Русия отваря нова страница в сътрудничеството с африканските страни. Това

...
Русия отваря нова страница в сътрудничеството с африканските страни. Това
Коментари Харесай

Как Русия ще издърпа Африка изпод влиянието на Запада

Русия отваря нова страница в съдействието с африканските страни. Това сподели Владимир Путин на среща с водачите на Африканския съюз, асоциация на страни с население над милиард души. Русия ще помогне за решаването на питателните проблеми на Черния континент. Какво чака Москва да получи от африканците в подмяна?

„ Намираме се на нов стадий на развиване и отдаваме огромно значение на нашите връзки с африканските страни “, сподели президентът Владимир Путин в петък. На този ден съветският водач одобри в резиденцията си в Сочи двама висши водачи на Африканския съюз (АС), организация, която сплотява 55 страни на континента, от Мароко и Египет до Ангола и Южна Африка. Настоящият ръководител на Африканския съюз, президентът на Сенегал Маки Сол и ръководителят на Комисията на Апелативен съд (изпълнителен орган, сходен по функционалности на Европейската комисия в ЕС), представителят на Конго, Муса Махамат, дойдоха в Сочи.

„ Бих желал да напомня, че страната ни постоянно е била на страната на Африка, подкрепяла е Африка в битката против колониализма “, сподели Путин. „ Вярваме, че Африка като цяло и обособените ѝ страни, с които обичайно имаме доста положителни, без пресилване, другарски връзки, имат огромни вероятности. Въз основа на това имаме намерение да развиваме в допълнение нашите връзки с Африка като цяло и с обособените ѝ страни “, съобщи съветският водач. Припомняме, че преди към две седмици външният министър Сергей Лавров посети Алжир - по време на това посещаване президентът на тази средиземноморска страна Абделмаджид Тебун сподели, че страната му остава вярна на другарските връзки с Русия.

Путин напомни, че единствено за първите месеци на тази година стокооборотът сред Русия и африканските страни се е нараснал с повече от една трета - с 34%. Това е, означаваме, в обстановката на западните наказания, които се смятаха от основателите им като инструмент за световната обсада на Русия. От своя страна ръководителят на Африканския съюз Маки Сол акцентира, че западните наказания против Русия, които усложняват обстановката с износа на зърно и торове, би трябвало да бъдат отстранени.

Както сподели представителят на Кремъл Дмитрий Песков предния ден, една от главните тематики на срещата с водачите на Апелативен съд е „ дълбоката угриженост на африканския континент по отношение на към този момент назрялата международна продоволствена рецесия “. Припомняме, че преди два дни генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш призна, че световната продоволствена рецесия (която може да обрече на апетит до 220 милиона поданици на Земята) няма да бъде позволена, в случай че селскостопанските артикули от Русия и Украйна не бъдат върнати изцяло на международните пазари. Страната ни в този момент усилва износа на храни, с цел да помогне за превъзмогването на световния дефицит, сподели в петък съветникът на съветския президент по икономическите въпроси Максим Орешкин.

Прессекретарят на Министерството на външните работи Мария Захарова изясни по-рано, че Русия е подготвена да доставя зърно на всички нуждаещи се страни.Но това се попречва от Запада, „ който в името на своите политически и, апропо, търговски ползи, вкара ограничавания за влизането на непознати кораби в съветските пристанища “ и сътвори редица спомагателни спънки, сподели Захарова. Страната ни също е подготвена да обезпечи безвреден излаз за кораби с украинско зърно от черноморските пристанища, увери Василий Небензя, непрекъснат представител в Организация на обединените нации, само че, добави той, украинската страна би трябвало първо да отстрани мините от водите на тези пристанища. Обясненията за всички тези компликации със зърнените доставки ще бъдат предоставени на вниманието на африканските посетители от президента на Русия, означи Песков в навечерието на срещата в Сочи.

„ Ръководството на африканските страни гледа към бъдещето – съгласно тях вносът на съветска пшеница в бъдеще може да размени личното селскостопанско произвеждане в Африка “, Александър Зданевич, старши учител в катедрата по африкански проучвания в Държавния университет в Санкт Петербург. Между другото, дано напомним, че освободените територии на Черноморския район, да вземем за пример Херсонска област, обичайно се смятат за житници, а също така тези територии са географски покрай пристанищата на Крим и Азов.

Очевидно ползата на африканските страни към Русия не се лимитира единствено до вноса на зърно – две страни на континента, Египет и Алжир, са измежду петте най-големи купувачи на съветски оръжия, наред с Индия и Китай. През последните пет години делът на Русия на международния пазар за експорт на оръжие набъбна до 20%, което изведе страната ни на второ място след Съединени американски щати, съобщи в края на май вицепремиерът Юрий Борисов. „ Мисля, че след износа на въглеводороди, храни, пшеница, това е може би третият съставен елемент на нашите доходи от експорт “ добави той. Според оценка от предишния септември на американското издание “Нешънъл Интерест”, към 50% от изнесените съветски военни артикули са били предопределени особено за африкански клиенти – и приказваме както за леко оръжие, по този начин и за бронирани коли и самолети.

Не бива да се подценява платежоспособността на африканските сътрудници, считат специалисти. „ Дори най-бедните африкански страни, да вземем за пример Етиопия, демонстрираха растеж на Брутният вътрешен продукт от 5% до 10% преди ковид “,казва Едуард Чесноков, учител в Далекоизточния федерален университет и интернационален публицист за „ Комсомолская истина “, който специализира в Африка.

По време на едно от предходните си командировки - в Североизточна Африка, на автомагистралата Джибути - Адис Абеба, журналистът следи натоварения трафик със личните си очи. Именно този път е главният, по който вътрешността на Източна Африка с население от над 100 милиона души се доставя с импорт от крайбрежните региони на Джибути, изясни източникът. „ Този път беше задръстен с транспортни средства, натоварени със строителни материали, снопове арматура и други артикули. Сега тези артикули се внасят главно от Турция, чиито предприемачи ги купуват от Русия и по-късно просто ги препродават в Африка. Тоест Африка и взаимоотношението с нея имат грамаден стопански капацитет “, сподели още Чесноков.

Не бива да забравяме, че Африка с население от 1 милиард 200 милиона души е голям пазар, отбелязва източникът. Според Чесноков контактите с африкански страни могат да оказват помощ на Русия да устои на западния напън.

От своя страна страната ни има опция да внася редки земни метали от африканските страни, които са нужни за високотехнологичните промишлености, сподели Зданевич. Според специалисти 90% от платината, която навлиза на международния пазар, повече от половината диаманти, към 50% от хрома и титана се добиват в Африка. Зданевич загатна още находищата на злато (42% от международния пазар), уран (около 20%) ипетрол от морски залежи (около 12%). Но също по този начин не трябва да забравяме, че за тези благосъстояния има и ще има " препирня " сред най-големите играчи в света, добави специалистът.

Африканските страни сигурно са заинтригувани от продължение и основаване на нови взаимни планове за рандеман на естествени запаси, отбелязва икономистът Василий Колташов. Освен това има вероятности за хранителни доставки - в отговор на износа на зърно се открива страхотна опция за Русия да внася плодове, кафе, ядки, добави икономистът. В същото време разплащанията няма да се вършат в щатски долари, предвижда Колташов. „ Вече се построява взаимноизгодна линия на съдействие в разплащанията в национални валути или в рубли “, добави събеседникът.

„ Русия ще продължи да си сътрудничи с тези страни в търговията. Африканските страни, които са насочени към дълготрайно съдействие с Русия, няма да бъдат обект на наказания, следвайки напътствията на Вашингтон и Лондон “, акцентира специалистът. Трябва да се означи, че съгласно прогнозата на американското аналитично издание “Форин Полиси” заради напън от западните страни по отношение на налагането на антируски наказания, африканските страни могат да съживят Движението на необвързаните страни, забележителна политическа мощ от втората половината на ХХ век.

Русия може да се окаже незаменима за Африка в идеологически проект и да развива съдействие „ в антиимпериалистически формат “, акцентира Колташов. „ На срещата на президентите се чу формулировката, че Русия не принадлежи към тези страни, които са предложили на Африка единствено своите имперски планове за изпомпване на запаси. Русия построява връзките по друг метод, което е доста значимо за континента. Китай се стреми да стане нов колонизатор в Африка и мнозина не го харесват доста, в Африка желаят да запазят своята самостоятелност, тъй че форматът на съдействие с Русия е най-благоприятен тук. Москва се интересува от стабилността на държавните системи на африканските страни и не има намерение да се меси във вътрешните им работи “, заключи Колташов.

Превод: В. Сергеев

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР