Русия за втори път удължи т.нар. учения в изключителната икономическа

...
Русия за втори път удължи т.нар. учения в изключителната икономическа
Коментари Харесай

Русия удължи блокадата над икономическата зона на България в Черно море

Русия за повторно удължи така наречен учения в изключителната икономическа зона на България (ИИЗ) в Черно море,. Удължаването регионът в който ще се правят ученията са отразени в интернационалните за морска сигурност. Обявлението е, че тези " ракетни и артилерийски стрелби " на Руския военноморски флот ще продължат от 7 до 19 август, като регионът отново е разгласен за " краткотрайно рисков за корабоплаване ".

Това държание на Русия и НАТО. Освен, че основава заплаха за корабоплаването, Русия лимитира България в употребата на изключителната икономическа зона.

" Действията на Русия също по този начин съставляват значителен риск за стабилността на Черноморския район, който е от стратегическо значение за НАТО. Съюзниците усилват поддръжката си за Украйна и покачват нашата зоркост. Оставаме в подготвеност да защитим всеки сантиметър от съюзническата територия от всякаква експанзия ", сподели основният секретар на НАТО Йенс Столтенберг на 28 юли.

Руската обсада на ИИЗ на България стартира на 17 юли, когато така наречен зърнена договорка за експорт на украинска селскостопанска продукция с кораби След това Русия стартира да обстрелва с ракети и дунавските пристанища на Украйна от които се изнася зърното.

" Това, което Русия прави, е ориентирано по-скоро към блокиране на свободната навигация в Черно море - нещо, което се регламентира от интернационалните контракти, които Русия не съблюдава. Като вторична цел това е някакъв вид провокация против нас ", сподели министърът на защитата Тодор Тагарев по телевизия в сряда. " Това е нещо, което единствено по себе си не е неразрешено. Не е проблем, в случай че се случва за малко време ", добави той.

Според Тагарев България мъчно може да откри сама метод за противопоставяне, само че е член на НАТО. " Има към този момент съюзнически самолети, които разузнават ситуацията. Те имат най-различни качества, постоянно има опция да бъдат привлечени и други съюзнически средства, даже ние независимо да не можем да намерим отговор ", сподели Тагарев.

Тагарев не се нае да предвижда дали може да се чака отдръпване на съветските кораби от българската ИИЗ в околните дни. " Всичко зависи от сигналите, които ще бъдат подадени - освен от нашето държавно управление, само че и от нашите съдружници ", сподели още Тагарев.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР