Русенските милионери братя Бобокови и бившият зам.-министър на екологията Красимир

...
Русенските милионери братя Бобокови и бившият зам.-министър на екологията Красимир
Коментари Харесай

Бобокови и бивш зам.-министър на съд за боклука

Русенските милионери братя Бобокови и някогашният зам.-министър на екологията Красимир Живков отиват на съд поради отпадъците.

Днес, 08.02.2021 година, Специализирана прокуратура внесе обвинителен акт в Специализирания углавен съд по дело за нерегламентирано ръководство на рискови боклуци. На съд са предадени общо шест лица - А.Б., П.Б., Кр.Ж., Н.М., В.К. и И.Хр., оповестиха от прокуратурата.

Внесените в Специализирания углавен съд материали по делото са в размер от 546 тома. Приложени са и събраните в хода на следствието материални доказателства, които също са в забележителен размер. Предстои съдът да дефинира дата за разпоредително съвещание.

Красимир Живков и Атанас Бобоков са привлечени към наказателна отговорност за управление на проведена незаконна група, която в продължение на към 5 години е направила закононарушение по работа, лъжливо документиране, нарушавания при трансграничен транспорт на рискови боклуци, както и ръководство на отпадъците по неустановения ред, с което са породени немаловажни щета за околната среда.

Освен това Бобоков е упрекнат и за неплатени налози в изключително огромни размери, а някогашният зам.-министър е предаден на съд и за осъществено закононарушение срещу националното здраве и околната среда. Останалите трима души са упрекнати за документни закононарушения и присъединяване в проведена незаконна група.

Освен за присъединяване в ОПГ - Н.М. и В.К. са предадени на съд и за осъществени документни закононарушения и такива срещу националното здраве и околната среда.

Пламен Бобоков  е предаден на съд за присъединяване си в проведената незаконна група. И.Хр. е предадена на съд единствено за документно закононарушение.

Предвидените санкции за ръководителите на ОПГ са отнемане от независимост от пет до петнадесет години, а за участниците в незаконното съдружие от три до 10 години.

За осъществените екологични закононарушения, законодателят е планувал наказване отнемане от независимост от 10 до двадесет години и санкция от петнадесет до петдесет хиляди лв.. За документните закононарушения плануваното наказване е отнемане от независимост до пет години и отнемане от право на лицето да заема избрана държавна или социална служба.

В края на януари трима от обвинените по делото против братя Бобокови се признаха за отговорни и подписаха съглашения с прокуратурата за условни присъди. Това са Габриел Савов, Васил Богданов и Айгюн Еминов.

Савов е някогашен шеф на РИОС-Плевен, на чиято територия се намира площадката на компания " Феникс " в Плевен, на която преди година Министерство на вътрешните работи и прокуратурата откриха тонове отпадък, импортиран от Италия. Той се призна за отговорен, че за времето от месец ноември 2017 година до 10.02.2020 година, като длъжностно лице е взел участие в проведена незаконна група, за което му е наложено наказване 1 година „ отнемане от независимост “ с изпитателен период от 3 години.

Айгюн Еминов пък е притежател на въпросното сдружение " Феникс " от 2019 година Той получи условно 2 година с 3 година изпитателен период, тъй като от февруари 2017 година до 28.05.2020 година е взел участие в проведена незаконна група, както и че в интервала от 01.02.2018г. до 19.04.2018г. е управлявал рискови боклуци не по открития в закона ред. Освен това е съставил публични документи - „ Сертификати за оползотворяване ”, с които да удостоверени, че предадените рискови боклуци се оползотворяват, макар че в реалност не били подхванати никакви дейности за това.

Васил Богданов е някогашен изпълнителен шеф на " Монбат ресайклинг " на братя Бобокови. Той е наказан на 1 година условно с 3 година изпитателен период за присъединяване в проведена незаконна група.

В рамките на следствието по делото бяха осъществени голям брой огледи на местопроизшествия в землищата на област София, гр. Червен бряг, с. Рупци, общ. Червен бряг, гр. Плевен и гр. Лом, обл. Монтана, при които бяха открити 16 756 тона боклуци, измежду които 7 756 тона рискови. Част от откритите рискови боклуци бяха заровени на разнообразни нерегламентирани места в страната. Същите не са били ръководени в сходство със Закона за ръководство на рисковите боклуци. Вследствие на това е била основана заплаха за здравето на хората и са породени немаловажни вреди за околната среда.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР