Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който на практика

...
Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който на практика
Коментари Харесай

Путин отмени ратификацията на Договора за забрана на ядрени опити

Руският президент Владимир Путин подписа закон, с който на процедура анулира ратификацията на основен нуклеарен контракт на Русия.

Този ход на президента породи опасения по отношение на опцията страната да извърши нови опити с атомни оръжия.

Решението се отнася за Договора за цялостна възбрана на нуклеарните опити от 1996 година, който Русия ратифицира през 2000 г. 

Подписването на новия закон от Путин е дефиниран като отговор към Съединените щати, които са подписали, само че по този начин и не са утвърдили контракта.

Единодушното утвърждение на анулацията от долната и горната камара на съветския парламент предишния месец проправи пътя за окончателното утвърждение от страна на Путин. Руските държавни осведомителни организации оповестяват, че той е подписал закона в през днешния ден (2 ноември).

Руски политически лица настояват, че напускането на контракта не значи автоматизирано обновяване на нуклеарните опити.

Русия би обмислила такива проби единствено, в случай че Съединените щати подхващат сходен курс на деяние. Въпреки това решението провокира угриженост измежду политическите анализатори и интернационалната общественост.

Заместник-министърът на външните работи Сергей Рябков съобщи:

" Както сподели нашият президент, би трябвало да бъдем нащрек и в случай че Съединените щати се насочат към започване на нуклеарни опити, ние ще би трябвало да отговорим по същия метод. "

През октомври Путин загатна, че " не е подготвен " да разисква желанията на Русия във връзка с нуклеарните опити.

След огромното навлизане на Русия в Украйна през 2022 година Путин насочи завоалирани нуклеарни закани към западните страни, като даже нарежда нуклеарни оръжия в Беларус, която граничи с членовете на НАТО Полша, Литва и Латвия, напомня Reuters.

Маргарита Симонян, основен редактор на съветската държавна телевизия RT, си навлече съществени рецензии поради предлагането Москва да взриви нуклеарна бомба над Сибир като предизвестие към Запада.

Кремъл бързо се разграничи от нейното изявление, като представителят на Кремъл Дмитрий Песков акцентира, че Русия не се е отказала от мораториума си върху нуклеарните опити.

През същия месец, когато Държавната Дума се готвеше да гласоподава отдръпването от контракта, Русия организира симулация на нуклеарен удар като обучение, следено от президента Путин.

Държавният департамент на Съединени американски щати изрази своята угриженост, като отбелязва в конференция, че " сходна стъпка от страна на която и да е страна излишно заплашва световната норма против опитите с нуклеарни експлозиви ".

Освен това държавното управление на Съединени американски щати изрече съмнение, че решението на Русия може да има за цел да окаже напън върху Съединените щати и други страни, подкрепящи Украйна в спора ѝ против съветските сили.

Договорът за всеобхватна възбрана на нуклеарните опити, подписан от 187 страни и утвърден от 178, не разрешава " всички нуклеарни детонации, без значение дали за военни или мирни цели ". Първоначалната ратификация на контракта от страна на Русия се прави през 2000 година

Съединените щати, дружно с други страни разполагащи с нуклеарни снаряди като Китай, Индия и Пакистан, в никакъв случай не са утвърдили възбраната.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР