Руският газов гигантГазпром запази за първи път от 43 дни

...
Руският газов гигантГазпром запази за първи път от 43 дни
Коментари Харесай

Газпром увеличава газа за Европа за първи път от два месеца

Руският газов колос " Газпром " резервира за първи път от 43 дни част от мощностите на тръбопровода " Ямал - Европа " за пренос на природен газ през Полша, оповестява БГНЕС, базирайки се на платформата GSA Platform.

Според оповестените данни на 2 януари през " Ямал - Европа " ще бъдат транзитирани 12,53 млн. куб. м газ.

Въпросният газопровод минава през териториите на Русия, Беларус, Полша и Германия, а потенциалът му е 33 милиарда куб. м газ на година.

" Газпром " спря да преноса на синьо гориво за Европейския съюз на 21 декември предходната година. Причината е, че не получи поръчки от европейските консуматори.

" Газпром ": Запасите в европейските газохранилища спаднаха до рекордните 30%

Над 70% от размера газ, нагнетен през летния сезон, към този момент е изразходен

През последния месец на 2021 година мощностите бяха резервирани от " Газпром " по същата скица. Освен това потенциалът беше поръчан не на постоянната, а на спомагателна сесия на ежедневните търгове, употребявани са резервации за няколко часа.

Към 1 февруари поръчката на " Газпром " за пренос през Украйна възлизаше на 107,7 млн. куб. м. Това е покрай оптималния контрактуван размер на директния потенциал от 109 млн. куб. м и двойно повече от междинното изпомпване за януари тази година.

Миналия месец от " Газпром " оповестиха, че от 11 януари насам равнището на запасите в европейските газохранилища " се е преместило в зоната на рекордно ниски равнища за дълготраен интервал на наблюдаване ".

" Газпром " взриви цената: Близо $2200 за синьото гориво на Стария континент

И в сряда съветският енергиен монополист няма да поръчки за газ през Полша за Германия

Един от факторите за повишаването на газа в Европа е точно ниското равнище на запълняемост на европейските газохранилища. Други значими фактори за високите цени са лимитираното предложение от главните снабдители на синьо гориво и към момента огромното търсене на полутечен газ от Азия.

Историческият най-много в цената от 2190,4 $ за 1000 куб. м газ беше доближат в края на декември 2021 година Тази стойност е няколко пъти по-висока от междинните цени на форуърдния пазар през предходните зима и пролет.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР