Руските власти обявиха, че причината за пожара, който отне живота

...
Руските власти обявиха, че причината за пожара, който отне живота
Коментари Харесай

Въпросите около руската военна подводница Лошарик, в която загинаха 14 души

Руските управляващи оповестиха, че повода за пожара, който лиши живота на 14 съветски офицери на борда на подводница в Баренцово море, е била повреда в батерийното поделение, заяви BBC. Руските управляващи въпреки всичко потвърдиха и че подводницата е била нуклеарна след три дни спекулации от страна на медии и специалисти.

Остава въпросът каква е правил екипажът на подводницата по време на повредата. Официалната версия е научноизследователска активност, само че част от детайлите по случая водят и до подозрения за опити за шпионаж, написа в разбор на Spiegel.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Аварията на първи юли

Руската нуклеарна " подводна станция " Лошарик от клас AS-12 по публични данни е претърпяла пожар на 1-ви юли до момента в който е била в Баренцово море в очертанията на съветските териториални води. Пожарът е взел една жертва, до момента в който токсичните газове, създадени от повредата са лишили живота на още 13.

Според формалния отчет на министъра на защитата Сергей Шойгу пред Владимир Путин, пожарът е почнал от късо съединяване в батерийното поделение на подводницата, само че е бил овладян от служещите на борда на подводницата с цената на човешки животи. Шойгу декларира, че нуклеарният реактор на кораба е бил изолиран от повредата, а самата подводница към този момент е на кей назад в Североморск, пристанището за Северния съветски флот, и се приготвя за ремонт.

С малко забавяне

Въпреки че повредата се е случила в понеделник - първи юли, съветското министерство на защитата разгласи за нея едвам във вторник вечерта и то откакто новината за малко излезе в локален вестник в Североморск преди да бъде свалена. Дори тогава съветските управляващи оповестиха единствено, че има 14 жертви от съветския флот, само че не и имената им или вида подводница.

Списъкът с имена последва в сряда и сподели, че всички жертви от Лошарик са били от едно и също поделение на съветския флот в Санкт Петербург. Руснаците отново отхвърлиха да признаят дали подводницата е била нуклеарна. Това се случи едвам в четвъртък.

Случаят основава неприятни паралели с потъването на нуклеарната подводница Курск в през 2000 година, когато никой от 118-членния екипаж не оцеля, само че тогава мощна детонация раздра корпуса. За разлика от 2000 година, когато Путин беше съществено неодобрен за бавната си и несъответстваща реакция, този път Кремъл се постара да покаже дейна интервенция и следствие на процеса, президентът сервира съболезнованията си на околните и бе оповестен лист с имената на починалите.

Допълнителната секретност към самоличността на жертвите и вида подводница обаче накара доста обществени наблюдаващи и опозиционни медии да не имат вяра на изказванията на Кремъл, че няма нуклеарна заплаха. Някои обществени фигури даже съпоставиха мълчанието на Кремъл с мълчанието към Чернобил през 1986 година Норвежкият регулатор за радиационна и нуклеарна сигурност трябваше да разгласи без значение от Кремъл, че не е засякъл смяна в радиационния декор.

Високопоставени офицери

Руските институции най-вероятно няма да дадат повече информация за активността на Лошарик при повредата, само че самоличността на жертвите повдига някои съществени въпроси. Сред 14-те моряци има 7 капитана първа сан, 3 капитана втора класа и капитан-лейтенант. Високопоставеността на екипажа прави още по-странни интервенциите на дребната подводница в териториалните води на Русия.

" Става дума за строго секретно отделение, чийто отговорности спадат отвън по-широките интервенции на съветската войска. Знаем това, защото капитан първи сан е позиция на старши офицер. Обикновено хората с подобен сан командват нуклеарни подводници или огромни нуклеарни ракетоносци. Всичко това сочи към изключителността на това отделение " разяснява военният специалист и колумнист Александър Голц пред съветската медия meduza.io.

ГУГИ и подводните кабели

Според изследване на немския Spiegel, самият факт, че " Лошарик " е от клас AS-12 значи, че тя и екипажът й са част от по този начин нареченото ГУГИ - основно ръководство за дълбоководни изследвания. В ГУГИ има най-малко 9 профилирани подводници, като съгласно експерти пред Spiegel, работата на подразделението е да работи като разследващо крило паралелно на стандартния съветски флот.

Зад научното изследване на морското дъно става дума за по-практически ползи - търсене на остатъци от оръжейни проби по морското дъно, апаратура на датчици и контра-мерки против противников подводници и проучване да дълбоководните оптични кабели, по които протича 97% от международната връзка и милиони финансови транзакции за трилиони долари всеки ден.

Според Голц пред meduza.io няма по какъв начин да бъде изключена такава активност - в случай че можеш да се свържеш с оптичните кабели по някакъв метод, можеш да добиеш голямо осведомително преимущество. В изявление с Washington Post още от 2017 година адмиралът от американския флот Андрю Ленън споделя за ГУГИ: " Наблюдаваме засилен съветски подводен интерес и интензивност към информационните кабели, какъвто не сме следили до този миг ".

Ако Лошарик и екипажът й в действителност са били част от профилираната ГУГИ, обсегът на формалната информация по случая най-вероятно ще си остане дотук.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР