Руският държавен концерн "Росатом" ще надзирава как пазим вече доставеното

...
Руският държавен концерн "Росатом" ще надзирава как пазим вече доставеното
Коментари Харесай

Росатом ще надзирава как пазим реакторите на Белене

Руският държавен тръст "Росатом " ще надзирава по какъв начин пазим към този момент доставеното у нас съоръжение за реакторите за АЕЦ "Белене ". За преконсервацията на оборудванията ще се заплати на български специалисти, само че тя ще се извърши под контрола на представители на производителите от "Росатом ". Това стана ясно от думите на министъра на енергетиката Теменужка Петкова през вчерашния ден. Тя изясни, че една част от оборудването е към този момент на площадката на Белене, а останалата част се чака да пристигна до края на годината. На място на площадката дойдоха представители на производителите и дадоха наставления за съхранението, които НЕК следва, съобщи Петкова пред bTV.

Министърът увери, че електрическата компания "изпълнява прецизно и всички инструкции на способените органи във връзка с защитата на оборудването и площадката ". По неофициална информация това е било планувано още в договорите за оборудването за плануваните два блока.

Коментарът на Петкова пристигна като отговор на някогашния министър на стопанската система Румен Овчаров, който разгласи, че оборудването не се съхранява вярно и може да се окаже негодно. По-рано денем Овчаров сподели фотоси от площадката на централата, на които се вижда по какъв начин съставни елементи, в това число от дейната зона на реактора, стоят под намерено небе, "сред природата ". "Част от оборудването е от неръждавееща стомана, част от оборудването, по-голямата, е от перлитна стомана, т.е. ръждавееща ", съобщи Овчаров пред bTV. По думите му цяла година идват от Русия нови и нови съставни елементи, а едвам в навечерието на зимата се търси някой, който да ги консервира.

Преди два дни Теменужка Петкова съобщи, че не се изключва опцията Русия да бъде привлечена за вложител в АЕЦ "Белене. Тя добави, че първоначално България би трябвало да подпише нов контракт с държавния тръст "Росатом " поради съхранението на оборудването на Втора атомна. Не е ясно какъв брой пари ще коства това на страната, сподели Петкова. Коментарът й пристигна след среща на премиера Бойко Борисов с представители на съветския тръст.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР