Румънското социалдемократическо правителство на Виорика Дънчила падна при вот на

...
Румънското социалдемократическо правителство на Виорика Дънчила падна при вот на
Коментари Харесай

Румъния се запъти към предсрочни избори

Румънското социалдемократическо държавно управление на Виорика Дънчила падна при избор на съмнение в Народното събрание в четвъртък, предадоха международните организации. Той беше пожелан от опозицията за подкопаването на върховенството на закона и на престижа на държавните институции. Правителството загуби парламентарното си болшинство още през август, откакто по-малкият сътрудник в ръководещата коалиция - Алиансът на либералите и демократите, напусна обединението поради политически разлики. Националната демократична партия, най-голямата опозиционна група, внесе предлагането за избор във вторник, когато водачите ѝ обявиха, че са обезпечили поддръжката на 237 депутати в двете камари, с четирима повече от нужното болшинството.

Опозицията упреква държавното управление на Социалдемократическата партия, че подкопава върховенството на закона и политизира държавните институции, като назначава неспособни и корумпирани партийни членове. Социалдемократите са на власт от изборите през декември 2016 година Очаква се при започване на идната седмица президентът на страната Клаус Йоханис да свика за диалози за съставяне на коалиция парламентарно показаните партии. Президентът би трябвало да уточни кандидат-премиер, който до 10 дни да показа в Народното събрание предложение за министри и държавна стратегия. Той ще има 60 дни, с цел да образува държавно управление. Ако не успее, може да има втора номинация. Ако и вторият кандидат-премиер се провали в съставянето на държавно управление, Народното събрание би трябвало да бъде разхлабен и да се проведат предварителни избори.

Въпреки своята непопулярност, Дънчила е решена да продължи с акцията си за президентските избори през ноември, на които се кандидатира. Тя ще бъде краткотраен министър председател до сформирането на ново държавно управление.

ПРИЗИВ

Някои политици към този момент приканиха президента да се съгласи с график, който ще разреши предварителни избори. " След три години на безпорядък, непросветеност и безнаказаност през днешния ден социалдемократите изгубиха властта ", сподели Дан Барна, водач на съюз " Спасете Румъния ". " Сега приканвам президента и виновните румънски политически партии да се съгласят с парламентарен път към разформироване на Народното събрание и предварителни избори ", уточни Барна.Свалянето на държавното управление идва в навечерието на президентските избори през ноември, в които президентът Клаус Йоханис, който поддържа вота, се кандидатира наново.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР