Руската журналистка, която в излъчвана на живо програма по руската

...
Руската журналистка, която в излъчвана на живо програма по руската
Коментари Харесай

Марина Овсянникова е в неизвестност след акцията й срещу войната по Первый канал

Руската журналистка, която в предавана онлайн стратегия по съветската държавна телевизия да стачкува против войната в Украйна, не може да бъде открита, обявиха нейните юристи във вторник.

Марина Овсянникова, която е редактор в телевизия " Первый канал ", е била арестувана малко откакто в понеделник вечерта се появи в ефир с антивоенен афиш . Плакатът с надпис " Не на войната! Спрете войната, не вярвайте на пропагандата, вас тук ви лъжат "!, се видя ясно за няколко секунди.

Местонахождението ѝ е незнайно.

Адвокатите ѝ споделят, че пробват да се свържат с нея, само че не съумяват да я намерят. Анастасия Костанова, един от юристите на журналистката, съобщи във вторник пред Би Би Си, че се е опитвала да приказва с нея по телефона, само че никой не връща позвъняванията. Цяла нощ я търсихме, сподели Костанова.

" Това значи, че те я крият от нейните юристи и се пробват да я лишат от правна помощ, очевидно те се пробват да приготвят най-строгото наказателно гонене ", добави Костанова.

Павел Чиков, различен от юристите на журналистката, също заяви в Туитър, че не може да я открие.

" Марина Овсянникова към момента не е открита. Тя е в ареста към този момент над 12 часа ", написа той във вторник сутринта.

Полицията я задържа на съображение на новия закон, който не разрешава на руснаците да назовават " война " или " военна инвазия " дейностите на Русия в Украйна и грози със съществени наказания тези, които популяризират " подправени вести " за спора.

Марина Овсянникова може да бъде упрекната и за поощряване на " гражданско непокорство " с апела си към руснаците да стачкуват против войната.

Най-тежкото допустимо наказване за такива прегрешения е 15 години затвор . Според юрист Чиков Овсянникова евентуално ще бъде осъдена с санкция от 30 000 до 60 000 рубли.

По информация на съветската държавна организация ТАСС Овсянникова е била арестувана директно след появяването ѝ в директен ефир.

Преди случая тя е записала видео, в което назовава събитията в Украйна " закононарушение " и споделя, че се срами да работи за кремълската агитация . В него тя назовава Русия - " страна агресор " и споделя, че отговорността за ставащото е на президента на Русия Владимир Путин.

" Срам ме е, че си разреших да неистина от телевизионния екран. Срам ме е, че разреших руснаците да бъдат превърнати в зомбита. Просто безмълвно наблюдавахме този нечовечен режим ", споделя тя.

Овсянникова, която сподели, че татко ѝ е украинец, прикани съветския народ да стачкува против войната, заявявайки, че единствено те могат да " спрат лудостта " .

" Не се опасявайте от нищо, не могат да ни затворят всички “, сподели тя.

Колегите на Овсянникова от Первый канал са били сюрпризирани от дейностите ѝ.

Един от тях споделя пред блога на някогашната журналистка на съветската работа на Би Би Си Фарида Рустамова, че Овсянникова, която има две деца, в никакъв случай не е обсъждала политика, а е говорила " най-вече за деца, кучета и къщата ".

След протестната си акция Овсянникова получи десетки мнения на страницата си във Facebook на украински, съветски и британски, в които хора ѝ благодарят.

Президентът на Украйна Володимир Зеленски също я похвали, че е " споделила истината “ .

Европейски Съюз също приветства смелостта на журналистката. " Аплодираме продължаващите прояви на храброст от безстрашните и миролюбиви съветски жители, които се осмеляват да се опълчат на войната в Украйна , макар съществуващите ограничавания ", съобщи представител на Европейската работа за външна активност на конференция в коментар на снощната поява на Овсянникова.

Говорителят дефинира дейностите ѝ като смела морална позиция. По неговите думи тя се е осмелила да отхвърли лъжите и пропагандата на Кремъл в жив ефир по съветска държавна телевизия.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков , обаче, дефинира дейностите ѝ като " безчинство ". " Що се отнася до това момиче, това е безчинство " , разяснява той. Песков сподели още, че въпросът следва да се взема решение от малкия екран и че това не е работа на Кремъл. " Первый канал " разгласи от своя страна, че тече вътрешна инспекция по отношение на случая.

Руските телевизионни вести от дълго време са следени от Кремъл и самостоятелните гледни точки са необичайност по всички съществени канали.

Държавно следените съветски медии назовават ​​войната " специфична военна интервенция " и рисуват Украйна като агресор, описвайки определеното държавно управление на Украйна като неонацисти.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР