Руският президент Владимир Путин каза на генералния секретар на ООН

...
Руският президент Владимир Путин каза на генералния секретар на ООН
Коментари Харесай

Путин приветства сътрудничеството с МААЕ за Запорожката АЕЦ

Руският президент Владимир Путин сподели на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш в сряда, че приветства градивното съдействие с нуклеарния наблюдаващ МААЕ след визитата в украинската нуклеарна централа Запорожия, оповестиха от Кремъл, оповестява " Ройтерс ".

Кремъл също разяснява в своя прочит от телефонния диалог, че Путин и Гутериш са разискали договорка за експорт на украинско зърно от черноморските пристанища, както и експорт на съветски храни и торове, цитира news.bg.

Гутериш разяснява в сряда, че е разговарял с Путин за разширение на неотдавна подписана договорка, която отвори черноморските пристанища на Украйна за експорт на зърно.

Путин заплаши да ограничи това, което е известно като Черноморска самодейност за зърно, откакто бе подписана през юли, с цел да облекчи световната хранителна рецесия. Откакто първият транспортен съд отплава по договорката на 1 август, повече от 120 кораба са превозили над 2,5 милиона тона селскостопански артикули през зърнения кулоар.​​​​​​

Руският президент упрекна Европа, че е взела съвсем всички храни, които се изнасят, макар че Организация на обединените нации сподели, че към 30% са летели до страни с ниски и по-ниски междинни приходи, в това число два кораба, наети от Световната продоволствена стратегия за Африканския рог и Йемен.

Трети транспортен съд, нает от организацията, се товари, с цел да отиде в Джибути, до момента в който четвърти ще дойде, с цел да отиде в Афганистан.

Гутериш сподели, че по време на диалога си с Путин в сряда сутринта водачите са разискали увеличение на обсега на договорката, в това число тя да обгръща износа на съветски торове по същия канал.

" През 2022 година нямаме липса на храни, имаме проблем с разпределението ", сподели той пред кореспонденти в централата на Организация на обединените нации в Ню Йорк. " Ако не възстановяваме пазарите на торове, ще имаме проблем през 2023 година "

Гутериш сподели, че към този момент има отчети от Западна Африка и други елементи на света, че тази година развъждането на култури е по-малко, в сравнение с през 2021 година, като сподели, че това е " повода, заради която мощно приканвам да се отстранен всички спънки пред износа на съветски торове, които не са, дублирам, че не подлежат на наказания ".

Съединени американски щати и съдружниците постановиха голям брой наказания на Русия поради войната ѝ против Украйна, само че Вашингтон неведнъж е твърдял, че икономическите наказания не засягат износа на съветски торове.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР