Руско-европейската автоматична междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016-“Трейс Газ Орбитър продължава да е

...
Руско-европейската автоматична междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016-“Трейс Газ Орбитър продължава да е
Коментари Харесай

ЕкзоМарс смени ъгъла на орбитата си, готви се за ново включване на научните инструменти и еърбрейкинг

Руско-европейската автоматизирана междупланетна станция “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” продължава да е в положително положение през втория месец на 2017-та година. През януари “Трейс Газ Орбитър ” организира сериозни запалвания на главния мотор за смяна на ъгъла на орбитата.

По време на идването през октомври 2016 година “Трейс Газ Орбитър ” беше въведена в орбита с ъгъл по отношение на екватора 7º. Тази орбита беше подобаваща за доставянето на демонстратора по нахлуване, втурване и кацане “Скиапарели ” и връзка с него. За да може автоматизираната станция да прави научните си проучвания (но и в същото време да може да комуникира с сегашни и бъдещи спускаеми апарати), тя ще би трябвало да е в положение да следи по-голямата част от повърхността на планетата. Поради това ъгълът беше заменен на 74º.

Двигателните маневри бяха извършени на 19-ти 23-ти и 27-ми януари.

“Маневрите бяха осъществени благодарение на основния мотор на три стъпки, с цел да може да бъде предотвратена възможна обстановка при която галактическият уред влиза в траектория, която ще докара до конфликт с Марс, при положение на ранно преустановяване на работата или незадоволителна работа на мотора ”, оповестява Питър Шмиц от екипа на задачата.

Но нямаше никакви проблеми – моторът свърши своята работа изцяло съгласно упованията и грешката е незначителна – по думите на Шмиц, едвам парченце от градуса. Една последна дребна маневра беше извършена на 5-ти февруари, която снижи перигея от 250 на 210 километра над повърхността на Марс.

В средата на март ще стартира работата по снишаване на орбитата посредством така наречен технология на “еърбрейкинг ” – триенето на “Трейс Газ Орбитър ” в атмосферата на Марс ще докара до поредно поправяне на апогея. Еърбрейкингът ще продължи 13 месеца и в случай че всичко мине наред, автоматизираната междупланетна станция ще се озове в кръгова 400-километрова орбита.

Тогава, през 2018 година, главната научна задача на “ЕкзоМарс-2016 ”- “Трейс Газ Орбитър ” може да стартира.

Но екипът на задачата няма да чака чак до тогава. В началото на месец март научните принадлежности още веднъж ще бъдат включени за калибриране и тестови наблюдения. Вероятно ще бъдат направени и фотоси.

Основните научни задания пред “Трейс Газ Орбитър ” са свързани с проучването на редките атмосферни газове на Марс. От изключително огромен интерес е метанът, който на Земята се получава главно от метаболизма на живи организми и в по-малка степен от хидротермални реакции.

За повече информация: ЕКА

Източник: cosmos.1.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР