Русия се опитва на увеличи влиянието си в Африка и

...
Русия се опитва на увеличи влиянието си в Африка и
Коментари Харесай

Росатом се опитва да се утвърди в Африка с неподходящи ядрени проекти

Русия се пробва на усили въздействието си в Африка и да завоюва милиарди фунта, продавайки на разрастващите се страни нуклеарни технологии, които съгласно критиците, не подхождат на доста от африканските страни и надали ще са от изгода на бедното население на континента, написа The Guardian.
За последните две години представители на " Росатом " са се обърнали към водачите на десетки африкански страни. Компанията, която строи реактор на стойност 29 милиарда $ в Египет е сключила контракти с Уганда, Руанда, Гана, Южна Африка и други страни. Нигерия е сключила контракт с " Росатом " за строителството на удрен реактор и по-малко огромни споразумения за съдействие със Судан, Етиопия и Република Конго. Освен това Русия е разкрила представителства за прокарването на нуклеарната енергетика в Замбия с добре финансирани PR акции, призвани да провокират възторг. Типичният пакет, предлаган на страните, заинтригувани в нуклеарната енергетика, включва великодушни заеми и дълготрайни контракти за доставка. Така Русия приспадна на Египет 85% от цената на строителството на нуклеарния реактор.
" Росатом " образова локалните експерти по нуклеарна физика и енергетика няколко африкански страни и организира стипендиантска стратегия в Кения.
" Росатом " е измежду интернационалните групи, занимаващи се с експорт на леководни технологии, които като предписание се смятат за едно от най-безопасните и строи леководен реактор на стойно от 13 милиарда $ в Бангладеш. Но такива реактори нормално създават повече от 1000 мегавата и доста страни от Африка на юг от Сахара имат опция да разпределят такова количество сила. В бранша работи общото предписание, съгласно което един обект не би трябвало да обезпечава повече от 10% от цялата мощ на страната. Тази препоръка се извършва единствено от Нигерия и Южна Африка.
Привържениците на нуклеарната енергетика настоявам, че дългите периоди на строителство на нуклеарни реактори ще разрешат на по-бедните страни да развият своята инфраструктура. Невин Шепърс, специалист по нуклеарните въпрос от интернационалния институт за стратегически проучвания в Лондон, споделя, че леководната технология не подхожда на доста африкански страни.
От икономическа позиция, по-малките страни, на които им следва дълъг път на развиване на мрежите им, би било добре да се насочат към по-малки модулни реактори, счита той.
Технологията на по-евтини реактори с мощ от 300 мегавата се създават в Русия, Китай и Съединени американски щати.
Друг проблем е, че скъпите планове, желани от " Росатом " няма да са в интерес на най-бедното население на Африка. в множеството страни силата се създава на огромни централизирани станции и се разпределя по националната мрежа.
Достъпът до сила е едно от главните човешки права. Повечето хора, които са лишени от него живеят в Африка, напомня интернационалната мрежа от екологични организации " Приятели на Земята. " Но разпространяването на нуклеарна енергетика, преследваща стопански цели единствено ще задълбочи казуса.
Според " Приятели на Земята " единствено неголеми и взаимносвързани мрежи, ръководени по либерален път могат да обезпечат енергийния суверенитет за африканския народ.
От " Росатом " упрекнаха " Приятели на Земята " и други Неправителствени организации в " жестока антиядрена интензивност, учредена на позиция, добре известна с това, че е напълно пропита с в действителност неточности. " Според изказването на " Росатом " приоритет на компанията е " устойчивото развиване ", нуклеарната енергетика " по същността си е неуязвима от всевъзможни форми на политически операции. "
Експертите означават,че нито един нуклеарен план не е приключен и сега се създават единствено два контракта - в Египет и в Нигерия.
" Тяхното привършване е надалеч в бъдещето, само че Русия и " Росатом " интензивно ухажват африканските страни, отбелязва Шепърс.- За тях това е доста преференциално, тъй като основава работни места. "
Продажбата на нуклеарни технологии е част от напъните на Русия за увеличението на нейното въздействие, мощност и търговия в цяла Африка, с все по-активното присъединяване на страната по целия континент. Много африкански страни, подписали търговски съглашения, се ръководят придвижвания или обособени лица, които имат остарели връзки с Русия или Съюз на съветските социалистически републики. Така да вземем за пример президентът на Ангола Жоао Лоренцо е учил в Москва в интервала от 1978-1982 година. Ангола беше полесражение по време на Студената война и Съюз на съветските социалистически републики поддържаше Народното придвижване за избавление на Ангола, което и в този момент ръководи страната.
Алекс Вайнс от африканската стратегия Chatham House, счита, че през последните години ясна тактика на Москва е " реактивацията на руските мрежи. В някои места предишното може да изиграе доста позитивна роля, счита Вайнс.
" Руснаците не могат да изписват огромни чекове, само че са овладели изкуството по какъв начин да се създадат същински известни въпреки и измежду най-лошите африкански водачи. Те също имат потребност от тези връзки ", отбелязва Патрик Смит, редактор в Africa Confidential.
Но тази акция имаше и своите неуспехи. Сделката в Южна Африка (ЮАР) не мина, както беше планувана, когато през предходната година по отношение на обвинявания в корупция беше свален от власт Джейкъб Зума. Скандалът към договорката за 75 милиарда $ за строителството на електростанция навреди на имиджа на Русия.
" ЮАР е добър образец за това, по какъв начин руснаците надцениха опциите си и локалните настроения.Това ги върна години обратно. Част от опциите им са в това, че могат да поддържат режима при релативно неголеми отговорности. Не считам, че общото благоденствие на африканските страни е движеща мощ на съветската компания, било то нуклеарната или друга сфера ", счита Наталия Бугаева от Института за проучване на войната във Вашингтон.
Превод: Actualno.com
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР