Руската агресия в Украйна нанесе удар по международната стабилност. Знам,

...
Руската агресия в Украйна нанесе удар по международната стабилност. Знам,
Коментари Харесай

Макрон към Си Дзинпин: Разчитам на вас да вразумите Русия

Руската експанзия в Украйна нанесе удар по интернационалната непоклатимост. Знам, че мога да разгадавам на вас да вразумите Русия и да върнете всички назад на масата за договаряния.

Това сподели френският президент Еманюел Макрон на китайския си сътрудник Си Дзинпин. Макрон е на тридневна държавна аудиенция в Китай, а съществена тематика на диалозите му съгласно всички упования е войната в Украйна и ролята на формален Пекин за нея.

Китай и Франция имат опциите и отговорността да превъзмогнат разликите и рестриктивните мерки, до момента в който светът минава през дълбоки исторически промени “, споделя пък домакинът Си Дзинпин. Информацията е на Ройтерс, представен от Българска телеграфна агенция.

Отношенията сред Китай и Франция поддържат положителна и постоянна инерция, декларирал още Си.

Друга тематика на диалозите са комерсиалните и стопански връзки на Европа с Китай. Заради това френският президент е съпроводен от внушителна бизнес делегация, измежду която представители на компании като Airbus, на стилния колос Louis Vuitton, на нуклеарния производител " Електрисите дьо Франс " (EDF). Очаква се по време на визитата на френския президент да бъде оповестено и сключването на нови покупко-продажби, прецизира Българска телеграфна агенция.

Любопитен подробност е, че в делегацията на Макрон е и френският композитор Жан Мишел Жар, който е женен за китайка.

В Пекин е и ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Тя ще има обособена среща с китайския президента, а вечерта тримата ще се съберат на обща среща за тристранни диалози. Двамата европейски политици към този момент оповестиха, че ще опитат да убедят домакина си да употребява своето въздействие върху Русия за прекратяване на войната, или най-малко да не оказва помощ на Москва с оръжие.   
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР