Русия реши драстично да намали военната си активност около Киев

...
Русия реши драстично да намали военната си активност около Киев
Коментари Харесай

Русия обяви, че драстично съкращава военната активност край Киев и Чернигов

Русия реши фрапантно да понижи военната си интензивност към Киев и Чернигов, заяви един от заместник-министрите на защитата на Русия. Целта е да бъдат основани условия за разговор, съобщи той след договарянията в Истанбул сред делегациите на Москва и Киев.

Според Пентагона последните маневри на съветската войска в Източна Украйна демонстрират, че завладяването на Донбас се е трансформирало в приоритет за тях. В същото време Съединени американски щати към момента не виждат основателни аргументи да допускат, че Русия ще ограничи вниманието си единствено към Донбас.

Путин се пробва да потисне съпротивата на Донбас, написа английският в. " Таймс ". Руските военни ще се стремят да приключат борбата за пристанищния град Мариупол, преди да подхващат маневра " клещи ", с цел да заловен в капан и разбият най-хубавите сили на Украйна към Донбас, считат аналитици, представени от изданието. Подобен ход може да обезпечи на съветската войска придвижване на север по река Днепър. Тогава съветските сили биха могли да обкръжат украинските на изток, пречейки им да се отдръпват на запад - евентуално да извърнат хода на борбата за Донбас.

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че макар някои военни победи на Украйна в спора ѝ с Русия, ситуацията е с напрежение. Зеленски сподели, че украинците са освободили град Ирпен край Киев, както по-рано заяви и неговият кмет. Въпреки това не престават боевете в други елементи на страната, рано е да се приказва за сигурност в тази нейна част, предизвести той. Руските войски не престават да управляват северната част на Киевска област, " имат запаси и жива мощ ", сподели той. " Много мъчно " остава ситуацията в Чернигов, Суми, Харков, Донбас и южните украински области, съобщи Зеленски.

Според Украйна 90 % от жилищните здания в Мариупол са развалени вследствие на съветските офанзиви, както и седем лечебни заведения, три от които са изцяло разрушени. Пострадали са 57 учебни заведения и 70 детски градини, като 23 от учебните заведения и 28 детски градини са разрушени напълно.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи, че Русия ще прибегне до потребление на нуклеарно оръжие само при положение на " опасност за съществуването " на страната, а не вследствие на сегашния спор с Украйна. По думите на Песков съветската страна " не се съмнява, че дилемите на специфичната военна интервенция в Украйна ще бъдат изпълнени ". " Но както и да приключи интервенцията, това, несъмнено, не е съображение за потребление на нуклеарно оръжие. Имаме идея за сигурност, в която доста ясно е казано, че единствено при положение на опасност за съществуването на страната, на нашата страна, можем да използваме нуклеарно оръжие ", сподели той.

16.00

Русия разгласи, че отбранителният капацитет на Украйна е намалял доста

Министърът на защитата на Русия Сергей Шойгу през днешния ден сподели, че отбранителният капацитет на Украйна е намалял съществено, и удостовери, че главните задания от първата фаза на съветската военна интервенция в прилежащата страна са изпълнени, съобщи Ройтерс.

Москва ще реагира съответно, в случай че НАТО достави на Киев самолети и системи за противовъздушна защита, предизвести Шойгу на среща, предавана по малкия екран.

Представител на съветското министерство на защитата прикани Украйна да съблюдава Женевската спогодба за правата на военнопленниците.

15.45

Русия фрапантно редуцира военната интензивност в Киевска и Черниговска област

Генералният щаб на съветската войска съобщи, че Русия отчасти извежда войските си от Киевска и Черниговска област.

По-късно заместник-министърът на защитата на Русия Александър Фомин сподели след тричасовата среща на договарящи от Русия и Украйна в Истанбул, че решението за " коренно понижаване " на военната интензивност на Русия в двата града е взето, с цел да " увеличи взаимното доверие " и да помогне за водене на по-нататъшни договаряния и реализиране на " крайната цел " - подписано съглашение сред двете страни.

По-рано министерството на защитата на Обединеното кралство съобщи, че съветските сили наподобява са спрели дейностите си край Киев, откакто украинските сили са съумели да ги отхвърлен от редица позиции.

Обсаденият северен град Чернигов е останал под съветски обстрел и през днешния ден, съгласно украинските управляващи. Кметът на града счита, че от началото на войната там са убити 400 поданици.

13.15

Пентагонът: Превземането на Донбас се е трансформирало в приоритет за съветската войска

Според Пентагона последните маневри на съветската войска в Източна Украйна демонстрират, че завладяването на Донбас се е трансформирало в приоритет за тях.

Това съобщи представител на Министерството на защитата на Съединени американски щати, представен от пресслужбата на Пентагона и от украинската осведомителна организация УНИАН.

Пентагонът има три версии по въпроса за какво Русия е решила да промени целите: опит за ампутиране на украинските войски на изток от останалата част на страната; приемане на лост в бъдещи мирни преговори; обща смяна в техните стратегически цели.

" Може би те преоценяват стратегическите си цели в този момент, тъй като явно към този момент няма придвижване към Киев. Но ние не знаем това и желая да бъда доста явен по въпроса. Просто не сме напълно сигурни какво стои зад тази смяна на целите. Мога да ви кажа, това виждаме и това, което виждаме, е непрекъсната смяна в целите за Донбас ", сподели представител на американското министерство на защитата.

В същото време Съединени американски щати към момента не виждат основателни аргументи да допускат, че Русия ще ограничи вниманието си единствено към Донбас.

12.45

Поразена е постройката на регионалната администрация в Николаев

При съветски обстрел беше изумена постройката на регионалната администрация в южния украински град Николаев, заяви през днешния ден ръководителят на локалната власт Виталий Ким, представен от Франс прес.

Той посочи, че половината от зданието е разрушено. Повечето хора, които са се намирали в постройката, са невредими, написа още той във Facebook.

" Издирваме осем цивилни и трима военни " отдолу под отломките. Засега няма доказан смъртен случай, заяви ръководителят на украинската Николаевска област.

Той разгласява фотография, на която се вижда, че централната част на девететажната постройка е разрушена. Засегнат е бил и неговият офис.

В Николаев, който се намира покрай Одеса, през последните дни имаше мъртвило, отбелязва Агенция Франс Прес.

12.30

Украйна възобновява евакуацията на цивилни по три филантропични коридора

Украйна заяви през днешния ден, че възобновява евакуацията на цивилни по три филантропични коридора, по-специално от обсадения град Мариупол, след еднодневно спиране заради опасения от съветски " провокации ", съобщи Франс прес.

" Три филантропични коридора са утвърдени за през днешния ден ", съобщи вицепремиерът на Украйна Ирина Верешчук във видеоклип, публикуван посредством Телеграм.

Според нея първият кулоар ще бъде сред Мариупол и град Запорожие, и след това на север с коли, и от Бердянск, където към този момент бяха евакуирани тези дни цивилни, към Запорожие.

Вторият ще бъде от южния град Мелитопол, следен от съветските войски, към Запорожие, а третият ще бъде проправен към Запорожие от Енергодар - населено място, където има атомна електроцентрала и което също бе превзето от Москва.

Хуманитарни коридори всекидневно се провеждат всеки ден за евакуиране на цивилни от обитаемоте места, наранени най-тежко от бойните дейности. Украйна нееднократно упрекна Русия, че нападна тези коридори, по-конкретно към опустошения обсаден Мариупол, отбелязва Агенция Франс Прес.

11.00

Ходът на борбата за Донбас

Путин се пробва да потисне съпротивата на Донбас, написа английският в. " Таймс " във връзка известия от Киев, че украинските сили са отблъснали възобновените съветски офанзиви против района и са си възвърнали локални градове и села. Ограниченото придвижване на съветските войски там наподобява е възпряно от съпротивата на Украйна, прибавя вестникът.

Руските военни ще се стремят да приключат борбата за пристанищния град Мариупол, преди да подхващат маневра " клещи ", с цел да заловен в капан и разбият най-хубавите сили на Украйна към Донбас, считат аналитици, представени в друга публикация в " Таймс ".

Това доста тревожи западните представители - сходен ход може да обезпечи на съветската войска придвижване на север по река Днепър. Тогава съветските сили биха могли да обкръжат украинските на изток, пречейки им да се отдръпват на запад - евентуално да извърнат хода на борбата за Донбас, показва изданието.

10.00

" Амнести интернешънъл " упреква Русия във военни закононарушения в Мариупол

Международната правозащитна организация " Амнести интернешънъл " упреква Русия в осъществяване на военни закононарушения в украинското пристанище Мариупол, съобщи Асошиейтед прес.

Организацията скоро ще популяризира обстоен отчет за разрушенията, провокирани от съветското нахлуване против града, ситуиран на Азовско море, сподели на конференция в Йоханесбург, Южна Африка, генералният ѝ секретар Аниес Каламар. Тя приказва пред публицисти, представяйки годишния отчет на организацията за 2021-2022 година

Обсадата на Мариупол, отводът да се разреши на популацията да се изтегля, да избяга от града, вземането на мушка на цивилни, както демонстрира следствие на " Амнести интернешънъл ", е еднакво на военни закононарушения, сподели Каламар. Това е в този момент действителността в Украйна, акцентира тя. Сегашната рецесията в Украйна, съветската инвазия не е просто някакво нарушение на интернационалното право. Това е експанзия, това е нарушение на Хартата на Организация на обединените нации от рода на това, на което станахме очевидци, когато Съединени американски щати нахлуха в Ирак, съобщи Каламар.

Нападението на Русия против Украйна е повтаряне на дейностите на Русия в Сирия, съобщи Каламар, представена от Франс прес. Извършват се умишлени набези против гражданска инфраструктура, жилищни здания, учебни заведения, сподели тя и упрекна Русия, че трансформира филантропичните коридори в " смъртоносни клопки ".

09.30

90 % от жилищните здания в Мариупол са развалени

Германският в. " Велт " разказва обстановката в Мариупол, който " явно е на ръба на рухването " под натиска на съветските сили. Според кмета Вадим Бойченко коридорите за бягство на практика са напълно под контрола на съветските нашественици.

В самия град животът стана нетърпим, няма ток, вода, парно, по думите на кмета. Според него единствено 160 000 от общо 450 000 поданици към момента се намират в града на Азовско море. Според украински източници близо 140 000 души може би са съумели да избягат преди блокадата и още към 140 000 по-късно, от които 30 000 са отвлечени в Русия.

Според Украйна 90 % от жилищните здания в Мариупол са развалени вследствие на съветските офанзиви, както и седем лечебни заведения, три от които са изцяло разрушени. Пострадали са 57 учебни заведения и 70 детски градини, като 23 от учебните заведения и 28 детски градини са разрушени напълно. Кметът прикани за цялостна евакуация на града, в която вижда единствената вяра, добавя " Велт ".

09.00

Зеленски: Въпреки някои победи на украинската войска ситуацията е с напрежение

Украинският президент Володимир Зеленски съобщи в следващото си видео послание, оповестено в ранните часове на деня в Телеграм, че макар някои военни победи на Украйна в спора ѝ с Русия, ситуацията е с напрежение, съобщи ДПА.

Зеленски сподели, че украинците са освободили град Ирпен край Киев, както по-рано заяви и неговият кмет. Въпреки това не престават боевете в други елементи на страната, рано е да се приказва за сигурност в тази нейна част, предизвести той. Руските войски не престават да управляват северната част на Киевска област, " имат запаси и жива мощ ", сподели той. " Много мъчно " остава ситуацията в Чернигов, Суми, Харков, Донбас и южните украински области, съобщи Зеленски.

Той още веднъж прикани за по-строги наказания против Русия. По мотив обсъжданото в Европа ембарго върху доставките на съветски нефт той сподели, че в този момент има доста признаци, че до такова стягане на глобите против Русия ще се стигне единствено в случай че Москва употребява химическо оръжие. " Просто нямам думи ". " Помислете, до каква степен стигнахме. Да чакаме химическо оръжие ", сподели той.

Украинският водач заяви, че тази седмица към президентството ще бъде основана група от специалисти - украински и интернационалните, които да проучват глобите против Русия и действителното им влияние.

08.30

Русия ще употребява нуклеарно оръжие единствено при положение на " опасност за съществуването на страната "

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи в изявление за американската телевизия Пи Би Ес (PBS), че Русия ще прибегне до потребление на нуклеарно оръжие само при положение на " опасност за съществуването " на страната, а не вследствие на сегашния спор с Украйна, съобщи Ройтерс.

По думите на Песков съветската страна " не се съмнява, че дилемите на специфичната военна интервенция в Украйна ще бъдат изпълнени ", съобщи ТАСС. " Но както и да приключи интервенцията, това, несъмнено, не е съображение за потребление на нуклеарно оръжие. Имаме идея за сигурност, в която доста ясно е казано, че единствено при положение на опасност за съществуването на страната, на нашата страна, можем да използваме нуклеарно оръжие. И ние в действителност ще използваме нуклеарно оръжие за унищожаване на опасност за съществуването на нашата страна ", сподели Песков.

На въпрос дали Русия ще спре доставките на газ за Европа, в случай че Европейски Съюз откаже да заплаща за доставките в рубли, Песков отговори: " Няма заплащане - няма газ ", само че добави, че Русия още не е взела дефинитивно решение по какъв начин да реагира, в случай че европейски страни откажат да заплащат в съветската валута, отбелязва Ройтерс. Когато научим какво е окончателното решение на Европа, ще проучим какво може да се направи. Но несъмнено нямаме желание да се занимаваме с щедрост в това отношение, " да пращаме гратис газ за Западна Европа ", съобщи представителят на съветския президент.

Междувременно енергийните министри на страните от Г-7 отхвърлиха настояванията на Москва за заплащания в рубли, напомня Ройтерс, цитирайки немския министър на стопанската система и отбраната на климата Роберт Хабек. След онлайн среща си министрите той акцентира, че мнението на министрите е, че сходно условие е едностранно и явно нарушаване на годни контракти, които би трябвало да се съблюдават, и че заплащанията в рубли са неприемливи.

08.00

Британското разузнаване: " Вагнер " ще изпрати в Източна Украйна повече от 1000 наемници

Британското военно разузнаване сподели, че частната съветска военна компания " Вагнер " към този момент има свои бойци в Източна Украйна и се чака да разположи там повече от 1000 наемници, в това число висши свои ръководители, с цел да предприеме бойни интервенции, заяви Ройтерс. Според английското министерство на защитата Русия поради загубите си и значително спрялото ѝ нахлуване в Украйна най-вероятно е била принудена да пренасочи наемници от " Вагнер " от Сирия и Африка в Украйна.

Компанията " Вагнер " е считана от мнозина за частна войска на съветския президент Владимир Путин, отбелязва ДПА. Заради съветската инвазия в Украйна компанията е обект на английски наказания, упрекната бе, че заговорничи да убие украинския президент Володимир Зеленски, а предходната година бе глобена от Европейски Съюз поради активността си в Сирия, Либия и Украйна, както и поради обвинявания в тежки нарушавания на човешките права.

07.30

Украинската войска е освободила Ирпен

Украинските сили обявиха, че са си върнали киевското предградие Ирпен, което беше заето от съветските сили, съобщи Асошиейтед прес, базирайки се на кмета на Ирпен. Александър Маркушин сподели през вчерашния ден, че градът му " е освободен ", само че предизвести жителите му, че към момента за тях е доста рисково да се върнат там, заяви Би Би Си. Ожесточените боеве за Ирпен продължаваха от февруари.

Висши американски военни оповестиха през вчерашния ден, че по техни данни украинците са си върнали градчето Тростянец, южно от Суми в източната част на страната.

Междувременно бе обявено, че Русия е атакувала с ракети още един склад с гориво в северозападна Украйна, съобщи ДПА, базирайки се на локалните управляващи. Атаката е осъществена в Ровненска област, написа в Телеграм регионалният шеф Витали Ковал. На място са пристигнали отряди на Гражданска отбрана, само че поради оповестената въздушна паника жителите са призовани да останат в убежищата. Това значи, че след Дубно, Луцк, Лвов и Николаев, както и няколко обекта край Киев, съществени вреди са нанесени на към дванайсетина украински складови бази, отбелязва ДПА. Наблюдатели се притесняват, че Украйна, която е значим експортьор на селскостопанска продукция, може да няма задоволително гориво за сезона на сеитбата.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР