Руският президент Владимир Путин коментира, че си спомня войната в

...
Руският президент Владимир Путин коментира, че си спомня войната в
Коментари Харесай

Путин: Всички бяха свидетели на войната в Европа, отприщена от НАТО срещу Югославия

Руският президент Владимир Путин разяснява, че си спомня войната в Европа: Северноатлантическият алианс я отприщи против Югославия, в това число бомбардировките над Белград. Руският водач изясни, че това е неприятен образец, " само че той беше ".

„ Г-н федералният канцлер преди малко сподели, че хората от неговото потомство – аз числя се към това потомство – мъчно могат да си показват каквато и да е война в Европа “, сподели Путин по време на конференция след диалозите с немския канцлер Олаф Шолц. Руският държавен глава добави, че това е казано във връзка със обстановката към Украйна, оповестява

„ Но вие и аз бяхме очевидци на война в Европа, отприщена от блока на НАТО против Югославия “, уточни Путин.

Той напомни, че по това време се е провела огромна военна интервенция с ракетни и бомбени удари по една от европейските столици - Белград.

" Случи се. Без глобата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации. Това е доста неприятен образец, само че беше ", сподели Путин.

На 24 март 1999 година НАТО започва въздушна настъпателна интервенция: " Съюзническа мощ " против Съюзна република Югославия без глобата на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, която продължи 78 дни. Ръководството на Алианса назова главната причина за експанзията " предотвратяването на геноцида над албанското население в Косово ". По данни на НАТО по време на интервенцията авиацията на страните от алианса е направила 38 000 излитания, като задачата на над 10 000 от тях е била нанасяне на бомбени удари.

В резултат на бомбардировките, по сръбски данни, са убити от 3,5 хиляди до 4 хиляди души, към 10 хиляди са ранени, две трети от които са цивилни. Материалните вреди възлизат на 100 милиарда $. През трите месеца на бомбардировките над Югославия от силите на НАТО 15 тона обеднен уран бяха хвърлени на територията на Сърбия в снаряди. След това страната заема първо място по брой онкологични болести в Европа, а през първите 10 години след бомбардировките към 30 хиляди души се разболяват от рак в републиката, от които от 10 хиляди до 18 хиляди са умряли.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР