Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на

...
Руският президент Владимир Путин няма да присъства на погребението на
Коментари Харесай

Путин няма да присъства на погребението на Горбачов заради „натоварен график“

Руският президент Владимир Путин няма да участва на погребението на Михаил Горбачов в събота.

„ Прощалната гала и погребението ще се състоят на 3 септември, само че за жалост работният график на президента няма да му разреши да участва “. Това съобщи през днешния ден пред кореспонденти неговият прессекретар Дмитрий Песков, представен от БГНЕС.

Поради тази причина, преди да отпътува тази заран на посещаване в съветския ексклав Калининград, Путин се е дал прошка с последния руски водач в Централната клинична болница в Москва и е положил цветя на ковчега му.

Погребението на Горбачов ще бъде с детайли на държавно заравяне - почетен часовой, сбогуване, а държавното управление ще окаже помощ при организацията му, съобщи Песков пред публицисти, представен от Българска телеграфна агенция.

Той не отговори на въпрос кои детайли на държавно заравяне ще липсват.

Последният руски водач умря във вторник вечерта на 91-годишна възраст след " дълготрайно и тежко боледуване ".

Горбачов управлява Съветския съюз от 1985 до 1991 година като общоприет секретар на Централния комитет на Комунистическа партия на Съветския съюз и по-късно като президент на Съюз на съветските социалистически републики.

Една от водещите политически фигури на 20-и век, Горбачов ще остане в историята с неволното ускорение на разпадането на Съветския съюз през 1991 година с подетите от него демократични и стопански промени, отбелязва Франс прес. Колапсът на Съюз на съветските социалистически републики, провокирал геополитическо земетресение, постави точка на Студената война. Това сложи началото на наклонност на разведряване на интернационалните връзки, която обаче се обърна през последните години при съветския президент Владимир Путин. Напрежението сред Москва и Вашингтон доближи връхната си точка след края на Студената война с началото на съветското нахлуване против Украйна на 24 февруари.

Наследството на Михаил Горбачов в Русия се прави оценка спорно. Макар той да е индивидът, разрешил независимост на словото, мнозина руснаци го упрекват за разпадането на руската суперсила и последвалите години на рецесия.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР