Русия блокира приемането на заключителна декларация на конференцията на ООН

...
Русия блокира приемането на заключителна декларация на конференцията на ООН
Коментари Харесай

Русия блокира приемането на декларация за ядрено разоръжаване


Русия блокира приемането на заключителна декларация на конференцията на Организация на обединените нации за контракта за нуклеарно разоръжаване, предава Би Би Си.

Договорът за неразпространение на нуклеарно оръжие, който подписалите го 191 страни преразглеждат на всеки пет години, има за цел да насърчи цялостното разоръжаване и съдействието в мирното потребление на нуклеарната сила.

Русия възрази против проектотекста, базирайки се на “сериозна угриженост ” по отношение на военните дейности към украинските нуклеарни централи.

Представителят на Москва на конференцията Игор Вишневецки твърди, че препоръчаната взаимна декларация е " политизирана ".

Участниците в последната среща през 2015 година също не съумяха да реализират единодушие. Срещата през 2022 година трябваше да се организира през 2020 година, само че тя бе отсрочена поради пандемията. Неуспехът в този момент да се реализира взаимна декларация последва четириседмична конференция в Ню Йорк.

След четири седмици договаряния късно нощес ръководителят на конференцията Густаво Злаувинен съобщи, че " не е в положение да реализира съглашение " по текста на заключителната декларация.

Вишневецки не вижда " баланс " в текста.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР