Новината за започналото предварително разследване срещу половинката на испанския премиер

...
Новината за започналото предварително разследване срещу половинката на испанския премиер
Коментари Харесай

Неволите и вълненията на първите дами

Новината за почналото авансово следствие против половинката на испанския министър председател Педро Санчес – Бегоня Гомес , за хипотетична корупция и търговия с въздействие, хвърли още веднъж светлина върху неволите и проблемите на дамите, стоящи до мъжете на властта.

В Испания по принцип ролята на първа дама разумно се поставя на кралица Летисия. Но под вниманието на медиите попада неведнъж и половинката на премиера, в тази ситуация Бегоня Гомес. Тя и Педро Санчес от години са съвършеният екип, подкрепящи се  неизменно един различен, отбелязва Франс прес. Това единение двамата засвидетелстваха и след новината, че против Бегоня е почнало следствие вследствие на тъжба, идваща от близка до крайната десница организация. „ Те внасят тъжба против Бегоня, не тъй като тя е направила нещо нелегално, тъй като знаят, че това не е правилно, а тъй като тя е моя брачна половинка “, съобщи Педро Санчес по отношение на всичко това и предизвести, че обмисля дали да се отдръпна от политиката.

След няколко дни на размисъл обаче той съобщи в понеделник, че остава на поста си. Но напомни, че хората не помнят неведнъж, че тези, които носят политически отговорности и заемат политически постове също са елементарни човешки същества, против чиито близки се излива поток от тиня единствено тъй като те са родини на хора във властта. Санчес показа също така, че продължава след толкоз години да е все по този начин надълбоко влюбен в половинката си.

Бегоня Гомес е родена през 1975 година в Билбао в Страната на баските. Завършила е маркетинг и мениджмънт и през годините се е специализирала в набирането на средства за фондации и неправителствени организации. Заемала е виновни постове, като да вземем за пример в консултантската компания „ Инмарк Еуропа “ или в университета „ Комплутенсе “ в Мадрид. Бегоня е и активистка от левицата. Редовно е на челно място в демонстрациите за правата на дамите на 8 март.

Сега тя е разследвана поради връзки, които открила в предишното в границите на професионалните си задължения с компании, които в този момент договарят за държавни избавителни проекти или вземат участие в търгове за публични поръчки. Според изданието „ Конфиденсиал “ Бегоня по-специално е взела участие в частна среща на президента и изпълнителен шеф на компанията „ Глобалия “, притежател на самолетната компания „ Еър Еуропа “, която в този момент договаря с държавното управление на Санчес за избавителен проект. Срещата е била по времето, когато Бегоня е била отпред на фондацията „ ИЕ Център Африка “, обвързвана с мадридското комерсиално учебно заведение „ ИЕ Юнивърсити “. Фондацията и „ Глобалия “ даже имали съглашение за партньорство през 2020 година Бегоня е напуснала поста, който е заемала в нея през 2022 година Според премиера Санчес всички тези нападки идват от водачи на десницата, която се пробва да му навреди, атакувайки безпричинно половинката му.

Бегоня и Педро Санчес са двойка от началото на 21-и век. Запознават се по време на рождения ден на техен общ другар. Те имат две деца – Айньоа и Карлота. В предишното Бегоня е била жертва на подправени вести, че била родена мъж, който си е сменил пола, напомня Франс прес.

В средата на април в България на публично посещаване беше президентът на Италия Серджо Матарела. 82-годишният държавен глава беше придружаван от по-млада с над две десетилетия от него първа дама и това беше 57-годишата Лаура Матарела. Лаура обаче не е брачната половинка на Серджо Матарела , а е неговата единствена щерка. От близо 10 години тя е приела да извършва ролята на първа дама на Италия по време на формалните задължения на татко си, напомнят италианските издания „ Фанпейдж “, „ Ио дона “ и „ Ел “.

Съпругата на Серджо Матарела - Мариза Киацезе, умря през 2012 година  и това наложи неговата единствена щерка да одобри ролята на първа дама, когато той стана президент на Италия след няколко години.

Лаура Матарела по специалност е юрист. Специалистка е по административно право. Тя има двама братя – Франческо и Бернардо. От 2015 година Лаура Матарела изоставя специалността си, с цел да бъде първата дама на Италия и като такава се оправя чудесно по време на приеми в президентския замък „ Куиринале “, при посрещането на държавни глави и техните половинки, по време на публични задгранични визити и други прояви и церемонии. 

Лаура, само че също и двамата й братя, знаят доста добре какво е да даваш жертви при осъществяването на отговорностите си.  Те са племенници на Пиерсанти Матарела, брата на Серджо Матарела, който беше регионален шеф на остров Сицилия и беше погубен от мафията Коза Ностра през 1980 година Любопитното е, че Пиерсанти и Серджо Матарела са били женени и за две сестри – Ирма и Мариза Киацезе.
Настоящата първа дама или по-точно " първа щерка " на Италия е омъжена за Козимо Комела, който е началник на отдела за цифрови технологии в Италианския орган за гарантиране на отбраната на персоналните данни. Двойката има три деца – Манфреди, Мария Киара и Костанца, които са надлежно на 27, 24 и на 20 години. 

Лаура Матарела се откроява с постоянно премерения си тип и предпазлив жанр, с който по нищо не отстъпва на други първи дами, било то знатни персони или президентши. Заради ролята, която извършва, тя неведнъж е отвън дома. Но самата тя признава, че й харесва да бъде до татко си по  време на публични събития. 

Лаура Матарела доста рядко дава изявленията за медиите и е доста резервирана. Но хора от обкръжението на президента на Италия я разказват като жена с съдбоносен темперамент. През 2016 година в изявление за италианското издание „ Ки “ тя съобщи: „ Всички би трябвало рано или късно да посетят някои бежански лагер “. Това изявление тя направи след пътешестване с татко си до Африка. „ Преди всичко, бежански лагер би трябвало да посетят тези, които споделят, че бежанците би трябвало да бъдат оставени там, където са “, добави тя тогава.

В съседката на Италия Франция първата дама Брижит Макрон постоянно е била в обектива на медиите поради огромната разлика във възрастта, която има сред нея и президента Еманюел Макрон. Така че нищо, обвързвано с нея, не убягва на бдителното око на публицистите.

На 16 април френското кино студио „ Гомон “  обяви, че е почнала работата по основаване на мини сериал, отдаден на Брижит Макрон. Сериалът е на стадий писане на сюжет. Той ще има 6 епизода по 45 минути и ще бъде озаглавен „ Брижит, една свободна жена “, заяви Франс прес. В него ще се наблюдава изключителния път на Брижит Макрон от класната стая и учебния спектакъл, който тя е управлявала и където тя се е срещнала с Еманюел Макрон, до коридорите и залите на Елисейския замък, където от няколко години тя извършва ролята на първа дама с триумф.

Близки на семейство Макрон споделят, че то няма нищо общо със сериала и е научило за първи път за него, когато „ Гомон “ е оповестил новината за проектите си в средата на април. Френското студио акцентира още тогава, че сериалът ще бъде нереалност и ще се концентрира на първо място върху любовната история сред президента и неговата половинка. Засега са известни единствено имената на сценаристите  - Бенедикт Шарл и Оливие Пупоно. Няма никаква информация по отношение на изпълнителите на функциите. Но в някои медии се появиха спекулации, че това може да са американските артисти Джулия Робъртс и Райън Гослинг.

Новината за сериала, отдаден на Брижит Макрон и на нейната любовна история с Еманюл Макрон, несъмнено ще се хареса на певицата Риана, която от 2017 година не стопира да хвали първата двойка на Франция, описвайки ги като очарователни и доста смирени хора. Певицата наскоро в диалог с публицист на американското списание „ Интервю “ си спомни точно за срещата си със семейство Макрон през 2017 година, с което от този момент тя поддържа отлични връзки, оповестява „ Фигаро “. В изявлението Риана разказва Брижит Макрон като една доста грациозна първа дама.
А първата среща на певицата със семейство Макрон идва след пост в „ Туитър “ от 2017 година Тогава Риана насочва запитване към Макрон дали Франция би финансирала нейния фонд за образованието на децата, които по една или друга аргументи не посещават учебно заведение.  Месец по-късно Риана е поканена в Елисейския замък, с цел да разиска с Макрон този въпрос. Риана се среща още веднъж с него в Сенегал година по-късно във връзка конференция за посещаемостта на учебните заведения в бедните срани. Последната среща на певицата със семейство Макрон датира от януари 2024 година, когато тя участва на слагане на началото на самодейност, целяща набиране на средства за възстановяване достъпа до здравни грижи за небогати деца.

Говорейки за Брижит Макрон, не е за изпускане и фактът, че при започване на април френската първа дама беше поканена да гостува на снимачната площадка на четвъртия сезон на „ Емили в Париж “, фамозната продукция на „ Нетфликс “ с Лили Колинс, отдадена на живота на чужденка, избрала Париж за град, в който да живее и опитваща се да проумее парижкия метод на живот и на мислене. На снимачната площадка Брижит Макрон е била посрещната от Лили Колинс и от режисьорката на сериала Дарън Стар, отбелязва „ Фигаро “. Според английския „ Дейли мейл “ това не е било просто посещение, а разискване на възможна поява на френската първа дама в сцена от сериала, в която тя ще изиграе себе си. Тази догадка не е изненада за никого, тъй като съгласно английското издание Брижит Макрон била почитател на сериала още от първия му сезон. Именно в този първи сезон в сериала в тил се появява персонажът на Брижит, изпълняван от двойничка на френската първа дама.
Но освен хубави вести има в живота на половинката на Еманюел Макрон тази пролет.  В разгара на претендент президентската акция в Съединени американски щати и на акцията за евроизборите още веднъж се възродиха тайните теории, че Брижит Макрон била родена като мъж на име Жан-Мишел Троньо, който след това си е сменил пола, отбелязва Франс прес.

Във Франция тези теории се завъртяха в края на 2021 година, няколко месеца преди президентските избори, на които Макрон се бореше за преизбиране. Тогава почитатели на тайните теории съзряха огромен скрит план за прикриване на тайната на Брижит Макрон. Всичко това даже накара първата дама да сезира тогава правораздаването.

Сега оттатък Атлантическия океан, в Съединени американски щати, консервативната американска блогърка Кендис Оуънс през март още веднъж подхвана историята за хипотетичната огромна загадка на Брижит Макрон. Оуънс е с изключение на блогърка, и анализатор, телевизионна водеща, авторка на медийни изявления и е считана за новото лице на американския консерватизъм, отбелязва „ Вашингтон пост “. Тя също по този начин е покровител на Тръмп, климатоскептична е, поддържа концепцията за ограда по американо-мексиканската граница, сериозно настроена към даване на повече права на ЛГБТ общността и упорства за промяна на системата за обществено подкрепяне в Съединени американски щати, която съгласно нея трансформира доста хора в подвластни от обществените помощи и не ги подтиква да се оправят сами в живота и да търсят работа.

На 11 март във видео в „ ЮТюб “ Кендис Оуънс точно заприказва още веднъж за тайната на Брижит Макрон, която сякаш била родена като мъж на име Жан-Мишел. Видеото беше изгледано милион и половина пъти, преди да бъде свалено от обществената мрежа. В него Оуънс споделя, че се базира на френското издание „ Фе е докюман “ („ Факти и документи “), учредено през 1996  г. от представителя на френската последна десница Еманюел Ратие, напомня Франс прес. Днес изданието, което е обрисувано като „ конфиденциален бюлетин “, се списва от Ксавие Пусар, самоопределящ се като проверяващ публицист, правещ задълбочени разбори на френски политически фигури. През 2021 година изданието „ Фе е докюман “ заприказва за тайната на Брижит Макрон, базирайки се на проучвания и изследвания, направени от Наташа Рей, която се обрисува като самостоятелна журналистка. Именно през 2021 година тя пък сложи началото на подправената вест, че Брижит Макрон е била родена като мъж, написа френското издание „ Мариан “.

Две години по-късно новото в обстановката с тази подправена вест, която продължава да помрачава всекидневието на семейство Макрон, е това, че Ксавие Пусар е почнал да превежда тайните теории за Брижит Макрон на британски и както той самият споделя ги е изпратил даже на антуража на Доналд Тръмп. Той работил по този начин по съвет на Орелиен Поарсон, някогашен експерт от рекламната промишленост, изявяващ се в обществената мрежа „ Екс “ под псевдонима Зое Саган. Под този псевдоним Поарсон се показва за анализатор, публицист, есеист, романист. 

С Пусар и с Поарсон е разговаряла репортерката на френското издание „ Обс “ Еманюел Анизон. На 22 март вследствие на тези диалози тя разгласява публикацията си „ Аферата Мадам “, в която наблюдава по какъв начин се е зародила подправената вест за Брижит Макрон, написа Франс прес. Анизон споделя пред френската новинарска организация, че по време на диалозите си с Пусар и Поарсон двамата са показа, че мечтаели да изнесат слуха за Брижит Макрон оттатък Атлантика. За Пусар журналистката споделя, че той има политически връзки, до момента в който за Поарсон тя споделя, че той имал доста изострено възприятие за комуникиране на информации, в тази ситуация с Брижит Макрон – на погрешни информации. 
За утешение на Брижит Макрон в предишното сходни тайни теории бяха тиражирани и за премиерката на Нова Зеландия Джасинда Ардърн и за първата дама на Съединени американски щати Мишел Обама. 

На 8 март, на Международния ден за правата на дамите, Еманюел Макрон пътем загатна за подправените вести за брачната половинка му. „ Най-лошите неща са подправените информации и инсценираните сюжет, на които хората в последна сметка стартират да имат вяра и които нарушават спокойствието на интимно пространство на индивида, обиден от тях “, съобщи Макрон.

Малко по на изток от Франция, в Словакия , избирането на Петер Пелегрини за президент породи радикално разнообразни безредици, а точно дали по време на церемонията по встъпването му в служба до него ще има първа дама. Пелегрини е ерген и бе разгласен от редица словашки издания за най-сексапилния политик в страната. Още когато разгласи кандидатурата си за президент, той увери сънародниците си, че продължава да живее самичък.

„ Ако бъда определен за президент, няма да бъда придружаван от първа дама или от който и да е било “, съобщи той, напомня Франс прес.
В друга страна, започваща със С – Сенегал, наскоро встъпи в служба новоизбраният президент, 44-годишният Басиру Диомайе Файе и на церемонията по полагане на клетва той беше придружаван не от една, а от две първи дами, неговите две съпруги – Мари и Абса. Защото Файе е двуженец, една към момента известна в Сенегал процедура, означават международните организации.

От дълго време полигамията е обект на дискусия в страната, формирана от над 90 % от мюсюлмани. Но в този момент с идването на власт на новия президент и на две първи дами тематиката се върна в центъра на дебатите. През 2022 година Комисията към Организация на обединените нации за правата на индивида дефинира в собствен отчет полигамията като дискриминация към дамите, която би трябвало да бъде изкоренена. Много дами в Сенегал са срещу нея също. Сенегалската писателка Мариама Ба посвещава на въпроса и фамозния си разказ от 1979 година „ Едно толкоз дълго писмо “, в който разказва самотата на първата брачна половинка, откакто в живота на брачна половинка й се появява втора брачна половинка.  Няколко известни сериала в Сенегал също преглеждат тематиката, като да вземем за пример „ Метреса на женен мъж “ и „ Полигамия “. 

Според някогашната сенегалска министърка на културата, професорката по история Пенда Мбоу н овата обстановка в сенегалския президентски замък е изцяло нетипична. Досега Сенегал е имал една първа дама, а в този момент целият протокол ще бъде съгласуван с две първи дами.

Мюсюлманската вяра разрешава на един мъж да се дами за до четири дами, в случай че има средствата да ги устоя. Според формалните данни в Сенегал 32,5 % от женените сенегалци живеят в полигамен съюз, само че данните са от формален отчет от 2013 година Тези данни може да са се трансформирали, само че в Сенегал доста бракове въобще не се записват.

Според сенегалския социолог Джиби Диакхате новият президент посредством полигамията си насочва мощен сигнал към другите мъже да поемат отговорност за това, че са избрали да се придържат към тази процедура. Самият Файе се хвали с двете си съпруги, които назовава невероятни и доста красиви. „ Благодаря на Бога, че те постоянно стоят зад мен “, съобщи той по време на предизборната си акция.

Едната от двете първи дами – Мари Кон , е брачна половинка на Файе от 15 години. Тя произлиза от същото село, от което произлиза и той. Двамата имат четири деца – три момчета и едно момиче. Преди повече от година Файе се ожени за втората си жена Абса, само че към този момент те нямат деца. Мари Кон Файе е на 34 години и е най-голямото от седем деца в фамилията на сенегалски преподавател. Тя е учила в католическо учебно заведение и е приключила университета в Дакар, а след това и Висшия институт за мениджмънт в Дакар с ориентировка банкиране и застрахователно дело. Известна е като защитничка на правата на дамите. Бори се и за възстановяване на достъпа до здравните грижи и до обучение в Сенегал. За втората брачна половинка на Файе – Абса, се знае малко, с изключение на, че е на 31 години. Не е известно и нищо за родителите й, нито за останалите й близки. Общото сред двете първи дами на Сенегал е, че те са извънредно елегантни и красиви.

Отвъд Атлантика, в Съединени американски щати, първата дама Джил Байдън с изключение на, че е заета с поддръжката на напъните на брачна половинка й Джо Байдън да завоюва втори президентски мандат, има и други безредици. Тя се готви за литературна премиера, отбелязва Асошиейтед прес. През юни от щемпел излиза книгата „ Уилоу, котката на Белия дом “, въодушевена и отдадена на друга „ другата първа дама “ -  женската котка Уилоу, която населява президентството към този момент от четири години.

Уилоу е късокосместа сива писана, която впечатлила Джил Байдън още през 2020 година, като скочила на сцената във плантация в Пенсилвания, до момента в който Джил произнасяла тирада по време на кандидат-президентската акция на Джо Байдън. След това семейство Байдън осиновило котката и я кръстило на родния й град Уилоу Гроув в щата Пенсилвания.
Уилоу е единствената домашна животинка, която живее в този момент в Белия дом. Семейство Байдън имаше три немски овчарки – Чапм, Мейджър и Командър. Чамп умря през 2021 година, а другите двама герои бяха отпратени от президентството поради нападателно държание, от което си изпатиха даже чиновници на Белия дом и на Сикрет сървис.

Президентските животинки неведнъж биват герои на книги. Такива има написани за кучетата на Джордж Буш-старши и на Барак Обама – Мили и Бо. А някогашната първа дама Хилари Клинтън написа книга за писмата,  които фенове на семейство Клинтън, изпращали до двете им домашни животни – кучето Бъди и котката Сокс.

Книгата за котката Уилоу е била написана от Джил Байдън взаимно с писателката Алиса Сатън Капучили и илюстрирана от Кей Бирюби. Приходите от нея ще отидат за фондации, които се грижат за армейски кучета. Джил Байдън е авторка на още няколко книги за деца и на записки, оповестени през 2019 година

        
 
 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР