организира през днешния ден кандидат-премиерът му Мария Габриел с ПП-ДБ. Бившият водач в СИК прекъсна договарянията, с цел да насочи претенции за поддръжка към десните и нормалните си предизвестия, че страната ще изпадне в тежко състояние, в случай че му откажат. Това нищо не промени – от ПП-ДБ останаха твърди, че няма да застанат зад кабинет с мандата на неговата политическа мощ.

НАХЛУВАНЕ НА ПРЕГОВОРИТЕ

Дългоочакваната среща сред Габриел и водачите на десницата се организира през днешния ден следобеда в Народното събрание. Десните дойдоха в цялостен състав – Кирил Петков, Асен Василев, Христо Иванов, Владислав Панев, Атанас Атанасов, Николай Денков и други Почти час след началото на срещата Борисов нахлу в залата, където тя се организираше, настани се на края на масата и се заслуша в диалога. Дори самото му наличие тежеше на атмосферата в залата, въпреки че другите, изключително десните, се правеха, че не го виждат.

Както се очакваше, Борисов не се сдържа и в края на срещата изнесе дълъг монолог, както е привикнал да прави пред медиите. Най-напред изясни, че не е пристигнал още първоначално, тъй като желал Политическа партия и Демократична България да видят, че измежду неговите съпартийци „ има задоволително хора, които могат да водят договаряния сами, че не сме лидерска партия, а партия, равностойна на вашата “. Не се разбра за какво тогава въобще участва.

„ Имаме толкоз доста общи неща, че е грехота да не ги свършим “, обърна се той към десните, които го гледаха смутени. Борисов дори поласка съперниците си – звучеше сериозен – че стават за членове на бъдещо държавно управление. „ Защо да не е финансов министър Асен Василев? Денков, Панев – прелестен Министерски съвет! Взаимен надзор! “, говореше той. И съвсем незабавно по-късно жегна Атанас Атанасов, като го упрекна в „ лукавство и преднамереност “, тъй като по време на диалога повдигна въпроса за възможна доставка на снаряди за Украйна.

„ Преспете още един път, помислете. С поддръжката на либерали, на ЕНП, за месеци ще изведем България на радикално друго равнище. Това е моят зов към вас “, добави Борисов. След това ги предизвести, че в случай че това не се случи, „ ще проиграем огромен късмет “ и ще им се наложи да водят същия диалог след нови предварителни избори.

ВЪЗМУЩЕНИЕ ОТ ДВУЛИЧИЕТО

Привидно приятелското държане на герберския лидер пристигна допълнително на Кирил Петков. Той първо му подсети, че десните партии към този момент са взели политическо решение да не поддържат държавно управление с мандата на ГЕРБ-СДС. А по-късно посочи, че с цел да се получи каквото и да било сред двете обединения, първо би трябвало да си имат доверие. А такова няма, откакто герберите отхвърлиха да почетат „ джентълменското съглашение “ с ПП-ДБ – групировката на Борисов получава ръководител на Народното събрание в лицето на Росен Желязков, а десницата – шефското място в парламентарната правна комисия.

„ Очаквахме втората част на тази договорка и през днешния ден тя не пристигна. Ние бяхме потресени! Как може да си имаме доверие? Думите са хубаво нещо, въпросът е в делата! “, възмутено настояваше Петков.

Борисов непосредствено му даде обещание, че „ задължението ще бъде спазен “. Макар че часове по-рано лидерът на депутатите му Десислава Атанасова говореше, че в случай че ГЕРБ-СДС не получи поддръжка за държавното управление си, няма да извърши своята част от сделката.

Реклама

ЗАУЧЕНИ ФРАЗИ

Това беше и единственият действителен резултат от договарянията. Като цяло, диалогът не удовлетвори и двете страни – герберите недоволстваха, че не получават парламентарната поддръжка, която желаят, а десните не харесаха изключително отговорите на въпросите, които задаваха на Габриел.

Видя се, че еврокомисарят е неподготвена по доста от тематиките, които бяха наранени —  помощта на България за Киев, правосъдната промяна и приемането на бюджета. Тя отговаряше постоянно благодарение на депутатите от ГЕРБ-СДС, които я придружаваха – Десислава Атанасова, Томислав Дончев, Делян Добрев и Теменужка Петкова. В един миг тя напълно се отхвърли да взе участие в диалога. В края на срещата Габриел страхливо попита дали въпреки всичко ПП-ДБ няма да поддържа държавно управление на ГЕРБ-СДС. Десните обаче дадоха да се разбере, че това е невероятно.

Атанас Атанасов изиска от Габриел да изясни по какъв начин ще работи във връзка с гласуваното в предното Народно заседание решение страната ни да изпрати оръжия на Киев. Габриел прибегна до заучени изречения – че е нужна „ цялостна взаимност с украинския народ “, както и че България би трябвало да взе участие в общите позиции на Европейски Съюз. Така отвърна и на настояванията на Атанасов да изясни какви промени да се създадат в законите за спецслужбите. „ Първо би трябвало да прочета законопроектите. Аз обичам да чета ”, сподели тя.

Христо Иванов пък заприказва за детайлите към правосъдната промяна, която Габриел разгласи, че ще си сложи за цел. Тя му отговори най-общо, че „ тематиката за правораздаването е извънредно значима “, както и че напъните да се промени Конституцията би трябвало да продължат. Накрая, откакто видя, че отговорът й не удовлетворява питащия, прибегна до похвали. „ Вие сте тънък ценител на правосъдната промяна “, похвали тя Христо Иванов.

Томислав Дончев от ГЕРБ-СДС на вятъра се опита да изкара Мария Габриел от обстановката, като съобщи, че това са политически диалози, а не парламентарен надзор. Включи се и съпартиецът му Делян Добрев, който не скри гнева си към десните. „ Очевидно  вие няма да участвате в кабинет, а в Народното събрание, в гласуването на разнообразни закони. Дано не се стигне до избори, резултатите ще са същите “, сподели той.

Асен Василев настоя да разбере каква финансова политика ще води вероятно държавно управление на Габриел. Така отприщи гнева на някогашния герберски министър на енергетиката Теменужка Петкова. Тя му се скара, че България била давана за образец при държавните управления на Борисов, а в този момент било противоположното, за което упрекна самия Василев.

РАЗГОВОРИТЕ ПРОДЪЛЖАВАТ

В коридорите на Народното събрание Бойко Борисов продължи с дългите си изказвания. Той заяви, че от на следващия ден стартират срещи с останалите партии „ за взаимно ръководство, за къс небосвод от време, за приемане на бюджет, проект за възобновяване, да тръгнат еврофондовете “.

На въпрос какъв брой време въпреки всичко е отредено на идващото държавно управление, водачът на ГЕРБ съобщи сбито, че „ не е належащо да се изкара цялостен мандат “. “Най-малкият период е да се одобри и бюджетът за следващата година. Минимумът би трябвало да е година, година и половина “, сподели Борисов.

След това Борисов в коридорите сервира китка от нормалните му лакардии – „ Аз с Висшия правосъден съвет съм подготвен ето в този момент, няма да мръдна от тук, подготвен съм да докарате детектор – в случай че едно име познавам от Висшия правосъден съвет, и кажа „ А, този го знам “, може да ме обвините във всичко. Изведнъж излиза, че Гешев ме е избавил от ареста ли? Ми да съм стоял още два дни, ще вляза, в случай че желаете, да постоя още два “, сподели Борисов

Източник: narod.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР