Русия и Беларус започнаха 10-дневни съвместни военни учения на фона

...
Русия и Беларус започнаха 10-дневни съвместни военни учения на фона
Коментари Харесай

ВВС: Напрежение в Украйна: Русия започва военни учения с Беларус

Русия и Беларус започнаха 10-дневни взаимни военни учения на фона на продължаващите опасения от съветска инвазия в Украйна.Беларус е непосредствен съдружник на Русия и има дълга граница с Украйна.САЩ нарекоха ученията,за които се счита, че са най-голямото разполагане съветски бойци в Беларус след Студената война, „ескалационен“ ход.Украйна съобщи, че те съставляват „психологически натиск“.

Русия неведнъж отхвърля всевъзможни проекти за навлизане в Украйна, макар скупчването на повече от 100 000 бойци на границата сред двете страни. Съединени американски щати и други западни страни предизвестиха, че офанзива може да се случи когато и да е.Москва не може да одобри, че Украйна, някогашна руска република с дълбоки обществени и културни връзки с Русия, може един ден да се причисли към западния защитителен алианс НАТО и изиска това да бъде отхвърлено като вид.

Очаква се към 30 000 съветски бойци да вземат участие в ученията с Беларус.Лидерът на Беларус Александър Лукашенко е корав съдружник на съветския президент Владимир Путин.Кремъл поддържа Лукашенко след оспорвани избори през 2020 година, които доведоха до голям брой митинги.Говорител на Кремъл дефинира взаимните учения като съществени и сподели, че Русия и Беларус са „изправени пред невиждани заплахи“.

Руският дипломат в Европейски Съюз Владимир Чижов обаче, съобщи пред Военновъздушни сили, че страната му има вяра, че дипломацията може да помогне за деескалация на рецесията към Украйна.Той удостовери, че съветските войски, ситуирани сега в Беларус, ще се върнат в непрекъснатите си бази след ученията.
В цяла Европа през днешния ден е ден на дипломатически диалози, ориентирани към намаляване на напрежението
Очаква се няколко значими диалога, ориентирани към понижаване на напрежението, да се проведат по-късно през днешния ден.

Една от тях ще включва съветски и украински пратеници, както и пратеници на Франция и Германия – четирите страни, известни като Нормандската четворка. Според някои догатки, възобновеният фокус върху по този начин наречените Мински съглашения,които се стремят да сложат завършек на спора в Източна Украйна, може да се употребява като основа за усмиряване на рецесията. Припомняме, че Украйна, Русия, Франция и Германия поддържаха споразуменията през 2014-2015 година Посланикът на Франция в Съединени американски щати Филип Етиен написа в Туитър, че споразуменията от Минск би трябвало да се употребяват за „изграждане на жизнеспособно политическо решение“.

Премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън ще пътува до Брюксел и Варшава в четвъртък в поддръжка на съдружниците от НАТО. Пътуването на Джонсън е част от зачестилата в последно време дипломатическа интензивност във Велибритания, като външният министър Лиз Тръс и министърът на защитата Бен Уолъс също би трябвало да се срещнат с съветските си сътрудници в Москва по-късно през днешния ден.

Междувременно немският канцлер Олаф Шолц ще се срещне с водачите на балтийските страни Естония, Латвия и Литва. Това са дребни държави-членки на НАТО, които граничат с Русия и също като Украйна са били в някогашния Съветски съюз. Срещата ще се организира Берлин, още веднъж през днешния ден. 

Текстът е оповестен в Военновъздушни сили, преводът и заглавието са на редакцията.
Източник: debati.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР