Русия блокира приемането на доклад на ООН за неразпространение на

...
Русия блокира приемането на доклад на ООН за неразпространение на
Коментари Харесай

Провокативни изявления. Русия блокира доклад на ООН за ядрените оръжия заради АЕЦ Запорожие

Русия блокира приемането на отчет на Организация на обединените нации за неразпространение на нуклеарните оръжия поради съдържащи се в него рецензии против окупацията на украинската АЕЦ “Запорожие ” . Според Москва елементи от документ са “очевидно политически ”.

Руската войска окупира региона на най-голямата атомна електроцентрала в Украйна и Европа през март. През последните седмици в региона има обстрели, за които Украйна и Русия се упрекват взаимно, а на централата беше откъсната от електрическата мрежа, което провокира опасения от “ядрена злополука ”.

В отчета от прегледа на осъществяването на Договора за неразпространение на нуклеарните оръжия няколко пъти се показва “сериозна угриженост за военните дейности ” наоколо до централата. В него се акцентира невъзможността на Международната организация за атомна сила (МААЕ) да подсигурява сигурността на централата и да предотврати възможен случай.

Украйна и Организация на обединените нации приканиха Русия да обезпечи достъп на ексерти на МААЕ до окупираната централа. Москва сподели, че ще го направи, само че досега такава задача не е осъществена.

Председателят на конференцията Густаво Заувинен сподели на 26 август вечерта, че страните “не бяха в позиция да реализират единодушие, откакто Русия оспори текста. ”

Френският представител на конференцията прочете изказване от името на 56 страни и Европейския съюз, в което осъди “опасната нуклеарна изразителност, дейности и провокативни изказвания на Русия ”. Държавите от Движението на необвързаните също показаха отчаяние от дейностите на Москва и споделиха, че документът от конференцията е “от изключителна значимост ”.

Заместник-ръководителят на съветската делегация Андрей Белусов сподели, че конференцията “се е трансформирала в политически пленник ” на страни, които желаят “да отровят ” диалозите и “да уреждат разногласия с Русия като повдигат тематики, които не са директно свързани с контракта ”. Той упрекна за блокирането на отчета Украйна и страните, които я поддържат.

Договорът за неразпространение на нуклеарните оръжия е подписан от 191 страни . Те са длъжни да вършат обзор на осъществяването на контракта на всеки пет години. Сегашната конференция трябваше да се организира през 2020 година, само че беше отсрочена поради пандемията от COVID-19.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР