Руската рубла привлече вниманието на финансовите и геополитическите среди поради

...
Руската рубла привлече вниманието на финансовите и геополитическите среди поради
Коментари Харесай

Изпитание за устойчивостта на руската рубла: Изследване на икономическите и геополитическите предизвикателства

Руската рубла притегли вниманието на финансовите и геополитическите среди заради траекторията си след нахлуването на Русия в Украйна през февруари 2022 година

Първоначално претърпяла забележителен спад, рублата изненадващо се възвърне и беше приветствана от западните медии като “ “.

Неотдавнашните сривове в цената обаче сложиха под подозрение устойчивостта на възобновяване ѝ, повдигайки въпроси за успеваемостта на западните стопански наказания и зависимостта от цените на петрола.

Историческо значение на рублата: Политиката, войните и репутацията

През цялата съветска история обменният курс на рублата по отношение на западните валути се прави оценка през призмата на политиката, като се акцентира ролята ѝ за поддържане на величието на самодържавния ред.

Един от основните въпроси, който постоянно остава без отговор, е по какъв начин съмненията на съветската валута въздействат върху политическата непоклатимост на страната, изключително като се има поради склонността на Русия да се дистанцира от Запада. Докато икономистите се борят с тази алтернатива, историческият обзор на рублата разкрива, че нейното значение се простира оттатък икономическата ѝ подредба.

Парадоксално е, че манията на съветските управници във връзка с позицията на рублата не съответствува с техните експанзионистични военни инициативи. Въпреки че са били заети с рублата, съветските управници поредно са взели участие във войни, които са изчерпвали финансовите запаси на страната.

Рублата в пропагандата на Студената война: Символика и действителност

Дори през XVIII и XIX в., когато западналият хайлайф на Русия възприема западните артикули и метод на живот, девалвацията на рублата заплашва метода на живот на съветското дворянство и репутацията на страната в очите на западните кредитори.

Руският министър на финансите Сергей Витте се оправя с тези опасения, въвеждайки златен стандарт за рублата през 1897 година, повишавайки финансовата известност на съветската монархия.

Болшевишкото държавно управление, пристигнало на власт след революцията от 1917 година, обаче отхвърля да признае и изплати имперските заеми, прехвърляйки разноските за промяната на “ ” върху европейските кредитори.

По време на Студената война съревнованието сред руската рубла и американския $ се трансформира в повтаряща се тематика, като рублата е възхвалявана в руската агитация като знак на триумфа на социализма, а доларът съставлява упадъка на “ “. Въпреки това руският златен стандарт се оказа нереалност, а опасенията по отношение на обменния курс на рублата с капиталистическите съперници не престават.

Фиксацията на Путин и спадащата рубла

В днешно време фиксацията на президента Владимир Путин върху рублата и “ ” не е изненадваща. Той постоянно разсъждава върху опитите на Запада да подкопае рублата и акцентира “ ” на Русия. Прикриването на спада на рублата обаче към този момент не е допустимо и съветската пропагандна машина се пробва да го показа като краткотрайно събитие с изгоди за федералния бюджет заради увеличените доходи от износа на нефт.

Запазването на позициите на рублата е от решаващо значение за режима и нейното обезценяване може да повлияе на известността на Путин не по-малко от военните загуби в Украйна. Парадоксално е, че идеологическата фиксация върху курса на рублата прави режима уязвим за вътрешна рецензия.

Тя разкрива копнежа по западните артикули измежду съветския народ и неспособността да се реализира икономическа самостоятелност от вноса. В последна сметка поевтиняващата рубла визира живота на милиони съветски консуматори, а нейната ерозия може да има дълготрайни последствия за престижа и дълголетието на режима.

Заключение

В умозаключение, съмненията на съветската рубла привлякоха вниманието и въпреки че в началото беше маркиран нейният отскок след нахлуването в Украйна, неотдавнашните спадове на цената ѝ породиха опасения. Въздействието на рублата върху политическата непоклатимост остава нестабилно, а историческото ѝ значение надвишава рамките на стопанската система.

Обсебеността на владетелите от положението на рублата не съответстваше на експанзионистичните им военни инициативи, а обезценяването на рублата застрашаваше метода на живот на съветското благородничество и репутацията на страната. Установяването на златния стандарт и съревнованието с американския $ по време на Студената война в допълнение оформят историята на рублата.

Фиксацията на президента Путин върху рублата продължава, само че прикриването на нейния спад към този момент не е допустимо, което се отразява на уязвимостта на режима и на живота на съветските консуматори.

Източник: cryptodnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР