Икономиките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се възстановяват след

...
Икономиките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се възстановяват след
Коментари Харесай

Новата икономика: Възстановяване след една от най-слабите години за последния век 


Икономиките в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) се възвръщат след обезкуражаващо слабата 2023 година, когато растежът на Брутният вътрешен продукт спадна до междинните за района 0,5% през 2023 година - най-ниският % за века след рецесиите по време на международната финансова рецесия (2009 г.) и пандемията от COVID-19 (2020 г.). Но, множеството стопански системи към този момент са на друга територия и означават позитивни темпове на напредък на годишна база през първото тримесечие на 2024 година, съгласно оповестените неотдавна данни, надвишавайки междинните стойности както за Европейски Съюз, по този начин и за Западна Европа. Някои индикатори удостоверяват, че възобновяване на потреблението на семействата е един от факторите за подобрението в стопанските системи. Какви са сигналите за идващите месеци, анализира лидерът в застраховането на търговски вземания и обвързваните с него профилирани услуги Кофас.
Ръст в търговията на дребно в ЦИЕ
След двуцифрени равнища на инфлация в интервала 2022 – 2023 година, семействата в района на ЦИЕ стартират да усилват разноските си. Продажбите на дребно означават повишаване при започване на 2024 година, с спомагателни покачвания през март на годишна база от над 6% в Чехия и Полша, и над 4% в Унгария и Румъния. Потреблението на семействата се усъвършенства заради няколко аргументи: 

Намаляващ ритъм на инфлацията - равнищата се завърнаха при поставените от централните банки цели. Това става с помощта на предходни покачвания на лихвените проценти, които лимитират по-нататъшна инфлация, както и на облекчаването на цените на силата и непреработените хранителни артикули. Инфлацията на годишна база през април 2024 година е 0,1% в Литва, 2,1% в Словакия, 2,4% в България и Полша, 2,9% в Чехия, 3,0% в Словения и 3,7% в Унгария. Румъния има най-голям % от 5,9%, който обаче също понижава. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР