Руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари едновременно от

...
Руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари едновременно от
Коментари Харесай

Обратът в руската стратегия и възможните последици за хода на войната

Руските войски нахлуха в Украйна на 24 февруари по едно и също време от три фланга, само че преди няколко дни Москва разгласи желанието си да концентрира силите си в източната част на страната, където се намират самопровъзгласилите се Донцека и Луганска " национални републики ". Стремежът на Москва е да реализира триумфи там и да ги употребява, с цел да диктува изискванията в диалозите за преустановяване на спора.

Руските войски се готвят за солидна атака в Източна Украйна, индустриалното сърце на страната, известно като Донбас, и идващите седмици могат да дефинират изхода от войната.

Агенция АП разгласява разбор за обрата в съветската тактика и вероятните последици:

Когато съветските войски нападнаха Украйна от север, изток и юг на 24 февруари, президентът Владимир Путин разчиташе на бърза победа, сходна на тази през 2014 година, когато анексира Крим.

Руските войски, които навлязоха в Украйна от Беларус, доближиха бързо предградията на Киев, ситуирани на 75 км южно от границата, само че срещнаха отпор от украинските сили.

След провалените опити за щурмуване на столицата и други огромни градове на Север, съветските сили се пробваха да ги обкръжат и да ги сразят с артилерийски и въздушни удари. Безпощадният обстрел докара до многочислени цивилни жертви и разрушена инфраструктура, само че не пречупи решимостта на украинците.

В същото време украинските сили използваха сполучливо артилерия и дронове против съветските конвои, проточили се по продължение на десетки километри по автомагистралите, водещи към Киев. Това сътвори големи логистични проблеми на руснаците.

Смяна на тактиката

На 29 март Москва разгласи фрапантна смяна в тактиката, завявайки, че ще свие военните дейности към Киев и Чернигов, фокусирайки напъните си върху " освобождението " на Донбас.

Последва бързо отдръпване от зоните в северната и североизточната част на Украйна, като съветски войски се изтеглиха назад в Беларус и Русия за възобновяване на силите и доставките.

Москва се пробва да показа в положителен проект това, което украинските и западните представители разказват като неуспех на офанзивата. Русия споделя, че дейностите ѝ на Север са имали за цел да блокират и отслабят украинските сили там, като по едно и също време с това им попречат да се причислят към войските, които се бият на изток.

Предислоциране и прегрупиране

Според наблюдаващи на съветските войски ще са им нужни няколко седмици, с цел да си починат, да попълнят снабдяването си и са се прегрупират, преди да подхващат нова офанзива на изток.

Много съветски подразделения, които се отдръпнаха от Северна Украйна, евентуално се нуждаят от съществено преоборудване и главен ремонт на техниката, преди да са в положение да се предислоцират за интервенции в Източна Украйна, разяснява английското министерство на защитата в Туитър.

Според някои оценки на западни анализатори, близо една четвърт от съветските подразделения, взели участие в бойните дейности, са станали негодни за по-нататъшно присъединяване и имат потребност от по-дълго преоборудване и доставяне, преди да бъдат изпратени назад на бойното поле.

Те ще се преокомплоктоват, тъй като изгубиха доста военнослужещи от разнообразни подразделения, използваха доста амуниции, които би трябвало да бъдат възобновени, съобщи генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг

Източната цитадела

Сепаратисткият спор в Източна Украйна, където живее най-вече рускоезично население, стартира през 2014 година, съвсем незабавно след анексирането на Крим и лиши живота на 14 000 души. Боевете закалиха украинските сили, които получиха сериозен военен опит и построиха многостепенна защита по продължение на контактната линия.

Тези старания се отплатиха и през февруари т.г., при започване на съветската инвазия, попречиха на сепаратистките сили и съветските войски на реализиран какъвто и да е значителен прогрес, без значение от превъзхождащата военна мощност.

От началото на нашествието , основна цел на Москва е да завземе Мариупол , пристанищен град на Азовско море, с цел да си обезпечи сухопътен кулоар към Крим. Градът е обсаден от руснаците към този момент повече от месец, по-голямата част от него е в руини, а стотици хора починаха загинаха при нестихващите артилерийски и въздушни удари. До момента обаче Русия не е съумяла да получи цялостен надзор над Мариупол.

Маневрата " клещи "

Украински и западни представители споделят, че проектът на Русия е да обкръжи десетките хиляди украински бойци в Донбас , придвижвайки силите си от северна посока (Изюм, покрай Харков) и от южна посока (Мариупол).

Моментът на офанзивата зависи от това какъв брой бързо руснаците ще приключат борбата за Мариупол и ще разполагат с повече сили за офанзивата в Донбас. Зависи също от това какъв брой време ще отнеме възобновяване на прегрупирането на войските, които се отдръпнаха от Киев и други територии в северната част на страната.

Базираният във Вашингтон Институт за изследване на войната показва в собствен разбор, че съветските войски най-вероятно ще се опитат да се придвижат от Изюм и да завземат стратегическия град Славянск, като по този метод се свържат с съветските сили в Донбас . Затова упованията си това да бъде идната повратна борба във войната в Украйна.

Столтенберг предизвести, че съсредоточването на Русия на изток бележи " сериозна фаза във войната " и с ориентиране на напъните в Източна и Южна Украйна руснаците ще се " опитат да вземат целия Донбас и да основат сухопътен кулоар към окупирания Крим " .

При офанзивата си на Изток съветските войски ще се сблъскат със същите проблеми, които затрудниха офанзивата им в Северна Украйна.

Поддържането на линии на доставка на дълги дистанции под непрестанни украински офанзиви беше основното предизвикателство, което в последна сметка обрече на неуспех съветското нахлуване към Киев и принуди Москва да се отдръпна. Подобна интервенция на Изток може да се окаже също толкоз тежка.

Липсата на същинско сцепление сред другите войски, неспособността изцяло да се извади от строя украинската противовъздушна защита и възходящата национална опозиция против нашествието евентуално също ще попречат на руснаците да реализират бързи триумфи на Изток. Докато се пробват да обкръжат украинските войски в Донбас, съветските сили може да се окажат атакувани по фланговете.

Условията за мир

Военен триумф в Източна Украйна може би ще даде на Путин опция за заслужен излаз от спора, позволявайки му да твърди, че главните цели на Москва са били изпълнени. Той може да каже, че Русия е разрушила украинските въоръжени сили, ликвидирала е " неонацистките националистически " сили и е " освободила " Донбас.

Условията на Путин за мир, обаче, включват условието Украйна за признае съветския суверенитет над Крим и да признае независимостта на източните сепаратистки райони – нещо, което украинският президент Володимир Зеленски отхвърля. Той съобщи, че проблемите с Крим и Донбас би трябвало да бъдат отсрочени, само че Москва упорства те да станат част от договорката в този момент.

Факторът време

Путин обезверено се нуждае от триумф в Източна Украйна, с цел да откри метод да излезе от спора, който от ден на ден се трансформира в призрачен сън за Москва. Времето работи против Русия, като всеки нов ден на войната носи от ден на ден вреди за съветската стопанска система в резултат на западните наказания и пресъхването на лимитираните запаси на Русия.

Един нескончаем спор може да принуди Кремъл да употребява повече недобре подготвени наборни бойци. Засега Русия се пробва да избегне това и твърди, че разчита единствено на кадрови военни. Изпращането на новобранци в багра е допустимо да провокира публично неодобрение в Русия.

Обявената цел на Путин да освободи Украйна от нарочените от него за " неонацисти " кара някои наблюдаващи да предвиждат, че той се надява на бързи победи в Източна Украйна, с цел да разгласи на 9 май сполучлив завършек на " военната интервенция ". Това е денят, в който Русия тържествено отбелязва успеха над нацистка Германия във Втората международна война.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР