Руският президент Владимир Путин определи действията на основателя на частната

...
Руският президент Владимир Путин определи действията на основателя на частната
Коментари Харесай

Нож в гърба. Путин обеща наказание за предателството на Пригожин

Руският президент Владимир Путин дефинира дейностите на създателя на частната военна компания “Вагнер ” Евгений Пригожин като “предателство ” и даде обещание наказване.

Това се случи по време на послание в събота сутринта - няколко часа откакто Пригожин заяви, че над военния щаб в съветския град Ростов на Дон.

В речта си в събота Путин прикани за обща реакция на всички сили в Русия и дефинира протичащото се като “нож в гърба на нашия народ ”. Той сподели, че “неизбежно наказване ” чака тези, които разделят съветското общество, и добави, че огромните “амбиции ” на някои са довели до “държавна измяна ”.

Путин нито един път не загатна името на Евгений Пригожин, който в предишното беше считан за негов доближен, по време на изказването си в събота.

Речта му обаче идва на фона на изказванията на Пригожин, че наемниците от “Вагнер ” са поели контрола върху военния щаб и военни уреди в съветския град Ростов на Дон - основен логистичен център за силите на Русия при войната ѝ против Украйна.

Новината пристигна часове откакто на съветското Министерство на защитата за ракетни удари по лагери на неговите наемници и разгласи “марш на справедливостта ”, в който по думите му могат да се включат 25 000 бойци на “Вагнер ”.

Още в петък вечерта Руската Федерална работа за сигурност (ФСБ) заяви, че е образувала наказателно дело за “призив за въоръжен протест ”.

Ръководството на съветската войска прикани наемниците от “Вагнер ” да се върнат в базите си.

В събота Путин сподели, че всички “необходими заповеди са дадени ”, и даде обещание да направи “всичко в отбрана на Русия ”.

Руският президент добави, че в столицата Москва и няколко други района са въведени антитерористични ограничения.

Случващото се е ескалация на напрежението сред Пригожин и Москва. Олигархът уточни като своя цел да смъкна управлението на съветското военно министерство, в това число министъра Сергей Шойгу , както и началника на съветския Генерален щаб Валерий Герасимов .

За напрежението сред Пригожин и командването на постоянната съветска войска се знае от месеци. Той няколко пъти заплаши да изтегли наемниците си от украинския град Бахмут, като упрекна Генералния щаб, че не доставя на “Вагнер ” оръжия и муниции.

“Вагнер ” имаше основна роля в опитите на Русия да превземе Бахмут. Наемническата група взе участие във войната против Украйна от самото ѝ начало и е упреквана за жестокости против украински военнопленници и цивилни.

Като мотив за ескалацията на напрежението от петък Пригожин уточни удари на съветското Министерство на защитата против лагери на негови наемници. В поредност от аудио известия в канала си в Телеграм създателят на “Вагнер ” сподели, че има доста жертви в редиците на неговата наемническа група, само че не посочи къде тъкмо са осъществени ударите.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР