Русия и Украйна са в състояние на конфликт в продължание

...
Русия и Украйна са в състояние на конфликт в продължание
Коментари Харесай

Москва срещу Киев: Трагичната история на украинския конфликт

Русия и Украйна са в положение на спор в продължание на осем години.

През 2014 година Русия се възползва от политическите разтърсвания в прилежащата страна, с цел да завземе и откри боен надзор над Кримския полуостров в южната част на Украйна.

Последвалата война сред украинските военни и подкрепяните от Русия бунтовници и съветските паравоенни формирования в двата източни района на Украйна, известни като Донбас (съкратено от Донецки басейн), в никакъв случай не е приключвала публично. Към днешна дата към 14 000 души са убити в спора и почти 1.5 милиона са разселени.

Но през днешния ден това, което е най-тревожно за международните водачи, е голямото скупчване на съветски войски по украинската граница. Русия отхвърля да е възнамерявала инвазия, само че съветските управляващи сложиха ултиматум към Запада, изисквайки писмени гаранции против по-нататъшното разширение на НАТО на изток.

Президентът Путин желае на Украйна и други някогашни руски страни да бъде неразрешено да стават членове на организацията.

Заместник-министърът на външните работи на Русия Сергей Рябков съпостави актуалната обстановка с кубинската ракетна рецесия от 1962 година - с напрежение 13-дневно опълчване сред Съединени американски щати и Съветския съюз по отношение на разполагането на нуклеарни ракети в Куба, което остава в историята като една най-опасните борби в човешката история, защото изправя една против друга двете най-големи нуклеарни сили.

Точно както и в този момент.

Защо обаче връзките сред Украйна и нейния по-голям източен комшия са толкоз комплицирани? Отговорът на този въпрос значително може да се търси в историята.

Две страни с обща история

Двете прилежащи страни споделят 1000 години бурна и изпълнена с поврати история. Днес Украйна е един от най-големите съветски пазари за експорт на природен газ, значим директен маршрут към останалата част от Европа и дом на към 7.5 милиона етнически руснаци, които живеят най-вече в Източна Украйна и в южния район на Крим.

Около 25% от 46-милионното население на Украйна показва съветския като собствен майчин език.

И руснаците, и украинците наблюдават своите корени до първата източнославянска независима страна - Киевска Рус, която се простира от Балтийско до Черно море от 9-и век доникъде на 13-и век. Тази средновековна империя, в действителност, е учредена от викингите — „ русь “ е славянската дума, която локалното население дава на червенокосите скандинавци.

Киевските князе одобряват източноправославното християнство през 988 година, полагайки основата на актуалната съветска черква.

Какво се случва с Украйна след рухването на Киевска Рус?

След разпадането на Киевска Рус територията ѝ е разцепена от конкуриращи се сили, които ценят плодородните равнини и богатия чернозем, който по-късно печели на Украйна прякора „ житницата на Европа “.

Католическите Полша и Литва преобладават в страната в продължение на стотици години, само че към края на 18-и век Руската империя завзема по-голямата част от Украйна, като се изключи Галиция, която остава под контрола на Австрийската (по-късно Австро-Унгарската) империя на Хабсбургите.

Руските царе назовават своето украйнско владичество „ дребна Русия “ и се пробват да смажат възходящия украински шовинизъм през 40-те години на 19-и век, като не разрешават потреблението на украински език в учебните заведения.

Кога поражда първата независима украинска страна?

Първата самостоятелна украинска страна е оповестена в Киев през 1917 година след разпадането на Руската и Австро-Унгарската империи в края на Първата международна война. Тази самостоятелност обаче е краткотрайна.

Новата страна е нападната от Полша, като в това време на нейната територия се водят сражения сред силите, лоялни на монархията и Червената войска на новото болшевишко държавно управление в Москва, което поема властта след Октомврийската гражданска война от 1918 година

Украйна е включена в Съветския съюз през 1922 година, като по това време стопанската система ѝ е в безпорядък, а популацията гладува. Но най-лошото занапред следва. Когато украинските селяни отхвърлят да се причислят към груповите ферми през 30-те години на 20-и век, руският водач Йосиф Сталин провежда всеобщи изтезания, а колапсът на селското стопанство води до апетит, който убива близо 10 милиона души.

След това Сталин заселва в Украйна милиони руснаци и други руски жители, с цел да помогне за възобновяване на богатите на въглища и желязна руда източни елементи на страната.

Втората международна война се трансформира в покруса за Украйна

През 1941 година, по време на Втората международна война, Украйна е окупирана от нацистка Германия. Много от локалните поданици приветстват германците като освободители от Съюз на съветските социалистически републики и десетки хиляди даже се бият на източния фронт на страната на немската войска, надявайки се Адолф Хитлер да ги възнагради с самостоятелна страна.

Вместо това нацистите стартират да употребяват украинците като робска работна ръка. В разгара на военните дейности към 2.5 милиона украинци се борят в редиците на Червената войска на Сталин. Страната се трансформира в едно от най-кървавите бойни полета на Втората международна война. Загиват минимум 5.3 милиона украинци, или към една шеста от популацията. Около 2.25 милиона от убитите са евреи.

В края на войната Сталин депортира в сибирските затворнически лагери десетки хиляди украинци, упрекнати в съдействие с нацистите. Хиляди са и екзекутираните.

Кога Украйна става в действителност самостоятелна?

През 1991 година над 90% от украинците гласоподават за оповестяване на самостоятелност от разпадащия се Съветски съюз. Но даже и по-късно Русия продължава да се меси във вътрешната политика на страната. На президентските избори в Украйна през 2004 година Кремъл поддържа проруския претендент Виктор Янукович. Съмненията за всеобщи фалшификации на изборите провокираха т.нар. Оранжева гражданска война, която смъкна Янукович от власт.

Провалът на водачите след него докара до завръщането му през 2010 година, само че откакто той анулира комерсиално съглашение с Европейския съюз, още веднъж беше изпъден от поста от прозападни стачкуващи.

Как Крим се трансформира в "ябълка на раздора "?

Крим е една от най-горещите спорове тематики във взаимоотношенията сред Киев и Москва. И то поради метода, по който този район, в който доминира етническото съветско население и е дом на съветския черноморски флот, се оказва част от Украйна.

Полуостровът е под контрола от Русия в продължение на епохи, само че през 1954 година руският водач Никита Хрушчов го "подарява " на Киев. Разбира се, тогава Украинската руска република към момента е част от Съюз на съветските социалистически републики и надали някой е предполагал, че в бъдеще ще бъде още веднъж самостоятелна страна.

Някои руснаци даже считат, че Хрушчов е бил пийнал, когато е подписал предаването на Крим на Украйна, до момента в който други смятат, че с този жест той се пробва да "реабилитира " Москва поради глада през 30-те години.

Така или другояче, "подаръкът " на Хрушчов остава извънредно неизвестен измежду елементарните руснаци. 56% от тях са безапелационни, че Крим е изконна съветска територия.

Какво разделят Русия и Украйна през днешния ден?

В последните няколко десетилетия преди анексията на Крим Русия беше най-големият търговски сътрудник на Украйна. В днешно време нейните позиции са заети от Китай. Преди нахлуването в Крим Русия се надяваше да притегли Украйна към своя обединен пазар и Евразийския стопански съюз, който през днешния ден включва Армения, Беларус, Казахстан и Киргизстан.

Русия разчита на украинските тръбопроводи за доставките на природен газ до Централна и Източна Европа и продължава да заплаща на Киев милиарди долари годишно за директни такси.

Миналата година Русия приключи строителството на газопровода Северен поток 2, който минава под Балтийско море до Германия. И макар че Русия има контракт да продължи да транспортира газ през Украйна още няколко години, някои критици в Съединените щати и Европа предизвестяват, че балтийският газопровод ще разреши на Москва да "заобиколи " Украйна и да получи още по-голямо геополитическо въздействие в района.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР