Русия насочи ракети "Калибър" към базите на САЩ в Сирия.

...
Русия насочи ракети "Калибър" към базите на САЩ в Сирия.
Коментари Харесай

Напрежението между САЩ и Русия се покачва

Русия насочи ракети "Калибър " към базите на Съединени американски щати в Сирия. Въоръжените сили на Руската федерация скрито са сложени в цялостна бойна подготвеност, написа в заглавие "Независимая газета ".

Ако Съединени американски щати се осмелят да употребяват мощ в Сирия поради хипотетичната химическа офанзива в град Дума на 7 април, лишила живота на 45 души, ще получат подобен отговор освен от Дамаск, само че и от Москва, твърди вестникът, като цитира изказвания в този дух на съветски политици.

Няколко уеб страницата, отразяващи военната активност на Русия, писаха през вчерашния ден, че на 8 и 9 април въоръжените й сили скрито са сложени в цялостна бойна подготвеност. Официални потвърждения и мнения към този момент няма, само че известията на отбранителното министерство в Москва в действителност основават усещане за нараснала интензивност на съветските войски и военни флотове. Особено на Черноморския и Средиземноморския спектакъл на военни действия; също и в Каспийско море, откъдето съветски кораби нееднократно са нанасяли удари по цели в Сирия с крилати ракети "Калибър ". Подготовка за сходни удари може би тече там и в този момент, написа изданието.

Според военния специалист генерал-лейтенант Юрий Неткачев Русия може да обстреля с "Калибри " американски обекти в Близкия изток, в случай че Пентагонът, обвинил Москва в "прословутите химически офанзиви ", предприеме "акции за отмъщение " против съветските бази в Тартус и Хмеймим.

Генералът е уверен, че Русия няма да ги остави без отговор, само че счита за малко евентуален този сюжет, тъй като той сигурно ще провокира "истинска огромна война, каквато не желаят нито Съединени американски щати, нито Русия ". По думите му възможният удар на Пентагона най-вероятно ще прилича миналогодишното не прекомерно дейно изстрелване на 59 ракети "Томахоук " по сирийска авиобаза, откъдето съгласно американците са нанасяни химически удари в провинция Идлиб.

Ситуацията "не позволява различен вид с изключение на силов ", цитира всекидневникът изказване пред Си Ен Ен на някогашния главнокомандващ обединените въоръжени сили на НАТО в Европа военачалник Уесли Кларк. Според него Съединени американски щати може да нанесат удари по хеликоптерна база в Сирия, употребена за хипотетичната химическа офанзива против град Дума.

Този път ударът на Съединени американски щати по Сирия ще бъде по-мощен от миналогодишния - ще бъдат атакувани повече цели, с цел да последват "осезаеми вреди за Башар Асад и да се насочи сигнал, задоволително явен съгласно визията на Доналд Тръмп ", написа в сп. "Форин полиси " Никълъс Герас, американски специалист по сигурността.

Миналата година Щатите предизвестиха съветското командване в Сирия за своите проекти. Този път обаче Тръмп упреква за химическите офанзиви и Русия, значи предизвестия може да няма, счита съветският аналитик полковник Владимир Попов. Той позволява, че Тръмп може да подреди удар по резиденцията на Асад за сирийският водач да бъде премахнат физически; тогава би трябвало да го защитят съветските и сирийските средства за Противовъздушна отбрана в страната.

Западните медии чакат удар по Сирия най-много от американския унищожител "Доналд Кук ", който съгласно тях се намира на петдесетина благи от съветската военноморска база Тартус и е въоръжен с 56 крилати ракети "Томахоук ". Медиите считат, че в околните дни в региона ще дойде и "Портър ", унищожител от същата серия. Американските военноморски сили прочее разполагат в Средиземно море и с други кораби, носещи крилати ракети - по-специално с подводници, способни да нападат цели в Сирия, прибавя "Независимая газета ".

Руските военновъздушни сили са безсилни пред "Доналд Кук ", написа в заглавие "Взгляд " във връзка "новата вълна от спекулации по отношение на военните благоприятни условия на Руската войска. Отново се твърди да вземем за пример, че бомбардировачите Су-24 можели да подтиснат електронния заряд на американския унищожител (...), а след това и да го унищожат ", разяснява електронният вестник.

Британският "Гардиън " оповестява за продължаващите мерки на Съединени американски щати, Англия и Франция за военни дейности с желанието да санкционират режима на сирийския президент Башар Асад, който съгласно тях е виновен за следващото нахлуване с химически оръжия в Дума.

Нарастващото напрежение и забележителната заплаха от конфликт сред огромните сили бяха явни в Източното Средиземноморие, където съветски военни самолети прелетяха над американски и френски военноморски съдове, въоръжени с крилати ракети, добавя изданието.

В. "Вашингтон пост " също написа, че Съединени американски щати обмислят удари в Сирия против съветския съдружник Асад. Това породи злокобни спекулации измежду хора, близки до Кремъл, че сходни дейности могат да разпалят по-голям спор.

Предполагаемата химическа офанзива в Дума провокира мрачни прогнози в Москва, че в случай че Вашингтон в отговор нанесе въздушни удари, може да последва злополука. Руският боен анализатор и член на консултативния съвет на министерството на защитата Игор Короченко сподели, че възможен удар на Съединени американски щати, при който бъдат убити руснаци в Сирия, би довел до боен отговор, евентуално против американски аероплан или транспортен съд. По думите му това може да породи рискова поредност от събития като тези при Кубинската ракетна рецесия през 1962 година и да "предизвика Трета международна война ".

Тръмп би трябвало да разбере, споделя анализаторът, че в случай че имаме конфликт сред армиите на Съединени американски щати и Русия, приказваме за опция за нуклеарна ескалация. "Всичко може да се случи доста бързо, а обстановката да излезе отвън контрола на политиците ", счита Короченко.

Като че да затвърди тази теза, висшият консултант на Кремъл Владислав Сурков съобщи в неотдавна оповестена публикация, че Русия би трябвало да се приготви за век на "геополитическа самотност " и че "епичното й пътешестване към Запада " е завършило, показва американското издание.

Едва в този момент излиза наяве, че 2014 година - годината на украинската рецесия - бележи за Русия "края на многочислените и безплодни старания да стане част от западната цивилизация ", написа Сурков в сп. "Русия в световната политика ". "Пред нас се разпростира нов интервал с незнайна дълготрайност - епохата "14+ ", през която сме изправени пред 100 (може би двеста или триста) години геополитическа самотност ", декларира той в публикацията, представена от "Вашингтон пост ".
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР