Руски учени се противопоставиха на последния минусов температурен рекорд, който

...
Руски учени се противопоставиха на последния минусов температурен рекорд, който
Коментари Харесай

Руски учени: Няма нов минусов температурен рекорд!

Руски учени се опълчиха на последния минусов температурен връх, който беше измерен наскоро на Антарктида. Според термометъра на Ледения континент е показвал минус 91.2 градуса.

Специалистите, които имат база на Антарктида, настояват, че измерената температура не е била на въздуха, а на тънкия лекомислен пласт.

Според Александър Данилов, който е заместник-директор по научните въпроси на Арктическия и Антарктическия НИИ /ААНИИ/ към Росхидромет, температурата не е измерена по стандартите на Световната метеорологична организация и по тази причина не може да става въпрос за нов температурен връх.

Официално приетият за международен връх за най-ниска температура на Земята си остават, записаните през 1983 година, минус 89.2 градуса, измерени от съветската станция „ Восток “.

Освен разногласието към новата измерена температура, Франс прес заяви и че съгласно данните на Европейската галактическа организация (ЕКА) ледената завивка в западната част на Антарктида се топи с по-бързи темпове спрямо данните от наблюденията до 2010 г.

 Антарктида

Резултатите са посочили, че в този регион се губят 150 кубични километра лед годишно, което е доста повече спрямо данните от предходни проучвания.

Тези индикатори са изведени след 3 годишни наблюдения на Ледени континент посредством спътника " Криосат ".

Топенето в западната част на Антарктида е довело до повишаване на международното равнище на моретата с 15% спрямо интервала 2008 г.–2010 г.

Координаторът на проучването Андрю Шепърд от университета на Лийдс счита, че огромната разлика при топенето на леда може да се дължи, както на ускореното му размразяване, по този начин и на по-прецизните измервания, осъществени от спътника " Криосат " през последните години.

Чрез този сателит учените наблюдават крайбрежните региони с огромна надморска височина.

Топенето на ледената завивка в Антарктида и Гренландия се следи от учените поради въздействието му върху морското равнище.

Обобщените резултати от проучването бяха показани на конференция на Американския геофизически съюз в Сан Франциско.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР