Руското министерство на отбраната заяви в сряда, че ситуацията в

...
Руското министерство на отбраната заяви в сряда, че ситуацията в
Коментари Харесай

Русия: Ситуацията около Нагорни Карабах се влошава

Руското министерство на отбранат а съобщи в сряда, че обстановката в и към противоречивия анклав Нагорни Карабах се утежнява на фона на конфликти сред Азербайджан и Армения , оповестяват " Ройтерс ", АП и ЕйБиСи.

По-рано сепаратистките управляващи в етнически арменския анклав оповестиха частична готовност на фона на възходящи несъгласия с Азербайджан.

Нагорни Карабах се отдели от Азербайджан с поддръжката на Армения след кървясъл постсъветски етнически спор при започване на 90-те години. През 2020 година Азербайджан сполучливо си върна част от територията, следена от сепаратистите.

Съгласно изискванията на последвалото преустановяване на огъня съветски миротворци бяха ситуирани , с цел да защитят останалата част от територията, следена от сепаратистите.

Русия сподели, че обстановката в регионите, следени от нейните мироопазващи сили, става все по-напрегната и заяви за минимум едно нарушаване на примирието от страна на азерските сили , сподели Интерфакс.

През последните дни избухнаха боеве към територията, която е интернационално приета за част от Азербайджан , като Баку твърди, че е умъртвил 4 сепаратистки бойци и е ранил още 15.

Военни представители на Нагорни Карабах споделиха, че офанзиви с дронове, осъществени от азербайджанските сили , са умъртвили двама от техните бойци и са ранили други 14.

Министерството на защитата на Азербайджан заяви, че един от военнослужещите на страната е умрял при, както се твърди, " терористичен акт " на " противозаконни арменски военни формирования ". В отговор азербайджанските военни направиха " отмъстителна интервенция ", като убиха и раниха неустановен брой " незаконни арменски бойци ".

Сепаратисткият водач на Нагорни Карабах, Араик Арутюнян, разгласи частична военна готовност в сряда, което в допълнение подхранва напрежението в района.

Армения и Азербайджан са вкарани в десетилетен спор за Нагорни Карабах , който се намира в Азербайджан, само че е под контрола на етническите арменски сили, подкрепяни от Армения, откогато сепаратистката война там завърши през 1994 година

Войната от 2020 година в района умъртви повече от 6600 души . След шест седмици интензивни борби, спокойно съглашение, подписано с посредничеството на Русия, разреши на Азербайджан да си върне контрола върху огромни елементи от Нагорни Карабах и близките региони, които сепаратистите, подкрепяни от Армения, направляваха.

Москва изпрати към 2000 бойци, които назова мироопазващи сили , в района.

Официални лица в Армения и Азербайджан си размениха виновността за възобновените конфликти в сряда. Руското министерство на защитата твърди, че Азербайджан е нарушил примирието от 2020 година

Напрежението се натрупва на общата граница на двете страни от май предходната година, когато Армения стачкува против това, което дефинира като навлизане на азербайджански войски на нейна територия.

Азербайджан настоя, че неговите бойци са били ситуирани в региони, където границата към момента не е демаркирана.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР