Френският президент Еманюел Макрон ще пътува до тихоокеанския остров Нова

...
Френският президент Еманюел Макрон ще пътува до тихоокеанския остров Нова
Коментари Харесай

Еманюел Макрон отива в Нова Каледония заради размириците на острова

Френският президент Еманюел Макрон ще пътува до тихоокеанския остров Нова Каледония през днешния ден , малко повече от седмица след експлоадирането на протестите във френската отвъдморска територия, оставили шестима жертви. Това предават от Reuters.

Говорителят на френското държавно управление Приска Тевено съобщи, че Макрон ще посети острова, с цел да " откри задача " там, въпреки да не е ясно какво ще включва тя.

" Нашият приоритет е връщането към успокоение и ред " , удостовери представителят, като означи, че обстановката на място се усъвършенства, само че би трябвало да се направи доста повече.

Политическите партии в поддръжка на независимостта обявиха, че желаят френското държавно управление да отдръпна изборната промяна преди да възобновят договарянията. В същото време от Франция са безапелационни, че възобновяване на реда е авансово изискване за разговор.
 Днес Макрон привиква основно заседание за Нова Каледония
Днес Макрон привиква основно заседание за Нова Каледония

Опит за преодоляване на безредиците

Австралия и Нова Зеландия към този момент започнаха дейностите по Към момента към 3200 души чакат да изоставен или да влязат в Нова Каледония, откакто комерсиалните полети бяха анулирани предходната седмица заради безредиците , заяви локалното държавно управление. Върховната комисия на Франция в Нова Каледония съобщи, че летището остава затворено и ще разположи военни за отбрана на публични здания.

" Новозеландците в Нова Каледония се сблъскаха с няколко дни на провокации - и връщането им вкъщи е незабавен приоритет за държавното управление ", уточни външният министър на Нова Зеландия Уинстън Питърс.

Външният министър на Австралия Пени Уонг удостовери, че е получено позволение за два полета през днешния ден за туристи, които желаят да изоставен острова.

150 компании са били разграбени и опожарени все още, докато протестиращите по улиците не престават да ограбват магазини и да са на острова и още 600 чиновници ще се причислят към дейностите, обявиха от Върховната комисия на Франция.

Припомняме още, , провокирани от гнева на локалното население канак поради конституционна корекция , утвърдена във Франция. Чрез нея щяха да бъдат въведени промени в правото за присъединяване в локалните избори.

Трима от шестимата убити по време на безредиците са били млади канаки, убити от въоръжени цивилни. Имало е конфликти сред протестиращи канаки и въоръжени групи за самозащита или цивилни милиции, образувани, с цел да се защитят.
 Обявиха изключително състояние в Нова Каледония
Обявиха изключително състояние в Нова Каледония

То ще остане в действие 12 дни
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР