Руските милиардери може да са си отишли и усилията за

...
Руските милиардери може да са си отишли и усилията за
Коментари Харесай

Светът на богатите: Една индустрия остава на гребена на вълната въпреки кризите

Руските милиардери може да са си отишли и напъните за усмиряване на необузданата инфлация може да пораждат боязън от световна криза, само че нищо от това не си проличава по процъфтяващия бизнес със суперяхти, написа Bloomberg в собствен разбор.

Яхтеното ревю в Монако, което завърши предишния уикенд, записва съвсем рекордните 117 изложени лодки. Тази година в него се включиха спортни имена като „ Shabby “, „ Miss Candy “ и „ 110’ Dolcevita “. Шоуто сподели един различен свят – прекомерно далечен от войната в Украйна и енергийната рецесия, осакатяваща Европа.

Ръководителите от промишлеността приказваха за ненаситно търсене, засилило се по време на пандемията, когато богатите откриха в придобиването на лични лодки идеалния метод да избягат от блокиранията и заболяването. Дори при отслабването на страховете от Коронавирус търсенето остава мощно. Само девет месеца след началото на 2022 година приходите на Burgess, един от водещите брокери на суперяхти, са нарастнали с 20% по отношение на предходната година, което го тласка към още една рекордна година.

Всички наши клиенти са доста богати “, сподели основният изпълнителен шеф на Burgess Джонатан Бекет в изявление в коридорите на ревюто. „ Мисля, че единственото нещо, което направи пандемията, бе да ги накара да се почувстват уязвими за първи път в живота си. “

Осъзнаването на мимолетността е предиздвикало мнозина да работят и да си подарят това скъпо наслаждение, стана ясно от думите на Бекет.

Огромното търсене направи 2021 година рекордна за световните продажби на суперяхти. Въпреки че е малко евентуално достижението да бъде надскочено, продажбите към момента са с 68% над междинното за миналите 13 лета, съгласно брокерската компания Fraser Yachts. Миналата година 1001 суперяхти с размери 24 метра или повече, в това число новопостроени, бяха продадени за 9.4 милиарда евро, означи Кевин Бодингтън, създател и основен изпълнителен шеф на YachtBuyer.com. По думите му през годината до момента са продадени 567 лодки за 4.2 милиарда евро.

Пазарът се свива не толкоз заради липса на търсене, а по-скоро заради липса на предложение “, сподели той. „ Книгата с поръчки е много цялостна, само че не можете да мащабирате за една нощ. “

Американците подтикват търсенето, компенсирайки неналичието на богати руснаци. Към 31 август притежателите от Съединени американски щати съставляват най-голем дял както от съществуващия флот, по този начин и от новопостроените, съгласно Superyacht Times. Собствениците от Съединени американски щати съставляват 23% от международния флот от суперлодки с дължина над 40 метра, следвани от руснаците с към 9%. Други огромни купувачи идват от Гърция, Англия, Турция и Италия.

От няколко години съветските олигарси са измежду най-известните купувачи на плавателни съдове, поставяйки тази обичайно дискретна промишленост в центъра на вниманието. Но след нахлуването на Русия в Украйна през февруари управляващите конфискуваха суперяхти на стойност стотици милиони долари, свързани с съветски милиардери, обект на наказания в Тоскана, Ривиерата и чак до Фиджи.

Отсъствието на руснаците, геополитическото напрежение и покачващите се цени на силата наподобява не способстват изключително за прекъсване на възходящите продажби и чартърни резервации.

Бекет уточни, че компанията му е продала към 10 суперяхти с дължина над 70 метра тази година.

Това е като да сърфираш на вълна и вълната просто да продължава “, сподели той.

Фрейзър разяснява, че по този начин наречените оферти на „ начално равнище “ – яхти с размери сред 24 и 30 метра – съставляват съвсем половината от всички продажби на лодки втора ръка. Средната дължина на такива продадени суперяхти е 34 метра, а междинната цена е 7.2 милиона евро.

Яхтингът от ден на ден притегля по-младата аудитория. Състезателят от Формула 1 Шарл Льоклер, който навършва 25 години този месец, разгласява фотоси, на които плува до яхтата си. 20.67-метровата лодка, наречена Sedici – или 16 на италиански – е вторият първокласен кораб Льоклер.

Сериозна ниша от промишлеността са и наемите на лодки. Наличният флот обаче не може да поеме търсенето през юли и август тази година, защото почиващите след пандемията се завърнаха с гръм и тропот.

Истинският проблем е да се намерят лодки за тези хора “, сподели Марк Дънкан от Fraser Yachts, говорейки пред пресата предходната.

Според него няма никакви индикации за спад в търсенето на лодки чартърен – „ тъй като е пристрастяващо и те (клиентите) приказват за това на приятелите си. “ Според Фрейзър 30% от тях са били на яхтинг за първи път и доста от тези новодошли в последна сметка ще желаят да имат лична лодка.

Корабостроителниците, които строят нови суперяхти, най-много в Нидерландия и Германия, споделят, че са по-заети от всеки път.

Германската Luerssen е построила няколко суперяхти за руснаци, чиито активи в този момент са замразени от западните управляващи. Ян-Барт Веркуйл, основен изпълнителен шеф на нидерландския производител на суперяхти Feadship, сподели от своя страна, че макар че промишлеността към този момент не може да подписва покупко-продажби с руснаци, пазарът е толкоз прогресивен, че той не се тормози от глобите.

Ако погледнете листата на Forbes, той единствено се усилва – даже в случай че изключите руснаците “, уточни той. „ По принцип, в случай че вършим работата си добре, би трябвало да има задоволително клиенти. “
Ако обявата е била забавна и потребна за Вас, не пропускайте да ни последвате в обществените мрежи Фейсбук, LinkedIn, Twitter и Instagram, както и да се запишете за E-mail бюлетина ни.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР