Русия възобновява участието си в инициативата за превоз на зърно

...
Русия възобновява участието си в инициативата за превоз на зърно
Коментари Харесай

Русия се върна в зърнената сделка, пшеницата бързо поевтиня


Русия възобновява присъединяване си в самодейността за транспорт на зърно през Черно море, откакто е получила писмени гаранции от Украйна, че няма да употребява зърнения кулоар за военни дейности. Това излиза наяве от събщение на съветското министерство на обраната.

Украйна публично е уверила, че морският филантропичен кулоар ще се употребява единствено в сходство с наредбите на Черноморската самодейност.

Русия се отдръпна от договорката за експорт на украинско зърно от пристанища в Черно море след удари с дронове против нейни военни кораби на 30 октомври.

" Транспортирането на зърно ще продължи, както беше контрактувано, от 12 часа през днешния ден ", съобщи по-рано през днешния ден турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който е получил информация от съветския министър на защитата Сергей Шойгу.

Цените на пшеницата, соята, царевицата и рапицата паднаха внезапно на международните пазари след известието, което понижи опасенията за възходящата недостижимост на храните, съобщи Ройтерс.

Корабите не престават да транспортират украинско зърно по маршрута макар прекъсването, само че е малко евентуално това да продължи дълго, защото застрахователните компании не издават нови контракти заради хода на Русия, показват източници от промишлеността.

Все отново договорката остава несигурна, защото изтича на 19 ноември и може единствено да се гадае дали ще бъде удължена, или не.

Руският президент Владимир Путин евентуално ще употребява възможното удължение като метод да завоюва въздействие и да господства на срещата на върха на Г-20 идващия месец в Индонезия, показва европейски посланик пред Ройтерс.

Руската обсада изостри дефицита на храна и рецесията с разноските за живот в доста страни, защото Украйна е един от най-големите снабдители на зърно и маслодайни семена в света.

Във видеообръщение във вторник вечерта Зеленски подчета, че корабите към момента се движат от украинските пристанища с товари с помощта на работата на Турция и Организация на обединените нации.

Според него обаче е нужна надеждна и дълготрайна отбрана за зърнения кулоар.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР