Русия ще сключи с Украйна нов 5-годишен договор за пренос

...
Русия ще сключи с Украйна нов 5-годишен договор за пренос
Коментари Харесай

Русия значително намалява транзита на газ през Украйна

Русия ще подписа с Украйна нов 5-годишен контракт за транспорт на природен газ към Централна и Западна Европа, само че размерите ще са доста по-малки от сегашните. Дали и при какви условия и цени Украйна може да купува съветски газ ще бъде предмет на диалози през 2020 година

Според детайлностите, които разкриха през днешния ден съветски източници, " Газпром " ще придвижи през украинската мрежа 65 милиарда куб. м през 2020 година, а в останалите 4 години - по 40 милиарда куб. м. Така, в случай че тези размери се изпълнят напълно, преносът ще е на 225 милиарда куб. м, а в петък ръководителят на украинската " Нафтогаз " Андрей Коболев сподели, че през 2019 година ще бъдат пренесени 89–90 млрд куб. м.

Преди снощната договореност украинците говореха, че дружно с Европейската комисия считат за нужно съветският газ да е най-малко 60 милиарда куб. м годишно за период от 10 години. При това желаното от Киев изискване бе " доставяш или плащаш ", т.е. в случай че " Газпром " не придвижи контрактувания размер, заплаща на Украйна парична отплата. През септември на консултациите Киев искаше и да бъдат добавени благоприятни условия за още 30 милиарда куб. м. газ за този период.

Според кардиналното съглашение " Газпром " ще заплати 2.9 милиарда $ в брой на Украйна, а в отговор Киев ще подпише декларация, че отдръпва всички неуредени искания преди 29 декември, когато изтича сегашният 10-годишен двустранен контракт. Споровете, датиращи от 2014 година насам, засягат към 12 милиарда $.

Антимонополната комисия на Украйна ще анулира санкцията за корист на " Газпром " с монополно състояние на пазара за пренос. Украйна ще приключи и блокадата на имущество, активи и парични средства на съветския енергиен колос.

Украинският енергиен министър Олексий Оржел сподели през днешния ден, че двете страни са се разбрали за опция 5-годишният контракт да бъде продължен с 10 години. Освен това по думите му таксата за транспорт на съветски газ ще бъде нараснала, а съветският вицепремиер Дмитрий Козак - че точният размер е комерсиална загадка.

Преди време " Нафтогаз " сподели калкулации съгласно новото европейско законодателство, съгласно които при контракт за 60 милиарда куб. м годишно цената за 1000 куб. м транспорт на 100 км таксата ще бъде 3.21 $. За 2019 година и размер от към 90 милиарда куб. м таксата е 2.61 $.

Преговорите в Берлин са приключили и с желание Русия и Украйна да прегледат въпроса за доставки за украинския пазар, само че това зависело от осъществяването на контрактуваното за преноса. Идеята на " Газпром " е да се употребява ценообразуването на газовия хъб NetConnect Germany.

Изпълнителният шеф на " Нафтогаз " Юрий Витренко сподели през днешния ден, че цитираните параметри са резултат от компромис и от двете страни, само че и добави, че " съществуват известни опасности финалнише съглашения да не бъдат подписани ", без да да де детайлности.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР