Руските войски продължават да щурмуват Северодонецк и контролират източната част

...
Руските войски продължават да щурмуват Северодонецк и контролират източната част
Коментари Харесай

Русия контролира източната част на Северодонецк, взривове разтърсиха Киев

Руските войски не престават да щурмуват Северодонецк и управляват източната част на града, заяви Сергий Гайдай, губернаторът на Луганска област, където се намира Северодонецк, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Областният шеф добави, че при вчерашните офанзиви са нанесени материални вреди на локалния химически цех " Азот ".
Няколко гърмежа раздрусаха Киев тази заран
Няколко гърмежа раздрусаха рано тази заран Киев, заяви кметът Виталий Кличко. Първото нахлуване против украинската столица от седмици, откакто животът в града и предградията му беше почнал леко да се възстановява, съобщи Ройтерс.

" Няколко детонации в столичните региони " Дарницки " и " Днепровски ", написа Кличко в чат приложението " Телеграм ". - Службите към този момент работят на място. По-късно ще има по-подробна информация. "

Очевидци обявиха пред Ройтерс, че дълго след гърмежите в Киев е продължавало да се издига дим. Най-малко един човек е признат в болница, само че към този час няма данни за жертви, заяви Кличко.

При гърмежите става дума за ракетни удари, заяви организация Укринформ, също базирайки се на киевския кмет, и означи, че приетият в болница човек е бил ранен при тях.

Кметът на историческия град Бровари, който се намира на към 20 км от центъра на Киев, прикани хората да си останат у дома, защото има известия за миризма на сажди, идваща от дима.

Въпреки продължаващите съветски набези против Украйна и повсеместните опустошения, в Киев като цяло през последните седмици нямаше никакви офанзиви, откогато Москва пренасочи вниманието си към източната и южната част на Украйна, отбелязва Ройтерс.

Животът в столицата постоянно е нарушаван от писък на сирени, само че от няколко седмици по града не са нанасяни никакви по-значими удари.

Киевският регион " Дарницки " се намира на левия бряг на река Днепър и се простира от покрайнините на града до брега на реката, а " Днепровски " е ситуиран в северната част на Киев по продължение на реката.

Олександър Гончаренко, кмет на град Краматоск в Донецка област, заяви, че през миналата нощ по града му са били нанесени удари, при които са породени обилни вреди, само че няма жертви.
Прочут манастир в Източна Украйна е улучен при нов съветски удар
Дървена черква на фамозен православен манастир в Източна Украйна е била разрушена при нова съветска бомбардировка, заяви през днешния ден украинският президент Володимир Зеленски, припомняйки, че предходната е умъртвила там тази седмица четирима монаси, съобщи Франс прес.

" Руската артилерия през днешния ден още веднъж удари Светогорската лавра " в Донецка област - един от основните православни манастири в Украйна ", написа президентът в Телеграм и разгласява видео на манастира, обзет от пламъци.

Той напомни, че манастирът към този момент е бил ударен тази седмица от съветските бомбардировки, " при което са били убити четирима монаси, а още четирима са били тежко ранени ".

Зеленски сподели, че в манастира са приютени близо 300 цивилни, от които 60 деца, които се крият там от бомбардировките.

Манастирът " е бил опустошен за първи път по времето на Съветския съюз. След това е повдигнат още веднъж. И в този момент той е запален от съветската войска ", сподели украинският президент и прикани ЮНЕСКО да изключи Русия поради това " безчовечие ".

Руското министерство на защитата, от своя страна, сподели, че подразделенията му, ситуирани северно от Светогорск не водят " бойни дейности " в този регион и упрекна украинските сили, че " са запалили " манастира.

Манастирът на Светогорската Пресвета Богородица, издигнат при започване на 17 век, се счита за едно от трите най-свещени места в Украйна от православните вярващи, отбелязва Агенция Франс Прес. Преди войната тя привличаше годишно хиляди поклонници.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР