Руските сили в окупирана Украйна използват системно терминали Starlink, произведени

...
Руските сили в окупирана Украйна използват системно терминали Starlink, произведени
Коментари Харесай

От двете страни на барикадата: Русия също използва Starlink на Мъск

Руските сили в окупирана Украйна употребяват редовно терминали Starlink, създадени от SpaceX на Илон Мъск, съобщи в неделя основната военна разследваща организация на Киев.    Терминалите бяха вкарани небрежно в помощ на Украйна след нахлуването на Русия през февруари 2022 година и са от жизненоважно значение за връзките на бойното поле на украинските военни. Starlink твърди, че не прави какъвто и да е бизнес с съветското държавно управление или военни.    " Регистрирани са случаи на потребление на въпросните устройства от съветските окупатори. То стартира да придобива систематичен темперамент ", цитира Главното разследващо ръководство (ГРУ) на украинското министерство на защитата представителя Андрий Юсов.   

В изказването на ведомството се прибавя, че терминалите се употребяват от елементи като съветската 83-та въздушнодесантна бригада, която се бори край окупираните градове Клишчивка и Андриевка в източен Донецки район. 
В обява от неделя, направена в X, Мъск е безапелационен: " Доколкото ни е известно, нито един терминал за Starlink не е бил продаден директно или непряко на Русия. Редица подправени новинарски известия настояват, че SpaceX продава терминали Starlink на Русия, само че това е изрично погрешно. "     ГРУ на Украйна обаче отвърна, че е прихванало замяна на реплики сред двама съветски бойци, които разискват терминалите, а като доказателство разгласява аудиозаписа в Telegram. Киев обаче не споделя по какъв начин съгласно него съветските сили са се сдобили с терминалите - дали са били закупени от чужбина или са били пленени от украинските сили.    На 8 февруари Starlink съобщи, че терминалите ѝ не са дейни в Русия и че SpaceX в никакъв случай не е продавала или предложила услугата в Русия, нито е доставяла съоръжение до места.   

" Ако SpaceX получи информация, че терминал на Starlink се употребява от глобена или неупълномощена страна, ние проверяваме изказванието и подхващаме дейности за деактивиране на терминала, в случай че това се удостовери ", безапелационни са от компанията. 
Starlink е сателитно интернет съзвездие, създадено от SpaceX, което има за цел да обезпечи високоскоростен широколентов достъп до интернет с ниска инертност в международен мащаб, изключително в извънградски и отдалечени региони. Системата работи посредством предаване на интернет данни посредством радиосигнали чрез хиляди спътници в ниска околоземна орбита. Наземните станции на планетата излъчват сигналите към спътниците, които по-късно препращат данните назад към потребителите на Земята.     Тази настройка, при която спътниците са в непосредствена непосредственост до Земята, разрешава по-високи скорости на интернет спрямо обичайните сателитни интернет услуги. Потребителите би трябвало да слагат дребна сателитна паница на мястото, където се намират, с цел да одобряват сигнала, и услугата не зависи от съществуващата обичайната наземна инфраструктура. Starlink е приветстван за капацитета си да се оправи с предизвикването на ненадеждния или недосегаем достъп до интернет в разнообразни елементи на света. 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР