Русия осъди на 14 години в наказателна колония за държавна

...
Русия осъди на 14 години в наказателна колония за държавна
Коментари Харесай

Русия осъди на 14 г. затвор възрастен учен за държавна измяна

Русия осъди на 14 години в наказателна колония за държавна измяна, оповестява " Ройтерс ".

Това бе следващото от голям брой каузи против специалисти, работещи в региона на науката, стояща в основата на създаването на хиперзвукови ракети в Русия.

Присъдата на 77-годишния Маслов беше постановена от съд в Санкт Петербург след развой, закрит за медиите. Той беше пледирал почтен.

Маслов е един от тримата учени от сибирския институт - всички експерти по хиперзвукова техника, които бяха задържани през 2022 година по обвинявания в държавна измяна. Другите двама - Александър Шиплюк и Валерий Звегинцев, чакат правосъден развой.

Заедно с редица други учени, с повдигнати сходни обвинявания, те са провели теоретична работа в области, свързани с създаването на хиперзвукови ракети - авангардни оръжия, способни да носят потребни товари със скорост до 10 пъти по-висока от тази на звука.

Президентът Владимир Путин неведнъж е заявявал, че Русия е международен водач в тази оръжейна област.

Адвокат Евгений Смирнов от " Първи отдел " - асоциация, която е профилирана в отбраната на хора в случаи на държавна измяна и шпионаж, уточни, че обвиняванията против тримата учени са почти идентични - разпространение на информация, считана за държавна загадка, по време на присъединяване в интернационална конференция или проучвания.
 В Русия желаят 17 години затвор за възрастен академик, работил по хиперзвуковите ракети
В Русия желаят 17 години затвор за възрастен академик, работил по хиперзвуковите ракети

Той е на 77-годишна възраст

" Всяка присъда против Маслов е жестоко нарушаване на закона " , безапелационен бе той. " Сигурен съм, че Маслов не е отговорен за действията, които са му приписани, и е жертва на политиката на съветските управляващи ".

В оповестено предходната година, сътрудници на Маслов, Шиплюк и Звегинцев показаха, че тримата са почтени и научните публикации, които са разгласили или показали на интернационалните конференции, са били тествани, с цел да се подсигурява, че не те съдържат информация с стеснен достъп.

В позицията се наблягаше, че случаите имат вцепеняващ резултат върху съветската академия и вършат невероятно учените да правят работата си.

В отговор тогава Кремъл уточни, че мъжете са изправени пред " доста съществени обвинявания " и техните случаи са въпрос на службите за сигурност.

Адвокатът на Маслов означи, че в последното си послание пред съда физикът е споделил, че е посветил целия си живот на науката и в никакъв случай не е желал да съобщи родината си.

Защитата уточни, че Маслов е получил инфаркт при започване на годината и нескончаем затвор би бил равностоен на смъртна присъда.
 Арестуваха ръководителя на съветската хиперзвукова лаборатория
Арестуваха ръководителя на съветската хиперзвукова лаборатория

Той е арестуван по съмнение в държавна измяна

Миналия месец различен академик в същата област, беше наказан на седем години затвор. Руският вестник " Комерсант " обаче заяви, че той е присъдата му е била понижена в подмяна на това, че е свидетелствал против Маслов.

" Очевидно е, че преследването на учени е политическа стъпка от страна на съветските управляващи, с която те се стремят да покажат, че разследващите служби по света се пробват да откраднат тайните на съветските оръжия ", означи Смирнов от " Първи отдел ".

По негови думи арестуваните учени не са работили непосредствено върху оръжия, а са изучавали физически процеси, свързани с високи скорости.

" Същността на обвиняването е почти идентична за всички ", разясни Смирнов и добави, че по този начин наречените секрети в действителност са " оповестени и налични за всеки ".
 Русия заподозря в държавна измяна трима свои учени по хиперзвуковите ракети
Русия заподозря в държавна измяна трима свои учени по хиперзвуковите ракети

Разследването пробуди паника измежду съветската научна общност
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР