Ако Николай се отметне от отказа си да се кандидатира

...
Ако Николай се отметне от отказа си да се кандидатира
Коментари Харесай

Богословът Георги Тодоров: Има голямо напрежение в БПЦ, на карта е поставена независимостта й

Ако Николай се отметне от отхвърли си да се кандидатира за патриарх, значи да остане в историята като невиждан лицемер, въпреки и с патриаршеска корона, разяснява той
" Напрежението в църквата е доста огромно, тъй като на карта е сложена независимостта на БПЦ, суверенитета или по църковному - автокефалията. Това значи, че нито един патриарх, на нито една черква, няма право да се намесва във вътрешните каузи на българската черква ". Това предизвести в изявление пред богословът Георги Тодоров.

" В момента се намесва Цариградският патриарх Вартоломей и със служението на трима митрополити и двама епископи, с разколници от Украинската черква, под егидата на патриарх Вартоломей, дефакто се дава право на Вартоломей да се намесва в делата на Руската автокефална черква - надлежно Украинската православна черква. Ако ние с това съсложение му признаем правата да се меси в друга православна черква, която и да е тя, по силата на този казус ние му даваме право да се меси в делата на нашата черква. Това че ние разрушавам цялата православна черква е огромното зло, само че разрушавам и основите на БПЦ, тъй като тя е автокефална, самостоятелна и властта на цариградския патриарх е тъкмо нула ", изясни богословът комплицираната църковна обстановка.

Според него протичащото се е подбудено от политически напън. " Руската черква извършва каноните на църквата. Те не са съветски, гръцки, български, те са от Бога преподадени на общата черква, това са апостолски правила, които са нарушени в тази ситуация. Когато те се нарушават, се разрушава църквата, тъканта на църквата. Без закон църквата е смъртоносно болна, да кажем тежка форма на левкемия. Това не ни оневинява, че сме незаинтересовани, нито анулира нанадолнището, по което се движим към пропастта. А целият проблем е, че Украинската православна черква е канонична, само че имаме украински разколници, с които нямаме нищо общо. А трима наши митрополити вършат това служение без позволение на Светия синод. Ние сега нямаме патриарх и би трябвало да има решение на Синода, а такова няма ", разяснява Тодоров.

" Движещите сили най-вероятно са свързани с идните избори за патриарх. Ако не съблюдаваме закона, сме нелегитимни и има заплаха БПЦ да стане оскъдна. И след хилядолетия, в този момент в 21 век да унищожим суверенитета, и да влезем в канононарушение е най-лошото, което човек може да си показа. ", счита той.

Георги Тодоров напомни, че на 2 юни се избират участниците в Църковния събор, който ще избира патриарха.  " За мен изявлението на Антоний, че, видите ли, Николай не е внесъл в Светия синод документално заявление, че се отхвърля от изборите за патриарх, е на зложелател. Ако Николай, който съобщи пред народа, Бога, синода и църквата " аз няма да се кандидатирам за патриарх ", се отметне, значи да остане в историята като невиждан лицемер, въпреки и с патриаршеска корона ", разяснява Тодоров.

За него казусът е че " има съслужение с цариградския патриарх, който желае да стане глава на БПЦ и това е фанариотство ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР