Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът се опитва да

...
Руският президент Владимир Путин заяви, че Западът се опитва да
Коментари Харесай

Путин сравни Запада с нацистите, обвини в заличаване на хилядолетна култура

Руският президент Владимир Путин съобщи, че Западът се пробва да заличи съветската просвета, предадоха международните организации.

" Днес те се пробват да заличат една цяла хилядолетна просвета, нашия народ ", съобщи Путин във видеоконферентен диалог с съветски културни дейци. Той визираше анулирането на събития, свързани с съветски създатели в някои западни страни през последите седмици.

" По този метод те се пробват да забранят съветските писатели и книги ", добави Путин.

Той оприличи всичко това на аутодафетата, проведени от нацистите, съобщи Франс прес. " Последният път нацистите в Германия преди близо 90 години направиха такава акция за заличаване на една нежелана за тях просвета. Спомняме си за фрагментите с изгаряни книги по площадите ", съобщи Путин.

" Сега заличават от концертните афиши композиторите Чайковски, Шостакович, Рахманинов. Забраняват съветски писатели и техните книги ", добави той.

Освен и икономическите и политическите наказания, наложени на Русия поради съветската инвазия в Украйна, огромни спортни федерации анулираха присъединяване на съветски спортисти от спортни прояви. А културни институции и прояви извадиха съветски актьори от стратегиите си, напомня Франс прес.

Парижката филхармония да вземем за пример ще промени сезона си за идната есен, зима и пролет, за който се предвиждаше да бъдат поканени доста съветски музиканти, като да вземем за пример съветският диригент Валерий Гергиев или оркестърът на Болшой спектакъл. Гергиев, който е общоприет шеф на Мариинския спектакъл в Санкт Петербург, беше отхвърлен от позицията си на основен диригент на Мюнхенската филхармония и изгуби шанса да дирижира в миланската Ла канара.

Руското сопрано Анна Нетребко, подложена на критика поради хипотетичното си толерантно отношение към съветския президент Владимир Путин, напусна на 3 март Метрополитън опера в Ню Йорк, където трябваше да взе участие в представления тази пролет и идния сезон.

Диригентът Павел Сорокин беше отхвърлен от Кралската опера в Лондон. Бразилецът Давид Мота Суариш и италианецът Якопо Тиси, и двамата балетисти в Болшой спектакъл, се отдръпнаха от него. Испанският кралски спектакъл анулира гастрол на балета на Болшой спектакъл. Кардифският филхармоничен оркестър анулира опера на Чайковски. Подобни стъпки започнаха и театри в Чехия, Япония и Хърватия. Кинофестивалът в Кан и Венецианското биенале оповестиха, че няма да одобряват съветски публични делегации.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР