Русия проведе мащабни тренировки за нанасяне на ядрени удари със

...
Русия проведе мащабни тренировки за нанасяне на ядрени удари със
Коментари Харесай

Всички ракети достигнаха целите си - Кремъл отигра ядрен удар

Русия организира огромни тренировки за нанасяне на нуклеарни удари със стратегическите си нуклеарни сили . Ученията се организират на фона на покачвания риск от потребление на нуклеарни оръжия и разгърнатата акция от страна на Русия с обвинявания към Украйна, че е основала " мръсна бомба " .

Руският президент Владимир Путин следи учението на силите за стратегическо въздържане от ситуационната зала. Под негово управление сухопътните, военноморските и авиационните сили отработват " дилемите на масиран нуклеарен удар " в отговор на нуклеарна офанзива от страна на съперника, оповестиха съветските организации. Путин изслуша отчетите на министъра на защитата Сергей Шойгу и на началника на съветския общоприет щаб Валерий Герасимов .

" Всички ракети доближиха задачите си, потвърждавайки избраните им характерности ", съобщи Кремъл в изказване на своя уеб страница.

Междуконтиненталната балистична ракета " Ярс " беше изстреляна от Плесецк на полигона " Кура " в Камчатка, а балистичната ракета " Синева " беше изстреляна от подводница в Баренцово море. За изстрелването на крилати ракети с въздушно базиране са употребявани два самолета Ту-95МС с отдалечен обхват на деяние, оповестяват " Комерсант " и " Интерфакс ".

Рутинни годишни съветски учения: кодовото име " Гръм "

Във вторник представителят на Пентагона бригаден военачалник от Военновъздушни сили Патрик Райдър напомни на репортерите, че според Договора за редуциране на стратегическите оръжия Русия е длъжна да уведомява авансово за изстрелването на ракети, способни да носят нуклеарно оръжие. Москва уведоми Съединени американски щати за плануваното годишно обучение на нуклеарните си сили .

" Съединени американски щати бяха известени и както подчертахме по-рано, това е рутинно годишно обучение на Русия ", сподели Райдър. Според него предварителното известяван за упражнението понижава риска от неточности.

Учението на съветските стратегически сили за въздържане с изстрелване на балистични и крилати ракети е под кодовото име " Гръм ".

Предишното сходно обучение се състоя на 19 февруари 2022 година - пет дни преди съветската инвазия в Украйна. Преди това в продължение на две години не е имало сходни военни игри, като назначеното за есента на 2021 година бе отсрочено без публично пояснение. Сега това ще бъде второто такова обучение в границите на една година .

Както означиха военните специалисти, февруарското обучение пък беше по-малко от нормалния мащаб. Преди изстрелванията на междуконтинентални ракети се правиха от Баренцово море до полигона Кура в Камчатка.

През 2019 година от космодрума Плесецк беше изстреляна междуконтинентална балистична ракета " Ярс " на полигона " Кура ", а подводниците на Северния и Тихоокеанския флот размениха изстрелвания на ракети Р-29R на полигоните " Кура " и " Чижа ".

Но тези учения се организират в миг, когато по света се разисква интензивно действителността на нуклеарен гърмеж в Европа . Само едно увещание от страна на Владимир Путин за съществуването на нуклеарни оръжия в Русия беше задоволително, с цел да накара света още веднъж да се опасява от атомната бомба.

На този декор нуклеарните учения, даже и да са рутинни, даже и при понижена стратегия за изстрелване, единствено ще подхранват този боязън.

Русия претърпя няколко чувствителни провали в Украйна. Путин и преди е отправял прикрити закани за потребление на нуклеарни оръжия, като на 21 септември разгласи частична готовност в страната.

" Когато нейната териториална целокупност е застрашена, Русия ще употребява всички налични средства, това не е блъф ", сподели Путин.

Днес Путин също приказва за " мръсна бомба ". След като следи ученията на силите за стратегическо въздържане от ситуационната зала, той отиде на среща с ръководителите на делегациите на службите за сигурност и специфичните служби на страните от Оперативно-наблюдателно дело. Там той съобщи, че западните страни " помпват с оръжия " Украйна, пренебрегвайки изказванията на Киев, който е изразил предпочитание " да се снабди с нуклеарно оръжие ". " Знае се и за проектите за потребление на така наречен мръсна бомба и за провокации ", добави Путин.

През последните няколко дни Шойгу организира серия от телефонни диалози с ръководителите на военните ведомства на Съединени американски щати, Англия и Франция, като съобщи, че има опасност от потребление на " мръсна бомба " от страна на украинските управляващи. Западните страни, както и Киев, назовават тези обвинявания подправени.

Източник: News.bg
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР