Руската държавна корпорация „Росатом”, Министерството за развитие на Далечния Изток

...
Руската държавна корпорация „Росатом”, Министерството за развитие на Далечния Изток
Коментари Харесай

Разглеждат варианти за строителство на АЕЦ в Якутия на концесия

Руската държавна корпорация „ Росатом”, Министерството за развиване на Далечния Изток на страната и Република Саха (Якутия) подписаха съглашение за реализация на план за създаване на АЕЦ с дребна мощ с реакторна апаратура РИТМ-200Н в Якутия. С поддръжката на „ ВИБ Инфраструктура “ - дъщерно сдружение на ВИБ.РФ – една от най-големите съветски капиталови компании, страните ще прегледат опциите за използване на концесионен модел.

При строителството ще бъде употребен механизмът „ Далекоизточна концесия”, който планува привличане на частно финансиране за планове в Далечния изток. Изграждането на АЕЦ с дребна мощ ще помогне да се преодолеят главните инфраструктурни ограничавания пред перспективни търговски планове на територията на Североякутската арктическа зона като се обезпечи устойчиво енергоснабдяване и цени на електрическата енергия. Електрическата мощ на централата ще бъде не по-малко от 55 МВт, а срокът за употреба на несменяемото съоръжение - до 60 години.

„ Изборът на концесията е най-благоприятен за най-бърза реализация на плана, защото основаването на благонадежден и екологично безвреден източник на сила в Якутия е значимо за социално-икономическото развиване на района, ще разреши да бъдат привлечени нови вложители и да се увеличи качеството на живот в региона”, посочи министърът за развиване на Далечния Изток и Арктика Алексей Чекунков. „ Като се стартира от 2018 година, ние с ускорени темпове осъществяваме план за създаване на АЕЦ с дребна мощ в съветската част на Арктика, която е нов пример за екологично чист и благонадежден източник на сила, който служи на богатството на района и неговото население”, съобщи генералният шеф на „ Росатом” Алексей Лихачов.

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР