Русия блокира украинските пристанища, през които досега се осъществяваше износът

...
Русия блокира украинските пристанища, през които досега се осъществяваше износът
Коментари Харесай

Зърнената война на Путин

Русия блокира украинските пристанища, през които до момента се осъществяваше износът на украинско зърно. Така Москва предизвика международна рецесия с храните. Може ли съветската обсада да бъде заобиколена?

„ В пристанището на Одеса сега са блокирани 25 милиона тона зърнени храни. Това е прехраната на милиони хора по света, от която има изключително остра потребност в африканските страни и в Близкия изток ", предизвести немската външна министърка Аналена Бербок. Очевидно тя има поради очертаващата се интернационална рецесия с храните поради блокадата на украинските пристанища от страна на Русия.

Изпълнителният шеф на Световната организация по прехраната Дейвид Бейсли също предизвести в Туитър, че съществува опасност от срив на селското стопанство в Украйна и от апетит в международен мащаб. „ Пристанищата би трябвало да бъдат отворени още веднъж, и то в този момент. "

Десетки милиони хора са застрашени от апетит

На своята преди малко завършила тридневна среща в Германия външните министри на водещите индустриални страни Г-7 приканиха Русия да постави завършек на войната в Украйна и неотложно да приключи блокадата на украинския експорт на зърно. В заключителната декларация на министрите се споделя, че безпричинната война на Русия в Украйна е влошила световните стопански вероятности посредством внезапно увеличаващите се цени на храните, горивата и силата. Към 43 милиона души са на крачка от глада.

Благодарение на плодородната си почва Украйна е един от най-важните снабдители на зърно в света. След Русия, Съединени американски щати, Канада и Австралия тя е била петият по величина експортьор на жито в света през 2021-а година, а при ечемика и царевицата е заемала трето място. 90 % от украинското зърно се било изнасяно през черноморските пристанища, преди мините и съветската флота да спрат придвижването на корабите.

На срещата на външните министри от Г-7 украинският първи посланик Дмитро Кулеба сподели, че Русия не демонстрира никаква подготвеност да освободи пристанищата. Украина би желала да продължи да договаря, само че „ Русия избира войната пред договарянията ".

Русия " краде ": плячкосва складове на зърно

Една от междинните военни цели на Русия е да лиши Украйна напълно от достъпа ѝ до море. Германският министър на земеделието Джем Йоздемир укори московското управление, че употребява глада като оръжие във войната. Не се цели „ изключването на един съперник ", а се води „ икономическа война за заграбване на собствеността на селяните ". Русия „ краде ", сподели Йоздемир, споделяйки мнението на украинското управление, според което Русия плячкосва хранилищата за зърно, откарва земеделските артикули на своя територия, след което или ги унищожава, или ги препродава.

Поради всичко това се разискват различни направления по реки, по шосе и по релси към прилежащите западни страни. Но превозът по суша е доста рисков - поради съветските офанзиви. Освен това по чисто логистични аргументи превозването по суша би било допустимо единствено в стеснен мащаб - вагоните и камионите могат да поемат единствено дребна част от количествата. Към всичко това се прибавя и фактът, че междурелсието в Украйна е друго от европейските стандарти и ще се наложи влаковете да се пренастройват.

Военният специалист от Международния институт за стратегически изследвания в Лондон Джонатан Бентам предизвестява, че концепцията за ескортиране на комерсиалните кораби е добра единствено на доктрина. Русия може да ги разгласи за законна военна цел и да ги нападна, прибавя той.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР