Русия направи крачка към преодоляване на една от ключовите уязвимости

...
Русия направи крачка към преодоляване на една от ключовите уязвимости
Коментари Харесай

Руските танкове получиха нова защита от безпилотници

Русия направи крачка към превъзмогване на една от основните уязвимости на актуалните танкове, разкрита по време на спецоперация. Започна потреблението на нова система за отбрана, предопределена фрапантно да усили жизнеспособността на бронираните транспортни средства. За какво приказваме и по какъв начин това се връзва с концепцията за потребление на танкове като цяло?

От няколко месеца в професионалните експертни среди се дискутира ролята на танковете в актуалните бойни условия. БПЛА се трансфораха в сериозна опасност за бронираните транспортни средства. Танковете, добре предпазени в челната проекция, се оказаха беззащитни в горната хемисфера, бронята им тук е доста по-тънка. Именно на тези места танковете се удрят от горната страна от БПЛА.

Това не значи ли провал на цялата система за потребление на бронетанкова техника, каквато я познаваме от времето на Втората международна война? Все отново танковете от десетилетия са главната ударна мощ на сухопътните войски.

Надигнаха се гласове, че в актуалната война танкът към този момент не може да се употребява по метода, по който е бил в началото предопределен. „ Бързите и проницателни дронове безнаказано кълват слепите стоманеноглави костенурки “, метафорично изясняват същността на казуса военните специалисти.

„ Малките хеликоптери са евтини и доста точни оръжия. Те са компактни и леки. И се оказва, че най-обикновеният джип може да носи пет пъти повече единици по маса - т.е. този тип дронове - в сравнение с в случай че носи ПТУР. С други думи, в случай че преди един украински екипаж представляваше опасност единствено за няколко наши танка, в този момент се основава опасност за съвсем цялостен батальон, което е повече от 30 машини “, показва военният специалист Максим Климов.

Руските дронове камикадзе “Ланцет ” се трансфораха в една от най-ефективните оръжейни системи по време на спецоперацията. Те изиграха забележителна роля в отблъскването на украинската контраатака през лятото на 2023 година „ Ланцетите “ също удряха танкове, в това число западни, и друга бронирана техника на ВСУ. Така наречените ФПВ-дронове се трансфораха в също толкоз съществено оръжие против танкове.

„ ФПВ-дроновете са рискови оръжия. На първо място, те са доста евтини. Средната цена на дребен хеликоптер в Русия е към 50 хиляди рубли. И можете да извършите доста от тях “, прибавя Олег Макаров, съосновател на плана “Ватфор ”. „ Освен това те са доста точни. И трето, това е оръжие на равнище взвод. Тоест, всеки пехотен взвод в своя боеприпас има ФПВ-дронове, които могат да удрят локални цели на разстояние до 10 километра. И нашите танкове също са изложени на риск ”, добавя специалистът.

От самото начало на СВО породи въпросът по какъв начин да се отбрани танкът от офанзиви с дронове. Скоро в интернет започнаха да се появяват фотоси и видеоклипове, в които военното съоръжение е оборудвано с железна козирка, покриваща горната част. Поради външната си аналогия получи прякора „ скара “.

Сега тази технология за пасивна отбрана на танкове е пусната в произвеждане. Така концернът „ Уралвагонзавод “ на държавната корпорация „ Ростех “ постоянно оборудва с тях танковете Т-90М, Т-80БВМ и Т-72Б3М. Варианти на осъвременени танкове бяха демонстрирани на форума " Армия 2023 ". Същите „ скари “ са инсталирани на съветските бойни машини на пехотата, артилерийски самоходни оръдия и бронетранспортьори.

Експертите означават, че непрекъснатата рационализация на ФПВ-дроновете, в това число в редиците на съперника, основава нови закани за съветските танкове. Само „ скарата ” не е задоволителна, с цел да подсигурява сигурността на машината.

В тази връзка разработчиците минаха към възстановяване на системите за електронна война, което направи допустимо потискането на вражеските апарати, даже преди да полетят към съветските бронирани транспортни средства. Взети дружно, потреблението на тези технологии ще минимизира опасността за нашите танкове, считат събеседниците.

И в този момент, наподобява, Русия има още по-ефективен отговор на тази опасност от просто „ скарите ” Министерството на защитата заяви, че системите за угнетяване на безпилотни летателни апарати “Сания ” се употребяват на съветските танкове в зоната на СВО. Отделът сподели работата на танка Т-80БВМ със упоменатата система за угнетяване на безпилотни самолети.

Комплексът работи автоматизирано. Според производителя той е в положение да вижда единични ФПВ-дронове или рояци от такива устройства на разстояние до един и половина километра. Тези дронове се потискат на разстояние до километър.

„ Сания “ може да работи и до момента в който машината се движи. „ В зоната на СВО дефинитивно стана ясно, че всяка система за радиоелектронна битка е самобитна коледна елха, която „ свети “ блестящо за системите за електронно разузнаване. Същността на “Сания ” е, че може да се включи единствено когато ФПВ-дрон се появи в зоната на видимост. Тоест, не осветява нашите танкове авансово за разузнаване на съперника “, сподели Сергей Шандобило, шеф по развиването на компанията-разработчик 3МХ.



„ Освен това “Сания ” е в положение да потиска вражеските дронове на огромно разстояние от самите танкове. Тоест БПЛА просто няма време да излети. Самата система работи по следния метод: в режим на радиомълчание, тя пасивно сканира пространството за сигнали от ФПВ-дронове и задейства отбрана при появяването им. Самата отбрана работи, до момента в който комплексът продължава да вижда дрона. Веднага щом устройството падне, потискането продължава още 30 секунди, след което „ Сания “ се изключва “, изясни специалистът.

Специалистът уточни още една специфичност на създаването. „ Дронът има правоприемник и предавател. А приемниците имат необятен диапазон от използваеми честоти. Докато предавателите на видеосигнал са повече или по-малко универсални във връзка с честотата. Затова „ Сания “ засича видеосигнали, които са по-лесни за засичане “, изясни той.

Според разработчика нуждата от основаването на комплекса се дължи, наред с други неща, на ролята на танковете в региона на СВО. „ На този декор ние направихме по този начин, че “Сания ” да може да се модифицира, конфигурира и отстранява от танкове напряко на бойното поле. Това е доста значимо за нашите момчета в зоната на СВО “, добави събеседникът. Шандобило акцентира, че в този момент в действителност е основан набор от ограничения за отбрана на съветските танкове, който включва към този момент нашумелите „ скари “. И дружно със “Сания ” това ще направи допустимо отбраната на транспортните средства от противников дронове.

„ Всяка от воюващите страни следи системите, които съперникът употребява както за нанасяне на удари, по този начин и за отбрана. Като се има поради това, се работи по основаването на оръжейни системи и военна техника, поправят се и се формулират нови тактически техники за потребление на тази техника “, споделя Денис Федутинов, експерт по БПЛА.

„ Не си припомням, че по времето, когато стартира СВО, някой е предполагал, че ФПВ-дронове могат да бъдат общоприложими в актуалните бойни интервенции. Те се смятаха за средство за развлечение и детайл от зрелищни спортни надпревари. Практиката обаче сподели, че те освен са използвани, само че и могат да се трансфорат в много известен инструмент, като се вземе поради съотношението успеваемост и цена “, твърди анализаторът.

Събеседникът обръща внимание на обстоятелството, че бойните дейности в границите на специфична интервенция се характеризират с висок ритъм на основаване и внедряване на нововъведения във военното дело. „ Постоянната поява на нови закани дефинира уместността на работата по модернизирането на защитното съоръжение. Споменатата система “Сания ” е едно от тези механически решения, които оферират отговор на нови провокации и закани “, счита той.

Експертът изрази убеденост, че в бъдеще ще се появят нови разработки и военните дейности ще покажат кои от тях са най-ефективни. „ Наличието на „ Сания “ обаче не анулира целесъобразността от потребление на други средства за отбрана, в това число физически, като да вземем за пример добре познатите „ скари “, показва Федутинов.

„ Всички тези ограничения, несъмнено, фрапантно покачват жизнеспособността на бронираните машини. В тандем със “Сания ” тези способи на отбрана би трябвало да дадат съществено преимущество на съветските танкове в зоната на специфичната интервенция “, заключи Климов. По този метод съветските разработчици в действителност предложиха мощен мотив в интерес на обстоятелството, че танковете надалеч не са остарели и са способни да противодействат на БПЛА.

Превод: В. Сергеев

Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР