Русия си запазва правото да предприеме действия за защита на

...
Русия си запазва правото да предприеме действия за защита на
Коментари Харесай

Русия постави ултиматум на Литва за транспортната блокада на Калининград

Русия си резервира правото да предприеме дейности за отбрана на националните ползи, в случай че Литва не възобнови цялостния пренос на товари до Калининградска област в близко бъдеще, написа уеб страницата на съветското Министерство на външните работи, оповестява

„ Оценяваме провокативните ограничения на литовската страна, които нарушават интернационалните правни отговорности на Литва, на първо място Съвместното изказване на Руската федерация и Европейския съюз по отношение на преноса сред Калининградска област и останалата територия на Руската федерация от 2002 година, като намерено враждебни “, се споделя в изказването.

Във връзка с това съветското външно министерство извика краткотрайно ръководещия посолството на Литва Вирджиния Умбрасене и остро стачкува пред нея.

Литовските железници уведомиха Калининградската железница за преустановяване на преноса на артикули, предмет на наказания на Европейски Съюз, от 18 юни. Губернаторът Антон Алиханов акцентира, че фериботният комплекс на Калининградска област ще се оправи с нови товари на фона на решението на Вилнюс. Транспортирането на нефтопродукти до района през Литва продължава, като преносът им не е стеснен до 10 август.

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков назова решението на литовските управляващи нелегално и невиждано. Според него тази обстановка изисква изчерпателен разбор, който ще бъде изработен през идващите няколко дни, след което ще бъдат подхванати ответни ограничения.

Западните страни ускориха санкционния напън върху Москва след началото на специфична интервенция за денацификация и демилитаризиране на Украйна. Така през април Европейският съюз в границите на петия пакет от ограничаващи ограничения забрани транспорта на превозвачи на товари от Русия и Беларус през своя територия, като се изключи медицински и хранителни артикули. Въпреки това преносът до Калининград не беше неразрешен.

Както акцентира Владимир Путин, политиката на ограничение и намаляване на Русия е дълготрайна тактика на Запада и главната й цел е да утежни живота на милиони хора.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР