Руското население, което е с все по-ниска покупателна способност, постоянно

...
Руското население, което е с все по-ниска покупателна способност, постоянно
Коментари Харесай

В Русия взимат кредити с 365% лихва

Руското население, което е с все по-ниска покупателна дарба, непрекъснато намаляваща от няколко години, взима от ден на ден заеми за извършване на покупки или просто, с цел да изкара месецаОт няколко месеца в комерсиалните центрове в Санкт-Петербург се появиха дребни електронни машини.
Достатъчно е да се вкарат паспортните данни, с цел да се получи микрокредит с прекалено високата рента от 365 % годишно, заяви Франс прес.
Именно този признак на трескаво задлъжняване безпокои управляващите в Москва.
Руското население, което е с все по-ниска покупателна дарба, непрекъснато намаляваща от няколко години, взима от ден на ден заеми за извършване на покупки или просто, с цел да изкара месеца.
Огромното увеличение на заемите, почнало преди 18 месеца, е достигнало до такова необикновено равнище, че министърът на икономическото развиване разгласи, че се опасява от пръсване на балон, което би могло да провокира криза.
Да се ограничи отпущането на заеми би означавало да се лишат семействата от източник на приходи, които от време на време са от жизненоважно значение за тях и да се сътвори риск от в допълнение закъснение на така и така слабия напредък.
"Ситуацията може да стане взривоопасна през 2021 година ", предизвести министърът на икономическото развиване Максим Орешкин в края на юли пред радио "Ехото на Москва ".
Той разгласи, че се приготвят ограничения в помощ на популацията, което се задушава от задължения.
Според него задлъжняването на семействата с потребителски заеми е скочило с 25 % през последната година и в този момент е 1,8 милиарда рубли, което се равнява на близо 25 милиарда евро по настоящия обменен курс.
При една трета от задлъжнелите семейства, посочи той, погасяването на заемите "изяжда " над 60 % от месечните им приходи.
Това кара мнозина да теглят нови заеми, с цел да изплащат старите.
"Равнището на заемите, които не са за недвижими парцели сега доближава 9 % от брутния вътрешен артикул (БВП).
За съпоставяне той е 10-15 % в Източна Европа. В Русия обаче това е по-обезпокоително, защото действителните приходи не са се увеличавали от три години ".
Това сподели основният икономист в Алфа банк Наталия Орлова.
Според нея паниката идва от платежоспособността на задлъжнелите семейства.
"Дълговете не са отмерено разпределени, те се натрупат най-много от семейства с ниски приходи, които е по-малко евентуално да ги изплатят.
Домакинствата с високи и междинни приходи, които са положителни кредитополучатели, заобикалят да задлъжняват ", добави тя.
Икономическата интензивност в Русия към този момент внезапно забави растежа си при започване на годината - след регистрираното възобновяване през 2017 и 2018 година - с нарастване на Брутният вътрешен продукт от единствено 0,7 % на годишна основа през първото полугодие.
Това е доста по-ниско от заложената от президента на Русия Владимир Путин цел за напредък от към 4 % годишно.
Тя е мъчно постижима, защото от 2014 година страната е наранена от невижданите европейски и американски стопански наказания поради украинската рецесия, отбелязва Франс прес.
"Какво да се направи, в случай че балонът внезапно се спука? Как ще реагират хората?
Те ще останат без пари, до момента в който управляващите възнамеряват да вземем за пример да построят извънредно скъпа автомагистрала, чиято употреба неизбежно няма да е рентабилна ", насочи рецензии политологът от център "Карнеги " Андрей Колесников.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР